Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelensky komt met adviesraad voor herstellen macht op de Krim

Zelensky komt met adviesraad voor herstellen macht op de Krim

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag de oprichting van een raad aangekondigd die advies moet geven over het herstel van de Oekraïense macht op de Krim.

"We bereiden ons voor om de Krim te re-integreren", aldus Zelensky. "Ik heb het decreet ondertekend over de adviesraad die gaat over de re-integratie en bevrijding van onze Krim en de havenstad Sebastopol." De president zegt te rekenen op de bevrijding van de Krim en op een "volwaardige terugkeer naar het Oekraïense staatssysteem".

Volgens Zelensky zien steeds meer landen in dat het onmogelijk is om "de vrede in de internationale betrekkingen en het internationale recht op volle kracht te herstellen" zolang Rusland het schiereiland niet teruggeeft aan Oekraïne.

Bloedige deportatie

Zelensky deed de aankondiging tijdens een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de massale deportatie van circa 200.000 Krim-Tartaren in 1944. De Krim-Tataren zijn een aan Turken verwante bevolkingsgroep op het schiereiland de Krim.

Op 18 mei 1944 begon de bloedige deportatie van deze bevolkingsgroep. Dat gebeurde op bevel van Sovjetdictator Josef Stalin. Toen Rusland in 2014 het schiereiland annexeerde, verwoestte volgens Zelensky een "tweede golf van vernietiging alles wat vrij was op de Krim."

Oekraïense functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat het heroveren van het schiereiland een van de belangrijkste doelstellingen van het land is.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden