Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zes verdachten van uithalen drugs uit containers vrijgesproken

Zes verdachten van uithalen drugs uit containers vrijgesproken

DEN HAAG (ANP) - Zes verdachten van betrokkenheid bij drugsinvoer met containers in het Rotterdamse havengebied zijn in hoger beroep vrijgesproken. Vijf van hen werden eerder ook al door de rechtbank vrijgesproken. In deze zaken tekende het Openbaar Ministerie hoger beroep aan. In het zesde geval kwam de rechtbank tot een veroordeling tot onder meer anderhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, waarna de verdachte in hoger beroep ging.

De verdachten bevonden zich volgens het gerechtshof in Den Haag onbevoegd op het terrein van een containerterminal, maar waarom zij daar precies waren is in de ogen van het hof onduidelijk gebleven. Dit soort binnendringers worden in opsporingsonderzoeken naar criminele organisaties die zich bezighouden met drugsinvoer via de Rotterdamse haven vaak uithalers genoemd. Het gaat hierbij om veelal jonge mensen die rondlopen of zich laten insluiten op het haventerrein om daar drugs uit containers te halen.

Sinds 1 januari dit jaar is een nieuwe zogenoemde uithalerswet van kracht, die het mogelijk maakt uithalers aan te pakken, ook in gevallen waarin geen directe link is met drugs. Voor zaken van voor 1 januari 2022 geldt dit nieuwe wetsartikel echter niet, zoals bij deze zes verdachten het geval is.

De verdachten werden aangetroffen in of rond containers in het Rotterdamse havengebied met slaapzakken, eten, telefoons, powerbanks, kniptangen, handschoenen en tape. "Dat de feiten en omstandigheden waaronder de verdachten zijn aangehouden in de containerhaven duiden op een criminele intentie van de verdachten is duidelijk", aldus het hof. Maar in al deze zaken waren volgens het hof steeds onvoldoende aanknopingspunten waardoor de verdachten in verband kunnen worden gebracht met "het opzettelijk treffen van voorbereidingshandelingen met betrekking tot verdovende middelen".

Meer uit Binnenland

Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

HILVERSUM (ANP) - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer "zijn verantwoordelijkheid" neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.

43 minuten geleden
1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

3 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

6 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

7 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

7 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

8 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

8 uur geleden