Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelfmoord undercoveragent na gebrek professionaliteit politie

Zelfmoord undercoveragent na gebrek professionaliteit politie

DEN HAAG (ANP) - De zelfmoord van een undercoveragent staat in rechtstreeks verband met zijn werk. Die "harde maar onvermijdelijke conclusie" trekt de commissie-Brouwer op basis van onderzoek dat zij verrichtte naar de veelbesproken zaak. De professionaliteit van het team Werken Onder Dekmantel (WOD) van de Landelijke Eenheid van de politie laat volgens de commissie ernstig te wensen over.

De commissie, geleid door de Friese burgemeester en voormalig officier van justitie Oebele Brouwer, bracht de bevindingen woensdag naar buiten. "Deze politieman deed belangrijk en gevaarlijk werk voor ons als samenleving", zegt Brouwer. "Het is verschrikkelijk om te zien dat het zo tragisch afloopt."

De betrokken undercoveragent werkte vanaf begin 2020 tot zijn dood in april onder zware en riskante omstandigheden tijdens een operatie in Zevenbergschen Hoek in Noord-Brabant, gericht op een veronderstelde drugscrimineel. Het Openbaar Ministerie verdenkt deze Joop M. van grootschalige cocaïnehandel en witwassen. De undercover moest zich voordoen als zijn joviale buurman en een band opbouwen met M. en zijn partner. Hij kwam na verloop van tijd klem te zitten en bezweek tenslotte onder de druk. Met signalen dat het niet goed met hem ging, werd te weinig gedaan. Brouwer: "We zien dat de infiltrant zich beter voordeed dan hij zich waarschijnlijk voelde. En we hebben ook gezien dat hij soms bewust zaken verhulde. Toch waren er voldoende signalen die opgepakt hadden kunnen en moeten worden."

Gevaarlijk werk

Volgens de commissie-Brouwer moet de zorg voor het geestelijk welzijn van politie-infiltranten voorop staan. Het is gevaarlijk werk en vraagt veel van betrokken politiemensen. Mentale stabiliteit is cruciaal voor een infiltrant, aldus de commissie.

Een in 2007 ingezette professionalisering van het team WOD heeft niet tot verbetering geleid. De successen die het team boekt zijn afhankelijk van de persoonlijke kwaliteiten van de individuele medewerkers en komen niet voort uit de professionaliteit van de organisatie, concludeert de commissie.

Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren problemen blootgelegd bij de Landelijke Eenheid. In juni maakte het hoofd van de eenheid, Jannine van den Berg, haar vertrek bekend. Zij stapt aan het eind van het jaar op. In oktober kondigde Marjolein Smit, hoofd van de Dienst Specialistische Operaties (DSO) van de politie, haar vertrek aan. Aanhoudende problemen en onrust binnen de dienst waren hiervoor de aanleiding.

Meer uit Binnenland

Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

1 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

2 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

6 uur geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

7 uur geleden
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

7 uur geleden
Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

11 uur geleden
Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

HERVELD (ANP) - De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

11 uur geleden