
Zelenski veroordeelt rapport Amnesty om 'goedpraten van terreur'
KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft geen goed woord over voor het rapport dat Amnesty Internationaal donderdag publiceerde en waarin de mensenrechtenorganisatie stelt dat Oekraïense gevechtstactieken eigen burgers in gevaar brengen. "De verantwoordelijkheid wordt zo van de agressor naar het slachtoffer verschoven", zegt Zelenski in zijn dagelijkse toespraak.
Met het rapport "probeert de mensenrechtenorganisatie de Russische terreur goed te praten", stelt Zelenski. Er is volgens de Oekraïense president "geen enkele voorwaarde denkbaar waardoor de Russische aanval op Oekraïne gerechtvaardigd wordt". Zelenski voegt daar in zijn toespraak aan toe dat de Russische agressie "niet is uitgelokt".
Amnesty constateerde in het rapport dat talloze Oekraïense burgers tussen april en juli zijn gedood en gewond zijn geraakt door de Oekraïense tactieken om militaire doelen te maken van onder meer woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen. Daarmee schendt het Oekraïense leger het internationaal humanitair recht, stelt Amnesty.
Eerder donderdag liet de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, weten het rapport "oneerlijk" te vinden. Volgens Koeleba zouden conclusies mijlenver verwijderd zijn van de waarheid en is Oekraïne een land dat zichzelf "wanhopig probeert te blijven verdedigen".
Verschillende experts zeggen donderdag tegen de NOS dat het rapport van Amnesty "vol gaten" zit en het onduidelijk is op basis van welk bewijsmateriaal de mensenrechtenorganisatie tot de conclusies komt.
Defensiespecialist bij Clingendael, Dick Zandee, zegt tegen de NOS dat hij graag meer feiten en foto's zou willen zien na het lezen van het Amnesty-rapport. "Op basis van deze beperkte gegevens vallen de aantijgingen moeilijk te beoordelen. En vanuit het belang van Oekraïne betwijfel ik het. Het land zou juist steun van de bevolking verliezen als het leger inderdaad vuur zou trekken op scholen of huizen waar mensen aanwezig zijn."
Meer uit Buitenland
BEIROET (ANP/DPA) - Libanon heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd na het overlijden van paus Franciscus. De rouwperiode duurt van maandag tot en met woensdag, laat de Libanese regering in een verklaring weten.
26 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Vier Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn in El Salvador aangekomen in de hoop bij te dragen aan de vrijlating van Kilmar Abrego Garcia. De Salvadoraanse man werd ten onrechte gedeporteerd en wordt nu gevangen gehouden in dat land.
30 minuten geledenJAKARTA (ANP/AFP) - De Indonesische president Prabowo Subianto heeft maandag gezegd dat de wereld met het overlijden van paus Franciscus een "rolmodel" is overleden. "De wereld heeft een rolmodel verloren dat zich enorm inzette voor vrede, menselijkheid en broederschap", schreef Prabowo op sociale media.
38 minuten geledenROME (ANP) - Het overlijden van paus Franciscus is mogelijk veroorzaakt door een hersenbloeding, en niet door ademhalingsproblemen als gevolg van een dubbele longontsteking. Dat hebben bronnen gemeld aan het Italiaanse persbureau ANSA.
1 uur geledenVATICAAN-STAD (ANP/RTR/DPA/AFP) - Het Vaticaan houdt op het Sint-Pietersplein een openbare gebedsdienst na het overlijden van de paus. Die staat gepland voor 19.30 uur, meldt het Vaticaan.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - President Donald Trump staat achter zijn minister van Defensie Pete Hegseth. Dat liet het Witte Huis weten nadat de krant The New York Times had bericht dat Hegseth aanvalsplannen had gedeeld met zijn vrouw, broer en persoonlijke advocaat.
1 uur geledenVATICAANSTAD (ANP/AFP) - De paus is overleden in zijn eigen appartement, meldt het Vaticaan. De officiële doodsoorzaak wordt waarschijnlijk maandagavond bekendgemaakt, nadat de camerlengo het overlijden ceremonieel heeft vastgesteld.
2 uur geleden