
Zelenski spreekt donderdag EU-parlement in Brussel toe
BRUSSEL (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski komt naar Brussel om donderdag op een speciale zitting het Europees Parlement toe te spreken. Hij zou dit volgens ingewijden in de ochtend doen en na zijn speech onmiddellijk het parlementsgebouw verlaten. Zelenski zou zich later kunnen voegen bij een top van de 27 regeringsleiders, is het plan dat om veiligheidsredenen nog niet is bevestigd.
De EU hoopt al een tijd Zelenski te kunnen overhalen in persoon naar Brussel te komen. Eerder heeft hij de EU-leiders en het EU-parlement wel per videoverbinding gesproken. In december nodigde de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders Charles Michel hem uit om persoonlijk naar de top later deze week te komen. "Er is een open uitnodiging", aldus zijn woordvoerder. Dat geldt ook voor de uitnodiging van de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola.
Het zou Zelenski's tweede buitenlandse reis zijn sinds de Russische invasie op 24 februari vorig jaar. In december verliet hij zijn land voor het eerst voor een bezoek aan Washington.
Dialoog
Afgelopen vrijdag, na gesprekken in Kiev met de voorzitters van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de Europese Raad, Charles Michel, weigerde Zelenski desgevraagd te zeggen of hij de uitnodiging aanneemt. "Er zijn grote risico's als ik ergens naartoe ga", zei hij. Ook in Kiev wordt geen commentaar gegeven op de mogelijke reisplannen van Zelenski.
Als Zelenski inderdaad naar Brussel komt "zal het primair gaan" over de levering van meer wapens, het aanscherpen van de sancties tegen Rusland en het juridisch vervolgen van oorlogsmisdaden, schat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in. Daarover is de EU ook "in continue dialoog" met Zelenski, zei hij in Brussel na afloop van een vergadering met zijn Europese collega's ter voorbereiding van de top donderdag. Oekraïne staat daar sowieso opnieuw hoog op de agenda.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten moeten wat soepeler omspringen met hun eigen wapen- en munitievoorraden zodat Oekraïne niet zonder komt te zitten, vindt NAVO-topman Mark Rutte. De VS houden de levering van onder meer beloofde, cruciale luchtverdedigingsmunitie tegen uit angst zelf tekort te komen.
11 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - Het debat over de zogenoemde Big Beautiful Bill van Donald Trump, loopt weer uit. Het Huis van Afgevaardigden had er officieel een uur voor vrijgemaakt, maar is al drie uur bezig. Dat komt onder meer door oppositieleider Hakeem Jeffries, die gebruikmaakt van zijn "magische minuut".
12 minuten geledenKORENEVO (ANP/RTR/AFP) - De Russische generaal Michaïl Goedkov, de tweede man van de marine, is omgekomen bij een Oekraïense luchtaanval. Dat bevestigt een Russische gouverneur na berichten van Russische en Oekraïense militaire bloggers.
56 minuten geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Francesca Albanese, de speciaal rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden van de Verenigde Naties, heeft landen opgeroepen om de handelsbetrekkingen met Israël te verbreken. Ze stelt dat Israël zich schuldig maakt aan "een van de wreedste genocides van de moderne geschiedenis" en pleit voor een wapenembargo.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Amnesty International stelt dat Israël nog steeds uithongering gebruikt als oorlogswapen in de Gazastrook. Een maand geleden begon de omstreden hulporganisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF) met het leveren van voedselhulp, maar volgens Amnesty heeft dat weinig veranderd aan het beleid van Israël, dat gericht zou zijn op de "fysieke vernietiging" van Palestijnen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft na grote vertraging een procedurele horde genomen en kan overgaan tot de definitieve stemming over de grote uitgavenwet van president Donald Trump. Die zal naar verwachting binnen een paar uur plaatsvinden, maar het is nog onzeker of er genoeg steun zal zijn onder Trumps partijgenoten.
2 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft ingestemd met aanpassingen van de oorlogsnoodwetgeving. Zo wil het parlement herhaling van de gebeurtenissen uit december voorkomen, toen president Yoon Suk-yeol de staat van beleg afkondigde. Dat leidde tot protesten en een politieke crisis.
3 uur geleden