Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelfmoord undercoveragent na gebrek professionaliteit politie

Zelfmoord undercoveragent na gebrek professionaliteit politie

DEN HAAG (ANP) - De zelfmoord van een undercoveragent staat in rechtstreeks verband met zijn werk. Die "harde maar onvermijdelijke conclusie" trekt de commissie-Brouwer op basis van onderzoek dat zij verrichtte naar de veelbesproken zaak. De professionaliteit van het team Werken Onder Dekmantel (WOD) van de Landelijke Eenheid van de politie laat volgens de commissie ernstig te wensen over.

De commissie, geleid door de Friese burgemeester en voormalig officier van justitie Oebele Brouwer, bracht de bevindingen woensdag naar buiten. "Deze politieman deed belangrijk en gevaarlijk werk voor ons als samenleving", zegt Brouwer. "Het is verschrikkelijk om te zien dat het zo tragisch afloopt."

De betrokken undercoveragent werkte vanaf begin 2020 tot zijn dood in april onder zware en riskante omstandigheden tijdens een operatie in Zevenbergschen Hoek in Noord-Brabant, gericht op een veronderstelde drugscrimineel. Het Openbaar Ministerie verdenkt deze Joop M. van grootschalige cocaïnehandel en witwassen. De undercover moest zich voordoen als zijn joviale buurman en een band opbouwen met M. en zijn partner. Hij kwam na verloop van tijd klem te zitten en bezweek tenslotte onder de druk. Met signalen dat het niet goed met hem ging, werd te weinig gedaan. Brouwer: "We zien dat de infiltrant zich beter voordeed dan hij zich waarschijnlijk voelde. En we hebben ook gezien dat hij soms bewust zaken verhulde. Toch waren er voldoende signalen die opgepakt hadden kunnen en moeten worden."

Gevaarlijk werk

Volgens de commissie-Brouwer moet de zorg voor het geestelijk welzijn van politie-infiltranten voorop staan. Het is gevaarlijk werk en vraagt veel van betrokken politiemensen. Mentale stabiliteit is cruciaal voor een infiltrant, aldus de commissie.

Een in 2007 ingezette professionalisering van het team WOD heeft niet tot verbetering geleid. De successen die het team boekt zijn afhankelijk van de persoonlijke kwaliteiten van de individuele medewerkers en komen niet voort uit de professionaliteit van de organisatie, concludeert de commissie.

Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren problemen blootgelegd bij de Landelijke Eenheid. In juni maakte het hoofd van de eenheid, Jannine van den Berg, haar vertrek bekend. Zij stapt aan het eind van het jaar op. In oktober kondigde Marjolein Smit, hoofd van de Dienst Specialistische Operaties (DSO) van de politie, haar vertrek aan. Aanhoudende problemen en onrust binnen de dienst waren hiervoor de aanleiding.

Meer uit Binnenland

Nederlandse IPCC-auteurs zien ook lichtpuntjes voor het klimaat

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse wetenschappers Detlef van Vuuren en Aimée Slangen leverden een belangrijke bijdrage aan het maandag verschenen rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Ondanks de grotendeels sombere boodschap - de wereld doet nog steeds te weinig tegen klimaatverandering en dat heeft grote gevolgen - zien zij ook een aantal gunstige ontwikkelingen. "Er is zeker nog hoop, maar dat vergt veel inspanningen van iedereen wereldwijd", zegt Slangen, die werkt voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

3 uur geleden
Natuurorganisaties: alles nodig om klimaatverandering te beperken

AMSTERDAM (ANP) - Door alles op alles te zetten is het nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, denken natuurorganisaties Greenpeace en Milieudefensie. Het is dan wel "alle hens aan dek", benadrukt Peer de Rijk van Milieudefensie.

3 uur geleden
Organisaties willen hoger ambitieniveau tegen klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Groene en maatschappelijke organisaties pleiten voor grotere ambities in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zien in het maandag verschenen rapport van het klimaatpanel IPCC een extra aansporing voor overheden om meer actie te ondernemen.

3 uur geleden
Máxima in Casablanca begonnen aan VN-reis Marokko

CASABLANCA (ANP) - Koningin Máxima is maandagmiddag aangekomen in Casablanca, waar zij aan haar driedaagse VN-reis aan Marokko begint. Zij landde maandagmiddag in de grootste stad van Marokko.

4 uur geleden
Woningen onbewoonbaar na brand door explosie in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Enkele woningen zijn onbewoonbaar geraakt vanwege een brand na een explosie in een flat in Amsterdam Zuidoost in de nacht van zondag op maandag. Bewoners van het appartementencomplex aan het Maarsenhof hoorden even voor 03.00 uur een harde knal. De brand die daarop ontstond verspreidde zich "razendsnel"in het complex, aldus de politie.

5 uur geleden
Veiligheidsberaad neemt afscheid van voorzitter Hubert Bruls

ARNHEM (ANP) - De burgemeesters van het Veiligheidsberaad nemen maandagavond tijdens een vergadering in Utrecht afscheid van hun voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Bruls (CDA) heeft de maximale termijn als voorzitter van het beraad volgemaakt en moet daarom aftreden. Hij wordt opgevolgd door Wouter Kolff (VVD), burgemeester van Dordrecht.

6 uur geleden
Zo'n 150 tips binnen na uitloven beloning cold case vermiste Jaïr

AMSTERDAM (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation heeft in totaal zo'n 150 tips ontvangen over de in 1995 verdwenen 7-jarige Jaïr Soares na het uitloven van een beloning voor de gouden tip in augustus vorig jaar. Tot en met afgelopen zaterdag konden tipgevers aanspraak maken op de 250.000 euro.

7 uur geleden