Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelensky vraagt na nachtelijke aanvallen opnieuw om meer wapens

Zelensky vraagt na nachtelijke aanvallen opnieuw om meer wapens

KYIV (ANP) - Oekraïne had alle raketten die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn afgevuurd kunnen onderscheppen als het over meer wapens had beschikt. Dat schrijft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op X. Hij herhaalde zijn vraag om meer luchtverdediging op korte termijn.

"Afgelopen nacht werd Oekraïne doelwit van 34 Russische raketten. We zijn erin geslaagd een deel te onderscheppen. Maar de wereld heeft alle middelen om iedere raket en drone die door Russische terroristen wordt afgevuurd te onderscheppen", aldus Zelensky.

Volgens de president heeft Oekraïne onmiddellijk voldoende goede wapens nodig om effectief te zijn in de strijd. Hij zei wel blij te zijn met de steun die "de Verenigde Staten en al onze partners" tot nu toe geleverd hebben.

De VS kondigden vrijdag aan munitie voor luchtverdediging en artillerie naar Oekraïne te sturen. De levering is onderdeel van een pakket van 6 miljard dollar (ruim 5 miljard euro). Volgens minister van Defensie Lloyd Austin gaat het om het grootste steunpakket tot nu toe. Oekraïne heeft die wapens dringend nodig, wil het weerstand kunnen bieden aan Rusland.

Meer uit Buitenland

Iran moet volgens hoge adviseur mogelijk toch kernwapen bouwen

TEHERAN (ANP/RTR) - Een hoge Iraanse adviseur zegt dat het land overweegt om een kernwapen te bouwen als het voortbestaan van Iran wordt bedreigd. Al langer wordt Iran ervan beschuldigd aan kernwapens te werken, maar officieel is het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden.

37 minuten geleden
Israëlische VN-diplomaat vindt wapenbesluit VS teleurstellend

NEW YORK (ANP/AFP) - Het is voor Israël "moeilijk en heel teleurstellend" dat de Amerikaanse regering geen wapens wil leveren als die gebruikt worden voor een aanval op Rafah. Dat heeft de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan gezegd in een interview met de publieke omroep Kan, schrijft The Israel Times.

1 uur geleden
HRW: mogelijk sprake van genocide in Soedan

NEW YORK (ANP/AFP) - In de Soedanese regio Darfur maken rebellen van de Rapid Support Forces zich schuldig aan etnische zuivering. Dat stelt ngo Human Rights Watch (HRW) in een nieuw rapport. Met name de etnische minderheid Massalit en andere niet-Arabische gemeenschappen zijn het slachtoffer van systematisch geweld.

2 uur geleden
Biden: Trump gaat verkiezingsuitslag niet aanvaarden

WASHINGTON (ANP/AFP) - Joe Biden is ervan overtuigd dat zijn Republikeinse rivaal Donald Trump zich niet gaat neerleggen bij een mogelijk verlies in de presidentsverkiezingen later dit jaar. Dat zei de Amerikaanse president in een interview met nieuwszender CNN woensdagavond (plaatselijke tijd).

6 uur geleden
Biden: geen wapens meer voor Israël als aanval Rafah doorgaat

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leveren Israël geen wapens meer als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook. Dat zegt president Joe Biden woensdagavond (plaatselijke tijd) in een interview met CNN.

8 uur geleden
Israëlische songfestivalinzending uitgejoeld bij repetitie

MALMÖ (ANP) - De Israëlische zangeres Eden Golan is woensdag tijdens een generale repetitie van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival uitgejoeld door publiek in de zaal. Op filmpjes die circuleren op sociale media is te horen dat er zowel in de inleiding als na afloop van haar nummer boegeroep klonk.

8 uur geleden
Nationalistische oppositie wint verkiezingen Noord-Macedonië

SKOPJE (ANP/RTR) - De verkiezingen in Noord-Macedonië zijn gewonnen door de rechts-nationalistische oppositiepartij VMRO-DPMNE. De regerende pro-Europese sociaaldemocraten hebben hun verlies erkend bij zowel de parlements- als de presidentsverkiezingen. Daardoor staat de toetreding tot de Europese Unie mogelijk op de tocht.

10 uur geleden