Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelensky blij met EU-hulpgeld, maar wil ook militaire steun

Zelensky blij met EU-hulpgeld, maar wil ook militaire steun

BRUSSEL (ANP) - President Volodymyr Zelensky van Oekraïne heeft de Europese leiders gefeliciteerd met de bereikte unanieme overeenstemming over extra hulpgeld voor Oekraïne. Zelensky was via een videoverbinding verbonden met de 27 EU-leiders in Brussel voor een EU-top over dit onderwerp. Zelensky maakte van de gelegenheid gebruik de EU-landen te vragen binnenkort vergelijkbare doortastendheid te tonen voor een nieuw op te richten militair hulpfonds voor Oekraïne.

"Ik ben dankbaar voor uw beslissing", begon Zelensky zijn toespraak over het hulpgeld. "Dit is een duidelijk signaal dat Oekraïne zal standhouden en dat Europa zal standhouden."

Het hulpgeld van 50 miljard is voor het overeind houden van Oekraïnes samenleving door onder meer herstelwerk, het betalen van ambtenarensalarissen en energievoorziening van ziekenhuizen. Maar intussen heeft Oekraïne ook financiële hulp nodig voor het leger. Zelensky wees in het vervolg van zijn toespraak op de moeilijke militaire situatie van het land.

"Helaas is de uitvoering van het Europese plan om Oekraïne één miljoen granaten te schenken uitgesteld. Ook dit is een signaal: van wereldwijde competitie waarin Europa het zich niet kan veroorloven te verliezen." Zelensky zei daarom te hopen dat de EU snel instemt met het nieuwe Oekraïne Hulp Fonds, waaruit militaire hulp betaald kan worden. "Vooral nu, in dit jaar, is het essentieel om te laten zien dat Europa betrouwbaar en doelmatig is bij het nemen van beslissingen", vindt Zelensky.

Meer uit Buitenland

Duitse aanklagers onderzoeken AfD'er om omkoping en witwassen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar een Bondsdaglid van Alternative für Deutschland (AfD). De parlementariër wordt verdacht van omkoping en witwassen. Er zijn donderdag meerdere invallen geweest.

1 uur geleden
Hezbollah: meer dan zestig raketten afgevuurd op posities Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De Libanese militante groepering Hezbollah zegt meer dan zestig raketten te hebben afgevuurd op posities van het Israëlische leger, waaronder in de Golanhoogten. Er wordt gesproken van vergelding voor Israëlische aanvallen. De Israëlische krijgsmacht bevestigt dat veertig raketten de grens zijn overgestoken, berichten Israëlische media.

1 uur geleden
Poetin en Xi verdiepen samenwerking tussen hun landen

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping hebben in Beijing hun handtekeningen gezet onder een verklaring voor het verdiepen van de samenwerking tussen hun landen. Poetins bezoek staat in het teken van het verder aanhalen van de banden.

3 uur geleden
Toestand neergeschoten Slowaakse premier is stabiel maar ernstig

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - De toestand van de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico is stabiel maar nog steeds ernstig. Dat is donderdagochtend medegedeeld door vicepremier Robert Kalinák.

3 uur geleden
Drijvende weg voor hulpleveringen bevestigd aan de kust in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De drijvende pier voor de tijdelijke haven voor humanitaire steun aan Gaza is vastgelegd aan de kust. Volgens de Amerikaanse krijgsmacht, die de haven gebouwd heeft, worden binnen enkele dagen de eerste vrachtwagens met hulpgoederen aan land gebracht.

3 uur geleden
Buitenlandse media stellen vooral nog vragen bij nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandse media vragen zich af wie de nieuwe premier van Nederland wordt, maar ook hoe lang de nieuwe Nederlandse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zal standhouden. De samenwerking wordt gezien als overwinning voor Geert Wilders, tegen wie ook weerstand bestaat.

4 uur geleden
Xi ontvangt Poetin in Beijing

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De Chinese president Xi Jinping heeft donderdag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin verwelkomd in de Chinese hoofdstad Beijing, zo was te zien op de Chinese staatstelevisie.

6 uur geleden