Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski wil internationale vervolging 'hele Russische systeem'

Zelenski wil internationale vervolging 'hele Russische systeem'

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat alle betrokkenen bij de Russische invasie van zijn land verantwoordelijk worden gehouden voor een internationale rechtbank. Het gaat Zelenski niet alleen om "de mensen die de plannen hebben uitgevoerd": ook "het politieke en militaire leiderschap van de terroristische staat" dient volgens hem te worden onderzocht.

"We zullen dit hele Russische genocidale systeem ontmantelen en hen strafrechtelijk laten vervolgen", zei Zelenski in zijn dagelijkse videotoespraak. "Reageren op Russische misdaden" is volgens de Oekraïense president in het belang van "de toekomstige veiligheid van zowel Oekraïners als andere landen op de lange termijn".

Eerder dinsdag had Zelenski in hoofdstad Kiev gesproken met Karim Khan, hoofdaanklager van het Internationale Strafhof (ICC). Khan onderzoekt al of in Oekraïne oorlogsmisdaden door beide strijdende partijen zijn gepleegd. Het hof kan momenteel echter geen actie ondernemen tegen het Oekraïense of Russische leiderschap, omdat beide landen geen partij zijn bij het Statuut van Rome, dat de wettelijke basis voor de rechtbank is. Om die reden verzocht Zelenski in september de Algemene Vergadering van de VN een speciaal tribunaal over de oorlog in Oekraïne op te richten.

Meer uit Buitenland

Doden en gewonden na instorten podium presidentskandidaat Mexico

MONTERREY (ANP/RTR) - In het noorden van Mexico is een podium ingestort tijdens een verkiezingsbijeenkomst van een presidentskandidaat. Er zijn negen doden en ongeveer vijftig gewonden gevallen, meldt de gouverneur van de staat Nuevo Leon.

32 minuten geleden
Troepen Taiwan paraat om militaire 'vergeldingsoefeningen' China

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - Het Taiwanese leger heeft zijn strijdkrachten gemobiliseerd nadat China donderdagochtend begonnen was aan twee dagen van militaire 'vergeldingsoefeningen' rond het eiland. China verwijt Taiwan "separatistische handelingen".

2 uur geleden
Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

4 uur geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

4 uur geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

4 uur geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

6 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

6 uur geleden