Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zesduizend gezinnen willen Oekraïners huisvesten

Zesduizend gezinnen willen Oekraïners huisvesten

DEN HAAG (ANP) - Ruim 6000 Nederlandse gezinnen hebben zich aangemeld bij het initiatief Onderdak Oekraïne. Ze hebben zich bereid verklaard om oorlogsvluchtelingen uit het Oost-Europese land op te vangen. Initiatiefnemer Huib van Mierlo liet deze tussenstand zondag weten.

Van Mierlo en de vrijwilligers die hem helpen, leggen per provincie een database aan. Zo is precies duidelijk op welke plaatsen eventueel Oekraïners kunnen worden ondergebracht. In Groningen, Friesland en Drenthe zijn tot nog toe de meeste aanmeldingen.

Door de Russische inval zijn volgens de Verenigde Naties al 1,5 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. Nederland kan duizenden vluchtelingen verwachten. "De overheid kan dit niet helemaal zelf oplossen", legt de initiatiefnemer uit. Dat de animo om te helpen zo groot is, heeft hem "positief verrast".

Coördinatie opvang

Van Mierlo is over het vervolg in contact met ambtenaren van staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid), die over de opvang van asielzoekers gaat. Mensen die zich opgeven bij Onderdak Oekraïne geven toestemming om hun gegevens te delen met relevante instanties die de opvang gaan coördineren. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog onderwerp van gesprek. Van Mierlo zegt dat het aan de staatssecretaris is om aan te wijzen welke partij of partijen de coördinatie op zich zullen nemen.

Bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen zijn diverse organisaties betrokken, van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tot het Rode Kruis en Stichting Vluchteling. Omdat de reguliere asielopvang van het COA al helemaal vol zat voordat de oorlog uitbrak, hebben veiligheidsregio's het verzoek gekregen om snel duizenden opvangplaatsen te creëren.

Meer uit Binnenland

Kans op ergste file ooit op A12 van Den Haag naar Utrecht 

DEN HAAG (ANP) - De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten maandag op de A12 van Den Haag naar Utrecht enorme hinder vanwege werkzaamheden. "Als weggebruikers hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit zomaar de ergste file ooit op de A12 worden", zegt omgevingsmanager van Rijkswaterstaat Leonie de Vries.

1 uur geleden
Makers van hits van afgelopen jaar geëerd tijdens Buma Awards

AMSTERDAM (ANP) - In het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) worden maandagavond de Buma Awards uitgereikt. Tijdens het jaarlijkse Buma Awards Gala worden de mensen achter de hits van het afgelopen jaar geëerd.

1 uur geleden
Woning beschoten in Rotterdam-Zuid, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de nacht van zondag op maandag is een woning in de Moerkerkestraat in Rotterdam-Zuid beschoten. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt. Er waren op het moment van de beschieting geen mensen aanwezig in de woning.

2 uur geleden
Nieuw meldpunt voor schrijvers tegen dreiging en intimidatie

DEN HAAG (ANP) - Schrijvers die bedreigd of geïntimideerd worden, kunnen vanaf maandag terecht bij het meldpunt SchrijversVeilig. Bij het platform kunnen schrijvers voorvallen melden, advies inwinnen en ondersteuning krijgen na incidenten. SchrijversVeilig is een initiatief van de Auteursbond, de Groep Algemene Uitgevers en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

2 uur geleden
Paginagrote advertentie tegen beoogde btw-verhoging

DEN HAAG (ANP) - Een grote groep organisaties uit de cultuur, sport, horeca en media komt gezamenlijk in actie tegen de btw-verhoging die de formerende partijen willen doorvoeren. In alle landelijke en regionale kranten staat maandag een paginagrote advertentie waarin lezers wordt opgeroepen zich uit te spreken.

2 uur geleden
Pro-Palestijnse aanwezigen verstoren campagnebijeenkomst GL-PvdA

DEN HAAG (ANP) - Enkele pro-Palestijnse aanwezigen hebben zondagavond een campagnebijeenkomst van GroenLinks-PvdA in Hilversum verstoord. Beveiligers verwijderden de personen uit de zaal.

6 uur geleden
Drenkelingen in Maas bij Venlo mogelijk getraceerd

VENLO (ANP) - Een sonarboot van de politie heeft zondagnamiddag mogelijk een of beide drenkelingen getraceerd naar wie sinds de ochtend in de Maas bij Venlo gezocht wordt. Het tweetal sprong rond 06.45 uur aan de Maaskade bij Venlo in het water en wordt sindsdien vermist. De politie is rond 17.30 uur begonnen met dreggen op de plek waar de sonarboot mogelijk een of beide mannen heeft getraceerd.

11 uur geleden