Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelensky claimt controle over gebieden ten noorden van Charkiv

Zelensky claimt controle over gebieden ten noorden van Charkiv

CHARKIV (ANP/RTR) - Oekraïense strijdkrachten hebben opnieuw de controle over gebieden ten noorden van Charkiv die eerder deze maand door het Russische leger werden ingenomen. Dat liet de Oekraïense president Volodymyr Zelensky weten in zijn dagelijkse toespraak.

"Onze soldaten zijn erin geslaagd de gevechtscontrole over te nemen over het grensgebied waar de Russische bezetters zijn binnengekomen", aldus de president. Hij preciseerde niet wat hij met "gevechtscontrole" bedoelt en om welke gebieden het precies gaat.

Vrijdagochtend bezocht Zelensky Charkiv, de op een na grootste stad van Oekraïne. Ten noorden van de stad slaagde Rusland er met een nieuw offensief in meerdere dorpen in te nemen. Charkiv ligt op iets meer dan dertig kilometer van de grens met Rusland.

Een week geleden zei Zelensky al dat de situatie in de regio gedeeltelijk was gestabiliseerd. "De situatie is over het algemeen onder controle en onze soldaten brengen de bezetter aanzienlijke verliezen toe", zei Zelensky toen.

Meer uit Buitenland

Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

31 minuten geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

3 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

3 uur geleden
Hoofdkwartier Vlaams Belang beschadigd tijdens protestmars

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Tijdens een mars tegen extreemrechts in Brussel is het hoofdkwartier van Vlaams Belang beklad en beschadigd. Demonstranten brachten onder meer anarchistische teksten met graffiti aan op het pand.

5 uur geleden
Slotverklaring Oekraïnetop roept op tot dialoog met Rusland

BÜRGENSTOCK (ANP/AFP/DPA) - Tientallen landen die in Zwitserland bijeenkwamen op de vredestop over Oekraïne hebben een slotverklaring getekend waarin staat dat voor het bereiken van vrede "de betrokkenheid van en dialoog tussen alle partijen" is vereist. Tegelijkertijd moeten de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne worden gerespecteerd volgens de verklaring.

7 uur geleden
Natuurherstelwet EU toch binnen bereik na draai Oostenrijk

BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag stemmen ze erover.

9 uur geleden
Veertien Jordaniërs overleden tijdens hadj

AMMAN (ANP/RTR) - In Saudi-Arabië zijn veertien Jordaniërs overleden tijdens de hadj, meldt het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zeventien landgenoten worden momenteel vermist.

9 uur geleden