Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelensky vervangt legerleider Zaloezjny en benoemt opvolger

Zelensky vervangt legerleider Zaloezjny en benoemt opvolger

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de topgeneraal Valeri Zaloezjny vervangen als commandant der strijdkrachten. De generaal Oleksandr Syrsky is benoemd als zijn opvolger. Zelensky heeft Zaloezjny wel gevraagd om onderdeel te blijven van de militaire top, na wekenlange geruchten dat hij zou worden ontslagen.

Zelensky schrijft op X dat hij Zaloezjny donderdag gesproken heeft en hem heeft bedankt voor zijn leiding in de oorlog tegen Rusland de afgelopen twee jaar. Ze hadden het over "vernieuwingen" die nodig zouden zijn bij de leiding van de krijgsmacht. "Dit is het moment voor dergelijke vernieuwing."

In internationale media werd al langer gespeculeerd dat Zaloezjny zou worden vervangen. Hij zou het niet eens zijn met Zelensky over de koers in de oorlog. Het is nog niet duidelijk in welke functie hij nu kan aanblijven in de militaire top. De president zegt donderdag dat er nu een "realistisch en gedetailleerd plan voor op het slagveld" moet komen. Hij prijst defensie omdat het afgelopen jaar is gelukt de controle over het luchtruim te herwinnen, maar is ook kritisch omdat de doelen op de grond niet gehaald zijn. De frontlijn ligt al maanden nagenoeg stil.

Nieuwe tactieken

Zaloezjny zegt in een eigen verklaring ook dat hij een "belangrijk en ernstig gesprek" heeft gehad met Zelensky en dat er beslissingen zijn genomen over nieuwe tactieken en strategieën in de oorlog. "De taken van 2022 zijn anders dan die van 2024. Daarom moet iedereen veranderen en zich ook aanpassen aan nieuwe werkelijkheden, om ook samen te winnen."

Generaal Syrsky was de commandant van de landstrijdkrachten.

Meer uit Buitenland

Zeker twee doden door Russische raketaanval op Charkiv

CHARKIV (ANP) - Door Russische raketaanvallen op de Oost-Oekraïense stad Charkiv zijn zaterdag ten minste twee mensen om het leven gekomen. Tal van anderen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen in een grote en drukke doe-het-zelfzaak, die werd geraakt door geleide projectielen.

1 uur geleden
Ex-priester krijgt in Orléans 17 jaar cel voor seksueel misbruik

ORLÉANS (ANP/AFP) - Een 64-jarige voormalige priester heeft voor het gerechtshof in Orléans zeventien jaar gevangenisstraf gekregen wegens tal van aanrandingen en verkrachtingen van jongens in de periode 1990 tot 2000. De beklaagde Olivier de Scitivaux heeft de misdaden bekend en spijt betuigd. Van de rechter mag hij niet eerder dan over tien jaar vervroegd vrijkomen.

2 uur geleden
Spaanse defensieminister noemt oorlog in Gaza 'heuse' genocide

MADRID (ANP/RTR) - De Spaanse minister van Defensie Margarita Robles heeft het militaire geweld in de Gazastrook zaterdag bestempeld als 'heuse' genocide. Ze deed dat in een interview op de nationale tv-zender TVE. De verstandhouding tussen Israël en Spanje verslechterde deze week ernstig doordat de regering in Madrid besloot de Palestijnse staat te erkennen.

2 uur geleden
Krant: Israël hervat onderhandelingen met Hamas

PARIJS (ANP) - Israël hervat de onderhandelingen met Hamas over vrijlating van de nog resterende gijzelaars en een staakt-het-vuren in de Gazastrook. David Barnea, de chef van de Israëlische geheime dienst Mossad, heeft dat volgens de Israëlische krant Haaretz zaterdag in Parijs afgesproken met de Qatarese premier Mohammed bin Abdelrahman Al-Thani, die bemiddelt namens de Palestijnen. Bij het gesprek was ook de Amerikaanse CIA-baas Bill Burns aanwezig.

3 uur geleden
Recordaantal illegale migranten naar Engeland over het Kanaal

LONDEN (ANP/AFP) - Meer dan 10.000 migranten, een recordaantal, zijn dit jaar al illegaal het Kanaal overgestoken en in Engeland beland. De laatste cijfers over de illegale migratie tonen een stijging van 35 procent ten opzichte van vorig jaar over dezelfde periode in 2023. Vrijdag nog landden er volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vijf vaartuigen op de kust met in totaal 288 mensen aan boord.

6 uur geleden
Nog tientallen gewonden in ziekenhuis na turbulentie-incident

BANGKOK (ANP/RTR) - Tientallen mensen die afgelopen week gewond raakten door zware turbulentie tijdens een vlucht naar Singapore, liggen nog steeds in het ziekenhuis. Het gaat volgens het Samitivej Srinakarin-ziekenhuis in Bangkok om 43 patiënten uit Australië, Maleisië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen.

8 uur geleden
Aanklagers willen spreekverbod Trump over 'complot' FBI-agenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse speciaal aanklager Jack Smith vraagt de rechter om nieuwe maatregelen tegen oud-president Donald Trump. Die zou ten onrechte de suggestie wekken dat FBI-agenten "medeplichtig zijn aan een complot om hem te vermoorden". Smith vraagt de rechter om Trump te verbieden nog langer uitspraken te doen die agenten in gevaar kunnen brengen, schrijven Amerikaanse media.

8 uur geleden