Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelensky: verlies gerechtigheid voor Oekraïne niet uit het oog

Zelensky: verlies gerechtigheid voor Oekraïne niet uit het oog

DEN HAAG (ANP) - Landen moeten zich onverminderd blijven inspannen om te zorgen dat Russische oorlogsmisdaders worden vervolgd, zegt Volodymyr Zelensky in een videoboodschap. De Oekraïense president richt zich tot de gasten van een conferentie in het World Forum in Den Haag die in het teken staat van gerechtigheid in Oekraïne. Elke toekomstige agressor moet weten dat zijn daden niet ongestraft blijven, bepleit Zelensky.

Zelensky was enkele dagen geleden in Boetsja, de plaats waar kort na de inval een bloedbad plaatsvond. "Zelfs nu hebben we niet iedereen geïdentificeerd die is vermoord door Russische soldaten", zegt hij. Dat laat volgens hem zien dat nog veel werk te doen is om de Oekraïners hun gerechtigheid te brengen.

"Laat de echte vrede sneller hersteld worden", spreekt de Oekraïense president de genodigden toe. "En laat iedereen die de vrede heeft vernield echt vrezen om in Den Haag voor het gerecht worden gebracht."

Voorspelbaarder

Dat is volgens Zelensky niet alleen in het belang van Oekraïne, maar van de hele internationale gemeenschap. De internationale politiek zou voorspelbaarder worden als Russische oorlogsmisdadigers worden berecht, zegt de president.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba vindt bijvoorbeeld dat meer arrestatiebevelen moeten worden uitgevaardigd tegen Russische oorlogsmisdadigers door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het hof heeft al verzocht om de arrestatie van de Russische president Vladimir Poetin.

Onderzoekscapaciteit vergroten

Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz waarschuwt dat mensen niet onverschillig moeten worden over de oorlog in Oekraïne, nu ze twee jaar na de inval door Rusland zijn bekomen van de schok. "Maar voor de Oekraïners gaan de verschrikkingen door."

Tijdens de conferentie zal onder meer worden besproken hoe de onderzoekscapaciteit van Oekraïne kan worden vergroot. Daarnaast is een register opengesteld waarin Oekraïners door de oorlog schade aan hun huis op kunnen geven.

Vergoeding

Een volgende stap is om te zorgen dat de schade ook daadwerkelijk wordt vergoed, zegt minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). Daar kunnen bijvoorbeeld bevroren Russische tegoeden voor worden aangewend, oppert ze. Ze geeft toe dat het niet vandaag op morgen geregeld is.

Desalniettemin is het volgens Bruins Slot "heel belangrijk" om nu te beginnen met het inventariseren van de schade. "Nu worden die vreselijke misdaden gepleegd", zegt ze.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

31 minuten geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

3 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

7 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

9 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

9 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

9 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

12 uur geleden