Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zembla: tientallen politici in de fout met nevenfuncties

Zembla: tientallen politici in de fout met nevenfuncties

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden zijn wettelijk verplicht hun nevenfuncties te melden in een openbaar register, maar van de 150 parlementariërs hebben er 21 een onjuiste of onvolledige opgave gedaan. Dat meldt het tv-programma Zembla op basis van eigen onderzoek.

Het register is bedoeld om belangenverstrengeling tegen te gaan en wordt bijgehouden door de griffie van de Tweede Kamer. Kamerleden moeten alle nevenfuncties, nevenactiviteiten en neveninkomsten melden. In de Kamer van Koophandel zijn 21 Kamerleden ingeschreven met een nevenfunctie bij een BV, stichting of vereniging, die ze niet opgeven in het register, aldus Zembla.

"Dat zijn er 21 te veel", zegt Paul Bovend’Eert, hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit. Rob van Eijbergen, hoogleraar integriteit aan de Vrije Universiteit: "Als 21 van de 150 dat niet doen, vind ik dat aanzienlijk".

Nog eens acht Kamerleden vermelden wel hun bijbaan in het register, maar geven niet op hoeveel ze daarmee verdienen, terwijl dat ook wettelijk verplicht is. Verder verhuren vier parlementariërs onroerend goed zonder dat als ‘relevant belang’ op te geven, aldus Zembla.

Meer uit Politiek

BBB in senaat: 'in principe' voor invoering correctief referendum

DEN HAAG (ANP) - In de Eerste Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van een bindend correctief referendum, zo bleek dinsdag tijdens een debat erover. De BBB, met zestien zetels de grootste partij in de senaat, zei "in principe" voorstander te zijn, aldus fractievoorzitter Ilona Lagas.

8 uur geleden
Pieter Omtzigt 'mist' opgestapte voorzitter Hein Pieper

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt "mist" de voorzitter van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) Hein Pieper. Dat antwoordde hij op de vraag of hij liever had dat Pieper bij de partij was gebleven. Pieper trad maandag af vanwege een volgens de partij afgehandeld arbeidsconflict van negentien jaar geleden. Hij besloot zelf om te stoppen, omdat hij niet wil dat NSC de dupe wordt van de discussie. Het partijbestuur liet het onderzoek naar de melding uitvoeren door een onafhankelijke derde.

9 uur geleden
Kandidaat-Kamerleden en mbo'ers in debat voor verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Mbo-studenten gaan in de komende weken in debat met kandidaten voor de Tweede Kamer, in de aanloop naar de verkiezingen in november. Dat doen ze op verkiezingsfestivals, die door ProDemos en de Nationale Jeugdraad worden georganiseerd. De festivals moeten de jongeren informeren en ze aansporen om te gaan stemmen. Voor veel mbo'ers zal dit de eerste keer zijn dat ze hun stem mogen uitbrengen voor de Tweede Kamer.

13 uur geleden
Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het "superverdrietig" dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. "Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen."

1 dag geleden
CJIB gaat voortaan langer achter geldboetes aan

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een geldboete vanwege een relatief lichte overtreding niet betalen, kunnen voortaan vier jaar lang het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) achter zich aan krijgen om de boete te incasseren. Tot nu toe werden deze gevallen na twee jaar overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat vervolgens een besluit nam om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen. De nieuwe werkwijze moet ertoe leiden dat bestraften alsnog betalen en dat tegelijk OM en rechters ontlast worden, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.

1 dag geleden
Kabinet stopt 22 miljoen in modernisering ruimtevaartlab ESTEC

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.

1 dag geleden