Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski: Rusland laat geen buitenlandse media toe in Zaporizja

Zelenski: Rusland laat geen buitenlandse media toe in Zaporizja

KIEV (ANP/DPA) - Het team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dat sinds donderdag bij de grote kerncentrale in de regio Zaporizja is, wordt niet vergezeld door internationale media, terwijl dat wel de afspraak was. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt donderdagavond in zijn videoboodschap dat Russische troepen alleen Russische media hebben doorgelaten.

Hoewel niet te controleren valt of internationale media inderdaad door "Russische bezetters" zijn tegengehouden bij het complex van de kerncentrale in Enerhodar, zoals Zelenski beweert, staat het wel vast dat IAEA-chef Rafael Grossi donderdag enkel en alleen met Russische media sprak.

Op beelden op de Russische staatstelevisie is te zien hoe er alleen maar microfoons van Russische media gebruikt zijn bij het interview met Grossi. Later plaatste de leider van de delegatie deskundigen wel zelf een video op Twitter.

Zelenski noemt het belangrijk dat buitenlandse media worden toegelaten bij het complex van de kerncentrale in het zuiden van Oekraïne "zodat de wereld de waarheid ziet". Desondanks hoopt hij dat de IAEA-delegatie ook zonder de aanwezigheid van internationale pers tot onafhankelijke conclusies komt.

De centrale, die door Rusland wordt bezet, is de afgelopen tijd regelmatig onder vuur genomen. Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar van de aanvallen. Grossi meldde donderdag dat het nucleaire complex hierdoor schade heeft opgelopen, zonder uit te weiden over de precieze omvang hiervan. "Maar het is iets dat niet kan blijven doorgaan", stelde hij.

Meer uit Buitenland

Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

1 uur geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

2 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

4 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

6 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

8 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

8 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

9 uur geleden