Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski zoekt contact met Chinese president om hulp in oorlog

Zelenski zoekt contact met Chinese president om hulp in oorlog

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski probeert direct contact te leggen met de Chinese president Xi Jinping om hulp te krijgen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Zelenski zegt donderdagochtend in een interview met de South China Morning Post dat hij hoopt op Chinese medewerking om een einde te maken aan de Russische agressie.

Volgens Zelenski heeft China "politieke en economische invloed" op Rusland die het kan gebruiken om de oorlog te beëindigen. De Oekraïense president noemt China "een zeer krachtige staat met een krachtige economie". Daarnaast verwijst Zelenski naar de positie van China als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad.

Niet lang na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, begin dit jaar, heeft Xi zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin al eens gebeld en gezegd dat het conflict in Oekraïne met onderhandelingen moet worden opgelost. Sindsdien zegt China "neutraal" in het conflict te staan. Dat leverde het land kritiek op van onder andere de Verenigde Staten, die vinden dat het die "neutrale status" niet vol kan houden zolang het Rusland blijft steunen.

Meer uit Buitenland

Warmste september ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland

OFFENBACH (ANP/DPA) - September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland sinds de metingen begonnen, melden de weerdiensten van deze landen. Het was in alle drie de landen ruim 3 graden warmer.

44 minuten geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na aanval Serviërs op politie

BRUSSEL (ANP) - De NAVO stuurt opnieuw extra troepen naar Kosovo. De NAVO-landen zijn "erg bezorgd" over de toenemende spanningen in het noorden van het Balkanstaatje, aldus de westerse militaire alliantie. Daar vielen zwaarbewapende Serviërs zondag de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent het leven liet.

1 uur geleden
Servische politicus zegt achter dodelijke aanval Kosovo te zitten

BELGRADO/PRISTINA (ANP/DPA) - Een vooraanstaande etnisch Servische politicus en zakenman zegt verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke aanval in Kosovo, afgelopen zondag. Milan Radoicic heeft het dertig man sterke commando op pad gestuurd, zegt hij in een schriftelijke verklaring die hij via zijn advocaat naar buiten heeft gebracht. Er vielen zeker vier doden.

1 uur geleden
Noorwegen sluit grens voor auto's uit Rusland

OSLO (ANP/DPA) - Noorwegen gaat de grens sluiten voor auto's met een Russisch kenteken. Finland, Polen, Letland, Litouwen en Estland namen eerder deze maand soortgelijke stappen in een reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

1 uur geleden
Oudste Amerikaanse senator Dianne Feinstein (90) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Dianne Feinstein is op 90-jarige leeftijd overleden. De Democraat uit Californië was de oudste persoon in de Senaat en tevens de langstzittende vrouwelijke senator.

2 uur geleden
Rusland: stroom in vijf dorpen uitgevallen na Oekraïense aanval

MOSKOU (ANP/AFP) - De stroom in vijf Russische dorpen is in de nacht van donderdag op vrijdag uitgevallen na een Oekraïense drone-aanval, meldt de gouverneur van de regio Koersk. Volgens het Russische ministerie van Defensie waren 's nachts elf Oekraïense drones actief.

2 uur geleden
Warmste september in Duitsland sinds begin van de metingen

OFFENBACH (ANP/DPA) - September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland sinds de metingen in 1881 begonnen, meldt de Duitse weerdienst DWD vrijdag op basis van voorlopige resultaten. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 17,2 graden. Dat is 3,4 graden hoger dan gemiddeld voor de huidige referentieperiode, die loopt van 1991 tot 2020.

3 uur geleden