Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski roept Zwitsers op tegoeden oligarchen te bevriezen

Zelenski roept Zwitsers op tegoeden oligarchen te bevriezen

BERN/KIEV (ANP/DPA) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zaterdag per video antioorlogsdemonstranten in Zwitserland toegesproken. Hij riep de regering in Bern op de banktegoeden van Russische oligarchen te bevriezen.

"Ook dat is een strijd tegen het kwaad", was de boodschap van Zelenski, terwijl demonstranten voor het Zwitserse parlement zwaaiend met Oekraïense vlaggen hun afschuw uitspraken over de invasie. Een luid applaus klonk toen Zelenski zijn oproep deed over de financiële tegoeden.

President Ignazio Cassis begroette zijn collega vanaf een podium op het Bundesplatz in de hoofdstad. "We zijn onder de indruk van de moed waarmee uw volk vecht voor vrijheid en vrede", zei hij.

Het traditioneel neutrale Zwitserland heeft de sancties van de Europese Unie tegen Rusland grotendeels overgenomen. Maar er zijn rijke Russen die banden met president Vladimir Poetin onderhouden die nog zakendoen in Zwitserland en niet door sancties zijn geraakt.

Zelenski nam in zijn toespraak ook levensmiddelenconcern Nestlé op de korrel, dat zich in tegenstelling tot veel andere multinationals niet uit Rusland heeft teruggetrokken.

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

1 uur geleden
Exitpoll: liberale PS grootste partij in Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD gaat voorlopig aan kop in de parlementsverkiezingen in Slowakije. Na het tellen van de stemmen in ruim 30 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 24,67 procent. HLAS is goed voor 16,72 procent en de liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls is aangewezen als winnaar, staat op 12,58 procent.

3 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

5 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

5 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

7 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

8 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

8 uur geleden