
Zes demonstranten krijgen boete om klimaatprotest A10 Amsterdam
AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft zes demonstranten van Extinction Rebellion (XR) een boete van 200 euro opgelegd, omdat ze zich op 30 december op de snelweg A10 hebben begeven tijdens een protest tegen ING. Volgens het OM zijn zij strafbaar omdat ze gevaar op de weg hebben veroorzaakt. De activisten gaan tegen de boetes in beroep, laat een woordvoerster van XR weten. "Het belang om hier te demonstreren weegt zwaarder dan het overtreden van de wegenverkeerswet", vindt ze.
De officier van justitie heeft de beslissing genomen op basis van camerabeelden en verklaringen van verdachten. De zes demonstranten zijn van de A10 West naar de A10 Zuid gelopen en bleven op een zogeheten verdrijvingsvak staan, terwijl het verkeer vanuit de richting Schiphol langsraasde.
XR protesteerde op de snelweg nabij het voormalige hoofdkantoor van ING tegen de financiering van "klimaatontwrichting". De politie hield in totaal bijna vierhonderd actievoerders aan.
Demonstratierecht
"Iedereen heeft recht om te demonstreren en dat recht is een belangrijk onderdeel van onze rechtsstaat", aldus het OM. "Maar een snelweg is onverantwoord als demonstratielocatie. Het blokkeren van een doorgaande snelweg waar 100 km per uur kan worden gereden, gaat verder dan burgerlijke ongehoorzaamheid."
De autoriteiten hadden de demonstratie op de A10 verboden, omdat deze tot levensgevaarlijke situaties kon leiden. Komende zaterdag wil XR opnieuw demonstreren op de A10. Een alternatieve locatie accepteert de groep niet. "We verkeren in een noodtoestand en willen zoveel mogelijk aandacht vragen voor het beleid van ING, dat ook de huisbankier van de Staat is", legt de woordvoerster uit. Volgens haar heeft de eerdere actie "op geen enkel moment gevaren of risico's" opgeleverd.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
1 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
2 uur geledenHOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.
3 uur geledenBREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.
19 uur geleden