Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski: Russische moordenaars zullen straf niet ontlopen

Zelenski: Russische moordenaars zullen straf niet ontlopen

KIEV (ANP) - Oekraïne zal de verantwoordelijken voor de Russische raketaanval op een flat in de stad Chasiv Yar vinden en voor het gerecht brengen. "Geen enkele Russische moordenaar zal zijn straf ontlopen", zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondagavond in zijn dagelijkse videoboodschap.

Zelenski stond uitgebreid stil bij de aanval op Chasiv Yar, in de oostelijke regio Donetsk. Zeker vijftien mensen kwamen om het leven toen zaterdagavond een Russische raket een flatgebouw verwoestte. Volgens Zelenski liggen er nog tientallen mensen onder het puin. Zes zouden er zijn gered.

"Iedereen die opdracht geeft voor zo'n aanval, iedereen die hem uitvoert, die onze steden en woonwijken onder vuur neemt, die doodt met opzet", aldus de president. Hij verwees naar nazi-misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog die "zelfs als ze 90 of 100 jaar oud zijn" nog voor het gerecht worden gebracht. Hij waarschuwde Russische soldaten ook dat Rusland "als eerste hen in de steek zal laten, zodra de politieke omstandigheden veranderen".

Zelenski zei verder dat het Russische offensief in Oekraïne onverminderd doorgaat. Russische vliegtuigen voerden volgens hem 34 luchtaanvallen uit op zondag.

Meer uit Buitenland

Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

1 uur geleden
Biden hoopt op staakt-het-vuren in Gaza als ramadan begint

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden hoopt op een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas tegen de tijd dat de vastenmaand ramadan begint. "We werken er echt hard aan. We zijn er nog niet", zei hij vrijdag tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet. Afhankelijk van de islamitische maankalender begint de ramadan op 10 of 11 maart.

4 uur geleden
VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

9 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

10 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

11 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

12 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in negentien steden minstens 128 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

12 uur geleden