Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski vergelijkt belegering Marioepol met Leningrad

Zelenski vergelijkt belegering Marioepol met Leningrad

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zich in zijn dagelijkse toespraak tot het Russische volk gericht. "Hoe verschilt de belegering van Marioepol met Leningrad?", vroeg Zelenski, verwijzend naar de stad die nu bekend is als Sint-Petersburg en in de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland jarenlang werd geblokkeerd. Ook noemde hij Rusland "een terroristische staat".

De opmerkingen van Zelenski kwamen in de nacht van woensdag op donderdag in zijn gebruikelijke videoboodschap, uren nadat een Russisch bombardement een theater in Marioepol zou hebben getroffen waar ook kinderen schuilden. "Het gebouw is verwoest, het dodental nog onbekend", zei de Oekraïense president daarover.

Zelenski vroeg om strengere sancties tegen Rusland, dat "nog steeds in staat is om de militaire machine in stand te houden". Ook verzocht hij wereldleiders "officieel te erkennen dat Rusland een terroristische staat is". Woensdag sprak Zelenski voor het Amerikaanse Congres, waarna de Amerikaanse president Joe Biden zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin "een oorlogsmisdadiger" noemde.

Verliezen

Evacuaties van burgers uit Marioepol verliepen woensdag volgens Zelenski moeizaam omdat Russische troepen zich niet aan een staakt-het-vuren hielden. Toch zouden meer dan zesduizend inwoners erin zijn geslaagd de belegerde stad te verlaten, onder wie tweeduizend kinderen.

Zelenski benadrukte dat het Russische leger grote verliezen lijdt in Oekraïne. Jonge Russische soldaten "die onverhoopt in deze oorlog terecht zijn gekomen" riep hij op de wapens neer te leggen en zo een kans te krijgen om te overleven. "Alles is beter dan sterven op het slagveld", stelde hij.

Meer uit Buitenland

Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

35 minuten geleden
President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

1 uur geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

4 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

5 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

5 uur geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

6 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

7 uur geleden