Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zes verdachten van uithalen drugs uit containers vrijgesproken

Zes verdachten van uithalen drugs uit containers vrijgesproken

DEN HAAG (ANP) - Zes verdachten van betrokkenheid bij drugsinvoer met containers in het Rotterdamse havengebied zijn in hoger beroep vrijgesproken. Vijf van hen werden eerder ook al door de rechtbank vrijgesproken. In deze zaken tekende het Openbaar Ministerie hoger beroep aan. In het zesde geval kwam de rechtbank tot een veroordeling tot onder meer anderhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, waarna de verdachte in hoger beroep ging.

De verdachten bevonden zich volgens het gerechtshof in Den Haag onbevoegd op het terrein van een containerterminal, maar waarom zij daar precies waren is in de ogen van het hof onduidelijk gebleven. Dit soort binnendringers worden in opsporingsonderzoeken naar criminele organisaties die zich bezighouden met drugsinvoer via de Rotterdamse haven vaak uithalers genoemd. Het gaat hierbij om veelal jonge mensen die rondlopen of zich laten insluiten op het haventerrein om daar drugs uit containers te halen.

Sinds 1 januari dit jaar is een nieuwe zogenoemde uithalerswet van kracht, die het mogelijk maakt uithalers aan te pakken, ook in gevallen waarin geen directe link is met drugs. Voor zaken van voor 1 januari 2022 geldt dit nieuwe wetsartikel echter niet, zoals bij deze zes verdachten het geval is.

De verdachten werden aangetroffen in of rond containers in het Rotterdamse havengebied met slaapzakken, eten, telefoons, powerbanks, kniptangen, handschoenen en tape. "Dat de feiten en omstandigheden waaronder de verdachten zijn aangehouden in de containerhaven duiden op een criminele intentie van de verdachten is duidelijk", aldus het hof. Maar in al deze zaken waren volgens het hof steeds onvoldoende aanknopingspunten waardoor de verdachten in verband kunnen worden gebracht met "het opzettelijk treffen van voorbereidingshandelingen met betrekking tot verdovende middelen".

Meer uit Binnenland

MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

4 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

4 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

5 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

5 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

5 uur geleden
Kinderen vinden cocaïne bij basisschool en proeven ervan

TEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

6 uur geleden
OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.

7 uur geleden