Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski veroordeelt rapport Amnesty om 'goedpraten van terreur'

Zelenski veroordeelt rapport Amnesty om 'goedpraten van terreur'

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft geen goed woord over voor het rapport dat Amnesty Internationaal donderdag publiceerde en waarin de mensenrechtenorganisatie stelt dat Oekraïense gevechtstactieken eigen burgers in gevaar brengen. "De verantwoordelijkheid wordt zo van de agressor naar het slachtoffer verschoven", zegt Zelenski in zijn dagelijkse toespraak.

Met het rapport "probeert de mensenrechtenorganisatie de Russische terreur goed te praten", stelt Zelenski. Er is volgens de Oekraïense president "geen enkele voorwaarde denkbaar waardoor de Russische aanval op Oekraïne gerechtvaardigd wordt". Zelenski voegt daar in zijn toespraak aan toe dat de Russische agressie "niet is uitgelokt".

Amnesty constateerde in het rapport dat talloze Oekraïense burgers tussen april en juli zijn gedood en gewond zijn geraakt door de Oekraïense tactieken om militaire doelen te maken van onder meer woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen. Daarmee schendt het Oekraïense leger het internationaal humanitair recht, stelt Amnesty.

Eerder donderdag liet de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, weten het rapport "oneerlijk" te vinden. Volgens Koeleba zouden conclusies mijlenver verwijderd zijn van de waarheid en is Oekraïne een land dat zichzelf "wanhopig probeert te blijven verdedigen".

Verschillende experts zeggen donderdag tegen de NOS dat het rapport van Amnesty "vol gaten" zit en het onduidelijk is op basis van welk bewijsmateriaal de mensenrechtenorganisatie tot de conclusies komt.

Defensiespecialist bij Clingendael, Dick Zandee, zegt tegen de NOS dat hij graag meer feiten en foto's zou willen zien na het lezen van het Amnesty-rapport. "Op basis van deze beperkte gegevens vallen de aantijgingen moeilijk te beoordelen. En vanuit het belang van Oekraïne betwijfel ik het. Het land zou juist steun van de bevolking verliezen als het leger inderdaad vuur zou trekken op scholen of huizen waar mensen aanwezig zijn."

Meer uit Buitenland

99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

1 uur geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

6 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

7 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

7 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

8 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

8 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

9 uur geleden