Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zes jaar cel geëist tegen Berlusconi in omkopingszaak

Zes jaar cel geëist tegen Berlusconi in omkopingszaak

MILAAN (ANP/DPA/RTR) - De hoofdaanklager in een omkopingszaak tegen de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft zes jaar celstraf geëist tegen de mediatycoon. Als het aan justitie ligt worden ook bezittingen ter waarde van bijna 11 miljoen euro in beslag genomen.

De 85-jarige politicus wordt onder meer beschuldigd van het omkopen van 24 getuigen in het proces rond de zogenoemde bungabungafeestjes met jonge vrouwen van ruim tien jaar geleden. Het proces in Milaan is het derde in de nasleep van dit schandaal, waarin de puissant rijke Berlusconi werd aangeklaagd voor ambtsmisbruik en het betalen voor seksuele diensten aan minderjarigen, met name de destijds 17-jarige prostituee 'Ruby de Hartenbreker'. Tegen haar is vijf jaar cel geëist. Justitie wil daarnaast 5 miljoen euro aan vermeend omkoopgeld van haar afpakken.

Berlusconi kreeg in eerste instantie zeven jaar cel opgelegd, maar werd in hoger beroep in 2014 vrijgesproken. De huidige rechtszaak gaat over de druk die Berlusconi op jonge vrouwen zou hebben uitgeoefend om valse getuigenissen af te leggen. Volgens de aanklager had hij een harem van "betaalde seksslavinnen" om zich heen verzameld.

De leider van de politieke partij Forza Italia, die al lange tijd met gezondheidsproblemen kampt, ontkent de beschuldigingen. Volgens zijn advocaat is er geen misdaad gepleegd en zal de zaak eindigen in vrijspraak. Een uitspraak wordt niet voor eind september verwacht.

Meer uit Buitenland

Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

29 minuten geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

59 minuten geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

3 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

3 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

4 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

4 uur geleden
ICC: onderzoek naar oorlogsmisdaden Gaza en Israël intensiveren

DEN HAAG (ANP/AFP) - De hoofdaanklager van het International Strafhof (ICC) zegt het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Israël en de Gazastrook "te intensiveren". Karim Khan heeft een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden om slachtoffers aan beide kanten te spreken.

5 uur geleden