Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zesde wereldtitel Sablikova op 3000 m, zilver Achtereekte

Zesde wereldtitel Sablikova op 3000 m, zilver Achtereekte

SALT LAKE CITY (ANP) - Schaatsster Carlijn Achtereekte heeft bij de WK afstanden in Salt Lake City genoegen moeten nemen met zilver op de 3000 meter. De olympisch kampioene op dit onderdeel finishte in een dik persoonlijk record van 3.54,92. Dat was echter net niet voldoende om titelverdedigster Martina Sablikova van haar zesde wereldtitel op deze afstand af te houden: 3.54,25. Het brons ging naar de Russin Natalia Voronina (3.55,54).

Esmee Visser kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. De tweevoudig Europees kampioene ging te traag van start en kon daarna haar achterstand op de leidende Achtereekte niet meer goedmaken. Visser finishte in 3.56,78, goed voor de vijfde plaats. Ze reed vorig jaar bij de wereldbekerfinale in Salt Lake City nog een Nederlands record op de 3000 meter (3.54,02).

Irene Schouten bleef met haar tijd van 3.58,26 net boven haar persoonlijke record dat ze vorige week vrijdag in Calgary neerzette (3.58,07). De regerend wereldkampioene op de massastart eindigde op de zevende plaats.

Stabiele race

Achtereekte (30) reed in het zesde paar een stabiele race. Haar slotrondje van 32,0 seconden was echter net niet snel genoeg voor haar eerste wereldtitel. "Ik kraakte op het laatst een beetje", bekende de rijdster van Team Jumbo-Visma bij de NOS. "Deze race duurde feitelijk voor mij een ronde te lang. Ik besefte na afloop van mijn rit meteen dat Sablikova daar de winst op mij zou kunnen pakken."

De 32-jarige Tsjechische begon in de voorlaatste rit met een marge van amper 0,12 seconde op Achtereekte aan haar laatste omloop. Met een slotronde van 31,5 stelde ze haar zestiende gouden medaille bij de WK afstanden veilig. Achtereekte kon achteraf wel vrede met zilver hebben. "Je verliest natuurlijk niet van zomaar iemand. Ik heb een heel goede rit gereden, maar het was net niet goed genoeg. Ik heb niettemin bewezen dat ik op dit podium thuishoor."

Drievoudig kampioene Ireen Wüst ontbrak in het deelnemersveld. De olympisch kampioene van 2006 en 2014 op deze afstand wist zich eind december bij de NK afstanden niet te kwalificeren op de 3000 meter (vijfde).

Meer uit Sport

Tennisster Rus strandt in eerste ronde WTA-toernooi Rome

ROME (ANP) - Arantxa Rus is er niet in geslaagd de tweede ronde van het WTA-toernooi van Rome te bereiken. De 33-jarige Zuid-Hollandse was op het gravel in de Italiaanse hoofdstad niet opgewassen tegen Camila Osorio uit Colombia. Ze verloor in drie sets: 6-4 3-6 4-6.

3 uur geleden
Van de Zandschulp via kwalificaties naar hoofdtoernooi in Rome

ROME (ANP) - Botic van de Zandschulp heeft het hoofdschema van het masterstoernooi van Rome bereikt. De 28-jarige tennisser won in de tweede ronde van de kwalificaties in twee sets van de Argentijn Facundo Bagnis: 6-3 6-1.

3 uur geleden
Italiaan Milan sprint naar ritwinst in Giro

ANDORA (ANP) - De Italiaan Jonathan Milan heeft de vierde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Het was een grotendeels vlakke rit van Acqui Terme naar Andora over 152 kilometer. Kort voor de streep lag nog een korte beklimming van de Capo Mele, bekend uit de wielerklassieker Milaan-Sanremo.

5 uur geleden
Girmay stapt na twee valpartijen uit Giro d'Italia

ANDORA (ANP) - De Eritrese wielrenner Biniam Girmay heeft de Giro d'Italia verlaten nadat hij in de vierde etappe tweemaal ten val was gekomen. Eerst ging de renner van het Belgische Intermarché-Wanty met nog vijf andere renners onderuit op de door regen glad geworden wegen.

6 uur geleden
Aankomst olympische vlam moet enthousiasme voor Spelen losmaken

MARSEILLE (ANP/AFP) - Marseille loopt woensdagavond naar verwachting uit voor de olympische vlam, die op een oude zeilboot vanuit Olympia arriveert. Daarna begint een fakkeltocht over 12.000 kilometer door Frankrijk en de overzeese gebieden. In de Zuid-Franse havenstad worden 150.000 toeschouwers verwacht. De tocht eindigt op 26 juli in Parijs, de dag van de openingsceremonie.

6 uur geleden
Vingegaard spreekt na zware val hoop uit op Tourdeelname

GLYNGØRE (ANP) - De Deen Jonas Vingegaard heeft voor het eerst sinds zijn zware ongeval in de Ronde van Baskenland weer buiten op de racefiets getraind. Dat blijkt uit een filmpje dat zijn ploeg Visma - Lease a Bike heeft gepost. De tweevoudig Tourwinnaar liep bij de val begin april een gebroken sleutelbeen, enkele gebroken ribben en een longkneuzing op. Hij lag twee weken in het ziekenhuis. Vingegaard hoopt eind juni te kunnen starten in de Tour de France.

8 uur geleden
Zieke Welten niet meer van start in Giro d'Italia

ACQUI TERME (ANP) - Bram Welten is niet meer van start gegaan in de vierde etappe van de Giro d'Italia. De renner van dsm-firmenich PostNL is ziek, zo meldt zijn ploeg.

9 uur geleden