
Zelfmoord undercoveragent na gebrek professionaliteit politie
DEN HAAG (ANP) - De zelfmoord van een undercoveragent staat in rechtstreeks verband met zijn werk. Die "harde maar onvermijdelijke conclusie" trekt de commissie-Brouwer op basis van onderzoek dat zij verrichtte naar de veelbesproken zaak. De professionaliteit van het team Werken Onder Dekmantel (WOD) van de Landelijke Eenheid van de politie laat volgens de commissie ernstig te wensen over.
De commissie, geleid door de Friese burgemeester en voormalig officier van justitie Oebele Brouwer, bracht de bevindingen woensdag naar buiten. "Deze politieman deed belangrijk en gevaarlijk werk voor ons als samenleving", zegt Brouwer. "Het is verschrikkelijk om te zien dat het zo tragisch afloopt."
De betrokken undercoveragent werkte vanaf begin 2020 tot zijn dood in april onder zware en riskante omstandigheden tijdens een operatie in Zevenbergschen Hoek in Noord-Brabant, gericht op een veronderstelde drugscrimineel. Het Openbaar Ministerie verdenkt deze Joop M. van grootschalige cocaïnehandel en witwassen. De undercover moest zich voordoen als zijn joviale buurman en een band opbouwen met M. en zijn partner. Hij kwam na verloop van tijd klem te zitten en bezweek tenslotte onder de druk. Met signalen dat het niet goed met hem ging, werd te weinig gedaan. Brouwer: "We zien dat de infiltrant zich beter voordeed dan hij zich waarschijnlijk voelde. En we hebben ook gezien dat hij soms bewust zaken verhulde. Toch waren er voldoende signalen die opgepakt hadden kunnen en moeten worden."
Gevaarlijk werk
Volgens de commissie-Brouwer moet de zorg voor het geestelijk welzijn van politie-infiltranten voorop staan. Het is gevaarlijk werk en vraagt veel van betrokken politiemensen. Mentale stabiliteit is cruciaal voor een infiltrant, aldus de commissie.
Een in 2007 ingezette professionalisering van het team WOD heeft niet tot verbetering geleid. De successen die het team boekt zijn afhankelijk van de persoonlijke kwaliteiten van de individuele medewerkers en komen niet voort uit de professionaliteit van de organisatie, concludeert de commissie.
Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren problemen blootgelegd bij de Landelijke Eenheid. In juni maakte het hoofd van de eenheid, Jannine van den Berg, haar vertrek bekend. Zij stapt aan het eind van het jaar op. In oktober kondigde Marjolein Smit, hoofd van de Dienst Specialistische Operaties (DSO) van de politie, haar vertrek aan. Aanhoudende problemen en onrust binnen de dienst waren hiervoor de aanleiding.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De politie gebruikte vorig jaar bij ruim 36.000 incidenten geweld, ongeveer even vaak als in het jaar ervoor. De inzet van een vuurwapen door agenten daalde ten opzichte van eerdere jaren, meldt de politie dinsdag.
1 uur geledenOUDE PEKELA (ANP) - Een scholencomplex in Oude Pekela blijft dinsdag dicht door de grote brand die sinds maandagavond woedt bij een hennepverwerker in de Groningse plaats. Volgens de gemeente zijn er op het terrein van het complex asdeeltjes gevonden.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Door de wegafsluiting van de A12 tussen Veenendaal en Utrecht is het dinsdagochtend druk op de omleidingsroutes. Ook maandagochtend zorgde dat daar al voor drukte.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schrijver en acteur Paul Haenen is deze zomer te zien in een nieuw toneelstuk over de actuele Nederlandse politiek. In het stuk Pieter komt ook! gaan de coalitiepartners van het kabinet-Schoof op heidag. Haenen vertolkt zelf de rol van premier Dick Schoof, maakte hij dinsdag aan het ANP bekend.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dakloze mensen moeten makkelijker een urgentieverklaring voor een woning krijgen, vindt een collectief van organisaties onder de naam Dakloosheid Voorbij! Dinsdag bieden de organisaties een manifest aan bij de Tweede Kamer.
2 uur geledenDIDAM (ANP) - De grote brand die in de nacht van maandag op dinsdag in een blok met woningen in het Gelderse Didam woedde, is onder controle. De brandweer heeft rond 04.00 uur het sein brand meester gegeven, meldt de veiligheidsregio. Om de laatste brandhaarden te bereiken werden vier van de zes woningen in het blok in de Begoniastraat gesloopt. Van de andere twee woningen raakte er een zwaar beschadigd en liep er een vooral water- en rookschade op. In het blok woonden 24 mensen.
3 uur geledenLEEUWARDEN/GRONINGEN (ANP) - Bestuurders in Noord-Nederland roepen de regeringspartijen op om samen met hen de financiering van de Lelylijn rond te krijgen. In de voorjaarsnota kondigden de partijen aan een deel van de 3,4 miljard euro die gereserveerd was voor de treinverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland, te gebruiken voor andere doeleinden. "Daarmee zetten zij ook een streep door de strategische ontwikkeling van Nederland", schrijven de bestuurders in een opiniestuk in De Telegraaf.
3 uur geleden