Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski spreekt Congres VS toe en bedankt voor steun in oorlog

Zelenski spreekt Congres VS toe en bedankt voor steun in oorlog

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodomir Zelenski heeft woensdagavond in Washington het Amerikaanse parlement toegesproken. Als blijk van dank voor de Amerikaanse steun aan zijn land overhandigde hij de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi de strijdvlag die Oekraïense soldaten hem een dag eerder in de belegerde stad Bachmoet hadden meegegeven. Zelenski werd door de Senatoren en Afgevaardigden verwelkomd met een minutenlange ovatie en met gejuich. Zijn toespraak van ruim een half uur werd regelmatig onderbroken door applaus.

"Bedankt voor jullie inspanningen om ons te steunen", zei Zelenski. Hij doelde op zowel de steun met wapens als met geld. "Dat is geen liefdadigheid", benadrukte hij, "maar een investering in wereldwijde veiligheid en democratie waar wij uiterst zorgvuldig mee omgaan". De wereld is onderling teveel verbonden om aan de zijlijn te blijven staan in het conflict met Rusland, zei Zelenski. Dankzij de steun van de VS, Europa en de wereld is Oekraïne niet alleen tegen alle verwachtingen in overeind gebleven, maar ook "springlevend".

Zelenski trok onder instemmend gejuich een vergelijking met 'the Battle of the Bulge' in de winter van 1944, toen Amerikaanse soldaten in de Belgische Ardennen een groot offensief van het Duitse leger tegenhielden. "Oekraïne doet nu tegen Poetin wat Amerika deed tegen Hitler. Oekraïne houdt het front en zal zich nooit overgeven."

Hij stond ook stil bij de moeilijke situatie waarin de Oekraïense bevolking verkeert door de onophoudelijke Russische bombardementen op de voorzieningen van het land, waardoor miljoenen mensen zonder licht, verwarming en drinkwater zitten. "Over twee dagen is het Kerstmis, misschien met kaarslicht. Niet omdat het romantischer is, maar omdat er geen stroom is", zei hij. "Maar we zetten onze strijd voort en het licht in het geloof in onszelf zal niet uitgaan."

Meer uit Buitenland

Doden door bosbranden in zuidoosten van Turkije

MARDIN (ANP/AFP) - In het zuidoosten van Turkije zijn vijf mensen omgekomen en meer dan veertig anderen gewond geraakt door bosbranden, meldt de minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca op X. De vlammen bereikten een aantal dorpen in de nacht van donderdag op vrijdag.

1 uur geleden
VS en China informeel weer in gesprek over kernwapens

SHANGHAI (ANP/RTR) - Vertegenwoordigers van China hebben aan een Amerikaanse delegatie tijdens een tweedaagse reeks informele gesprekken verteld dat China niet zal terugvallen op nucleaire bedreigingen richting Taiwan, in het geval van een Chinese nederlaag in het conflict over het eiland.

2 uur geleden
Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten na grensoversteek

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse leger heeft waarschuwingsschoten gelost nadat Noord-Koreaanse soldaten donderdag de grens waren overgestoken. Het incident vond plaats bij de gedemilitariseerde zone (DMZ), de grens tussen de twee landen. Na de waarschuwingsschoten keerden de Noord-Koreaanse soldaten weer terug, aldus de Zuid-Koreaanse legerleiding.

3 uur geleden
Opnieuw demonstraties in Israël tegen regering Netanyahu

JERUZALEM (ANP/DPA) - Duizenden Israëliërs hebben donderdag gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze beschuldigen Netanyahu ervan een deal te belemmeren waardoor de Israëlische gijzelaars vrijgelaten worden die door Hamas gevangen worden gehouden.

5 uur geleden
Mogelijke wapenleveringen van en naar Korea's na bezoek Poetin

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Noord-Korea heeft geleid tot speculaties over de rol van beide Korea's in de oorlog in Oekraïne. Poetin sloot donderdag niet uit dat Rusland wapens naar Noord-Korea zal sturen. Tegelijkertijd waarschuwt hij Zuid-Korea dat het een "grote fout" maakt als het besluit wapens te leveren aan Oekraïne.

12 uur geleden
Acteur Donald Sutherland (88) overleden

MIAMI (ANP) - De Canadese acteur Donald Sutherland is overleden. Zijn zoon, acteur Kiefer Sutherland, meldt dat donderdag op X. Sutherland was bekend van rollen in films als Klute, M*A*S*H, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Sutherland is 88 jaar geworden.

14 uur geleden
Poetin ziet NAVO ook in Azië als bedreiging

HANOI (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin beschouwt de NAVO ook in Azië als een "veiligheidsdreiging" voor zijn land. Poetin is op bezoek in Vietnam en beschuldigt de westerse alliantie ervan daar op te rukken.

14 uur geleden