Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelensky bezoekt militairen aan front bij Bachmoet

Zelensky bezoekt militairen aan front bij Bachmoet

BACHMOET (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft militairen bezocht aan de frontlinie bij de stad Bachmoet. Hij werd daar bijgepraat over de situatie aan het front en deelde ook onderscheidingen uit.

"Regio Donetsk. De frontlinieposities van het Oekraïense leger in de omgeving Bachmoet. Ik ben vereerd om hier vandaag te zijn om onderscheidingen uit te delen aan onze helden. Om hun handen te schudden en hen te bedanken voor het beschermen van de soevereiniteit van ons land", aldus Zelensky op sociale media.

De president ging eind vorig jaar ook al naar Bachmoet. Toen liet hij militairen een Oekraïense vlag ondertekenen, die hij later in de Verenigde Staten overhandigde aan het Amerikaanse parlement.

Op de dag van het nieuwe bezoek vonden ook Russische luchtaanvallen plaats in de buurt van Kyiv en in Zaporizja. Daarbij werden meerdere gebouwen geraakt. Er vielen zeker vijf doden en minstens veertig gewonden.

Bachmoet is al maanden het toneel van hevige gevechten tussen Oekraïne en Rusland. De Russische troepen, inclusief de huurlingengroep Wagner, willen de grotendeels verwoeste stad innemen om vanaf daar verder op te rukken in Oost-Oekraïne, maar stuiten op fel verzet van het Oekraïense leger. Aan beide zijden zijn veel slachtoffers gevallen.

Meer uit Buitenland

Franse president verontwaardigd over Israëlische aanval bij Rafah

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is "verontwaardigd" over de Israëlische aanval bij Rafah waar zondag 45 doden bij vielen. "Deze operaties moeten stoppen", schrijft hij op X.

7 minuten geleden
FBI onderzoekt verkoop stukken British Museum via eBay

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse FBI onderzoekt de verkoop van antieke voorwerpen die zijn gestolen uit het British Museum, schrijft de BBC. De museumstukken stonden te koop op het onlineplatform eBay.

1 uur geleden
Rusland meldt nieuwe veroveringen in oosten van Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft nieuwe militaire successen geclaimd in het oosten van Oekraïne. De strijdkrachten veroverden daar de plaatsen Ivanivka in de regio Charkiv en Netajlove in Donetsk, zegt het Russische ministerie van Defensie.

1 uur geleden
Oekraïense drone raakt Russische radar op recordafstand

ORSK (ANP/RTR) - Een Oekraïense drone heeft volgens een inlichtingenbron in Kyiv een Russisch radarsysteem in Orsk geraakt. Dat is een stad die op meer dan 1500 kilometer van de grens met Oekraïne ligt en dat zou een recordafstand zijn voor de Oekraïense drone.

1 uur geleden
Polen presenteert plannen voor versterking oostelijke grens

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen heeft plannen gepresenteerd om de grens met Rusland en Belarus te versterken. Er moeten onder meer verdedigingswerken worden aangelegd. Minister van Defensie Wladyslaw Kosiniak-Kamysz sprak over de grootste operatie om de Poolse oostgrens, en daarmee de oostelijke NAVO-flank, weerbaarder te maken sinds 1945.

1 uur geleden
China en Zuid-Korea willen denuclearisatie Koreaans schiereiland

SEOUL (ANP/AFP) - China, Zuid-Korea en Japan hebben op een zeldzame top uitgesproken voor de "denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland" te zijn. De vrede daar "is in ons gezamenlijk belang en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid", schrijven de landen in een verklaring.

1 uur geleden
Dodental door cycloon Remal in Bangladesh stijgt naar minstens 10

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn zeker tien mensen omgekomen als gevolg van cycloon Remal, die zondag aan land kwam in het Zuid-Aziatische land. Volgens de autoriteiten zijn daarnaast meer dan 30.000 huizen verwoest en tienduizenden woningen beschadigd.

3 uur geleden