
Zes provincies bedenken pilots voor boeren die blijven
ARNHEM (ANP) - Zes provincies en vijf veehouderijsectoren hebben vijftig proefprojecten bedacht om de verduurzaming van de veehouderij te versnellen. De pilots zijn vooral bedoeld om veehouderijen die na de stikstofcrisis doorgaan met hun bedrijf perspectief te kunnen bieden, nu er allerlei nieuwe regels komen. De proefprojecten moeten nog dit jaar van start gaan, zo willen de provincies.
Gelderland, Brabant, Limburg, Overijssel, Drenthe en Utrecht zijn de zogenoemde zandprovincies; gebieden met veel hoge zandgronden waar schadelijke stoffen makkelijk uit de bodem spoelen. In deze zes provincies zijn ook heel veel rundvee-, kalver-, pluimvee-, varkens- en geitenbedrijven en veel natuurgebieden. Alle veehouderijen krijgen te maken met nieuwe regels voor uitstoot. Niet alle bedrijven kunnen en zullen uitgekocht worden, dus er moeten innovatieve manieren worden bedacht zodat de veehouderijen die blijven bestaan duurzamer kunnen werken.
Op dit moment zijn er in de veehouderij onvoldoende betaalbare en haalbare maatregelen die gegarandeerd bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van methaan, fijnstof en geur, en versnellen van verduurzaming, aldus de provincies. Daarom zijn de proefprojecten samen met de sectoren bedacht. Een belangrijke proef is bijvoorbeeld het werken met sensoren, die op elk bedrijf ter plekke meten wat het effect is van emissiebesparende maatregelen. Er is ook het nodige mogelijk met de verwerking van mest, energieopwekking en voerbeleid, naast andere verdienmodellen.
De veehouderijsectoren en de provincies willen nog dit jaar van start gaan, zodat de uitkomsten van de proefprojecten onderdeel kunnen zijn van het Landbouwakkoord. Minister Piet Adema (Landbouw) heeft daarvoor volgens de provincies al belangstelling getoond. Om snel te kunnen starten is 8,5 miljoen euro nodig. Het hele project gaat 58 miljoen euro kosten. De zes provincies vragen 27 miljoen euro van het Rijk. Zelf dragen zij samen met de sectoren de rest van het geld bij.
Meer uit Binnenland
BREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groot onderzoek naar het werk van Johannes Vermeer heeft een aantal nieuwe inzichten opgeleverd. Zo blijkt dat de oude meester het huis op zijn beroemde schilderij Het Straatje (ca. 1658-1659) in eerste instantie met de deur dicht heeft geschilderd. De vrouw die nu in de deuropening zit, blijkt een gespiegelde kopie van de figuur die hij aanvankelijk in de opening van het steegje links van het huis plaatste.
16 uur geledenARNHEM (ANP) - Bij werkzaamheden aan winkelcentrum Kronenburg in Arnhem is een persoon gewond geraakt toen een deel van het dak instortte. De schade is aanzienlijk, meldt de veiligheidsregio. De gewonde is naar een ziekenhuis overgebracht. Hoe de persoon eraan toe is, is niet bekend.
17 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Spaanse vrachtwagenchauffeur Juan C.S. (48) die in 2022 inreed op een barbecuefeest van de ijsclub in Nieuw-Beijerland is donderdag veroordeeld tot drie jaar en twee maanden cel en een rijverbod van vijf jaar door de rechtbank in Rotterdam. Bij het ongeluk op 27 augustus kwamen zeven mensen om het leven, onder wie een ongeboren kind. Zeven mensen raakten gewond.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Baby's moeten direct na de geboorte een prik met vitamine K krijgen. Dat is de beste manier om te voorkomen dat ze een tekort aan die belangrijke stof krijgen, oordeelt de Gezondheidsraad. Als dat niet mogelijk is, kan de vitamine ook worden gegeven via druppels in de mond.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Studenten op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) moeten meer lessen krijgen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, vindt regeringscommissaris Mariëtte Hamer. Volgens haar kunnen de lessen jongeren beter voorbereiden "op wat zij kunnen meemaken tijdens stages en op de werkvloer".
19 uur geleden