Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelfstandige postbezorgers dagvaarden PostNL voor onderbetaling

Zelfstandige postbezorgers dagvaarden PostNL voor onderbetaling

DEN HAAG (ANP) - Zelfstandige pakketbezorgers slepen PostNL voor de rechter, omdat ze vinden dat ze worden onderbetaald door het post- en pakketbedrijf. De Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BPVD) is hiervoor een procedure begonnen via Pakket Post en Mailgroep Haarlemmermeer, het bedrijf van haar voorzitter Ruud Wassenaar.

Wassenaar rijdt sinds 2005 voor PostNL. In de afgelopen vijftien jaar zag hij het aantal te bezorgen pakketten door zijn bedrijf stijgen van 60.000 naar 340.000 stuks. Wassenaar klaagt dat de omzet en het resultaat van PostNL in deze periode flink gestegen zijn, terwijl zijn omzet slechts enigszins en zijn bedrijfsresultaat niet of nauwelijks omhoog gingen.

Dat zou komen omdat PostNL de tarieven in de tussenliggende jaren een enkele keer heeft verhoogd maar tevens stelselmatig weer heeft verlaagd. Nu hanteert PostNL volgens Wassenaar een basis-uurtarief van 29,43 euro, maar dat zou volgens de ondernemer eigenlijk ruim 35 euro moeten zijn als een normale indexering had plaatsgevonden.

Water aan de lippen

"Op geen enkele wijze kan worden getoetst of de aannames van PostNL die onder het tarief liggen redelijk zijn en recht doen aan een redelijke vergoeding voor de pakketbezorging", zegt Danny Snijders, de advocaat van Wassenaar. "In de praktijk zien we echter dat onderaannemers het water aan de lippen staat."

Snijders wil dat de rechter een onderzoek instelt naar de "benadeling" van het pakketbedrijf van Wassenaar. Ook vindt hij dat Wassenaar en andere ondernemers bij wie hetzelfde speelt, schadeloos gesteld zouden moeten worden door PostNL. Naar schatting zo'n vijfhonderd ondernemers, die zelf ook weer meerdere chauffeurs in dienst hebben, zouden in hetzelfde schuitje zitten.

PostNL laat weten de dagvaarding te bestuderen. Inhoudelijk kan de organisatie daar nog niet op ingaan. "Wat we wel kunnen zeggen is dat onze ondernemers meeprofiteren van de groei. Als we naar de jaaromzetten kijken, zien we dan ook plussen van 15 tot 20 procent en veel tevreden ondernemers", benadrukt een woordvoerster. Sinds het begin van de coronapandemie, toen het drukker werd in de pakketbezorging door het toegenomen onlineshoppen, hebben veel ondernemers volgens haar structureel extra ritten voor PostNL gereden. Ook het pakket aan vaste ritten zou voor de meeste ondernemers zijn gegroeid.

Meer uit Financieel

Digitaal betalen tijdens Koningsdag steeds populairder

AMSTERDAM (ANP) - Digitaal betalen wordt steeds populairder op Koningsdag. Vorig jaar werden op deze dag 30 procent meer Tikkie-transacties verricht dan in 2022. ABN AMRO zag vorig jaar onder meer veel particulieren die zich via Tikkie lieten betalen voor het gebruik van hun toilet. Ook bij de Rabobank worden meer betaalverzoeken verstuurd tijdens Koningsdag.

26 minuten geleden
Vergelijkingssite: zonnepanelen pas na tien jaar terugverdiend

UTRECHT (ANP) - De terugverdientijd van zonnepanelen is voor een gemiddeld huishouden opgelopen naar meer dan tien jaar. Dat zegt energievergelijker Keuze.nl op basis van eigen onderzoek. Dat zou flink langer zijn dan wat installateurs klanten doen geloven.

1 uur geleden
Moederbedrijf Douglas stijgt fors bij beursgang op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - CVC Capital Partners is vrijdag hard gestegen bij de beursgang in Amsterdam. De eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling noteerde kort na aanvang van de handel op 17,55 euro. Dat is een kwart meer dan de introductieprijs van 14 euro per aandeel.

2 uur geleden
KLM-personeel mag voortaan ook sneakers dragen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM-medewerkers mogen binnenkort ook sneakers onder hun uniform dragen tijdens het werk. De meeste vrouwelijke medewerkers dragen nu nog hakken, maar vanaf 6 mei mogen ze ook kiezen voor een sportieve schoen. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Luchtvaartnieuws. Volgens de vliegtuigmaatschappij zorgt dit voor meer comfort tijdens het werk en draagt het bij aan het welzijn van de medewerkers.

2 uur geleden
Lagere gasprijzen drukken winst TotalEnergies

PARIJS (ANP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Door de milde winter en goed gevulde gasopslagen in Europa lagen de prijzen voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) veel lager, wat de resultaten van het Franse energiebedrijf drukte.

2 uur geleden
Mijnbouwer Anglo American wijst miljardenbod BHP af

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - Mijnbouwer Anglo American heeft het overnamevoorstel van zijn grotere concurrent BHP afgewezen. Volgens het bestuur van het Britse en Zuid-Afrikaanse bedrijf is het bod te laag. BHP, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, bevestigde donderdag zijn rivaal te willen kopen voor 31,1 miljard pond. Dat is ruim 36 miljard euro.

3 uur geleden
Aandacht voor beursgang moederbedrijf Douglas op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de beursgang van investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. De in Luxemburg gevestigde eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling, verwacht in totaal 2,3 miljard euro op te halen. De introductieprijs bedraagt 14 euro per aandeel. Het gaat om een van de grootste beursgangen in tijden op Beursplein 5.

3 uur geleden