Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski tegen VN: wij willen vrede en bestraffing Rusland

Zelenski tegen VN: wij willen vrede en bestraffing Rusland

NEW YORK (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft woensdag (lokale tijd) de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken. In een vooraf opgenomen videoboodschap zegt Zelenski dat hij vrede wil voor zijn land. Ook vraagt hij de bij de VN aangesloten landen om Rusland te "bestraffen" vanwege het misdrijf dat het Russische leger heeft begaan.

Zelenski wil onder meer dat het vetorecht dat Rusland als permanent lid van de VN geniet, wordt ingetrokken. De agressor zou volgens de Oekraïense president geen deel meer uit mogen maken van de besluitvorming bij internationale organisaties.

Ook vraagt hij om een tribunaal dat de Russische misdaden kan bestraffen en wil hij een fonds om alle geleden schade mee te kunnen herstellen. Verder blijven aanhoudende sancties voor Rusland belangrijk om vrede te kunnen bereiken, aldus de Oekraïense president. Zelenski benadrukt dat een neutrale positie voor zijn land geen optie is.

De Oekraïense president besluit zijn toespraak met een kritische noot voor de zeven landen die tegen zijn videoboodschap bij de Algemene Vergadering stemden. Deze landen, waaronder Rusland, Noord-Korea en Syrië, reageren volgens Zelenski "met een rode knop op principes". De ruim honderd landen die wel wilden dat de Oekraïense regeringsleider een toespraak gaf, feliciteert hij. "Vrede zal zegevieren over elke vorm van agressie", aldus de Oekraïense president, die na afloop van zijn toespraak een staande ovatie kreeg.

Zelenski is de enige regeringsleider die de VN-vergadering op afstand toespreekt. Eerder op de dag gaf de Russische president Vladimir Poetin nog een tv-toespraak, waarin een gedeeltelijke mobilisatie werd aangekondigd. Poetin zelf is niet aanwezig bij de Algemene Vergadering in New York.

Meer uit Buitenland

Politie Hamburg hield zondag 6 Oranjefans aan rondom EK-wedstrijd

HAMBURG (ANP) - De politie in Hamburg heeft zondag rondom de wedstrijd Nederland - Polen zes Nederlandse voetbalfans aangehouden. Ze worden onder meer verdacht van poging tot zware mishandeling, drugsbezit of verzet tegen de politie. De zes zijn inmiddels weer vrij, tegen hen is een onderzoek gestart.

48 minuten geleden
Saudische kroonprins roept op tot erkenning Palestijnse staat

MEKKA (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft landen opgeroepen de Palestijnse staat te erkennen als ze dat nog niet hebben gedaan. Dat meldt staatspersbureau SPA. De troonopvolger deed de oproep in Mekka tijdens een bijeenkomst over de islamitische pelgrimstocht die in de stad plaatsvindt. Door het erkennen van een Palestijnse staat, kan er volgens hem worden toegewerkt naar "duurzame en allesomvattende vrede" in de regio.

53 minuten geleden
Stoltenberg: de weg naar vrede is met meer wapens

WASHINGTON (ANP/AFP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft op bezoek in Washington gezegd dat volgens hem "de weg naar vrede in Oekraïne loopt via het meer wapens leveren aan dat land". Het militaire bondgenootschap zou nog meer wapens moeten leveren.

1 uur geleden
Moskou stopt met zaak die Nederland bij ICAO aanspande over MH17

MOSKOU (ANP) - Rusland trekt zich helemaal terug uit een procedure die Nederland en Australië bij de internationale raad voor de burgerluchtvaart ICAO hebben aangespannen over de ramp met de MH17.

2 uur geleden
Na extreme hitte, maandag hevige regen tijdens hadj in Mekka

MEKKA (ANP) - De aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen dagen in de voor moslims heilige plaats Mekka, hebben maandag plaatsgemaakt voor een temperatuurdaling en hevige regenval.

2 uur geleden
Polen twijfelt over Europese topbaan voor Portugese oud-premier

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Net nu de EU-regeringsleiders aanschuiven om in Brussel tijdens een informele vergadering de Europese topfuncties opnieuw te verdelen, heeft de Poolse premier Donald Tusk twijfels geuit over de Portugese kandidaat. Oud-premier Antonio Costa is verwikkeld in een corruptieschandaal.

3 uur geleden
Duitsland tevreden met veiligheidsmaatregelen bij EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is tot nu toe tevreden over de veiligheidsmaatregelen die het land heeft genomen voor het EK voetbal, ondanks enkele incidenten rond de eerste drie dagen. "De veiligheidsmaatregelen werken", zegt Maximilian Kall, een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

3 uur geleden