Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski roept Zwitsers op tegoeden oligarchen te bevriezen

Zelenski roept Zwitsers op tegoeden oligarchen te bevriezen

BERN/KIEV (ANP/DPA) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zaterdag per video antioorlogsdemonstranten in Zwitserland toegesproken. Hij riep de regering in Bern op de banktegoeden van Russische oligarchen te bevriezen.

"Ook dat is een strijd tegen het kwaad", was de boodschap van Zelenski, terwijl demonstranten voor het Zwitserse parlement zwaaiend met Oekraïense vlaggen hun afschuw uitspraken over de invasie. Een luid applaus klonk toen Zelenski zijn oproep deed over de financiële tegoeden.

President Ignazio Cassis begroette zijn collega vanaf een podium op het Bundesplatz in de hoofdstad. "We zijn onder de indruk van de moed waarmee uw volk vecht voor vrijheid en vrede", zei hij.

Het traditioneel neutrale Zwitserland heeft de sancties van de Europese Unie tegen Rusland grotendeels overgenomen. Maar er zijn rijke Russen die banden met president Vladimir Poetin onderhouden die nog zakendoen in Zwitserland en niet door sancties zijn geraakt.

Zelenski nam in zijn toespraak ook levensmiddelenconcern Nestlé op de korrel, dat zich in tegenstelling tot veel andere multinationals niet uit Rusland heeft teruggetrokken.

Meer uit Buitenland

Oud-rivaal Nikki Haley gaat op Trump stemmen

WASHINGTON (ANP) - Oud-gouverneur Nikki Haley heeft aangekondigd dat ze bij de komende presidentsverkiezingen op haar partijgenoot Donald Trump gaat stemmen. Ze zegt hem te verkiezen boven huidig president Joe Biden, berichten Amerikaanse media.

51 minuten geleden
Krant: Oman zet ex-gedetineerden Guantánamo Bay land uit

MASQAT (ANP) - Oman wil tientallen Jemenieten uitwijzen die voorheen vastzaten in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantánamo Bay. Dat bericht de krant The Washington Post na gesprekken met betrokkenen.

2 uur geleden
VS zien geen grootschalig Israëlisch offensief in Rafah

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de Verenigde Staten hebben de Israëlische militaire operaties in de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook niet de omvang waarvoor de Amerikaanse regering heeft gewaarschuwd. De Israëlische operaties in het gebied waren tot nu toe gerichter en beperkt. Het ging niet om offensieven in het centrum van dichtbevolkte stedelijke gebieden, zei de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, Jake Sullivan.

2 uur geleden
Eerste Oekraïense gevangenen naar het front

CHMELNYTSKY/KYIV (ANP/AFP) - Een Oekraïens tribunaal heeft de eerste twee gevangenen 'vrijgelaten' om te gaan vechten met de strijdkrachten in de oorlog tegen Rusland. Twee wegens diefstal veroordeelde gedetineerden worden op bevel van het tribunaal overgedragen door de gevangenis aan de Nationale Garde van Oekraïne.

4 uur geleden
Verenigd Koninkrijk houdt 4 juli parlementsverkiezingen

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt op donderdag 4 juli parlementsverkiezingen. Dat maakte de Britse premier Rishi Sunak bekend buiten zijn ambtswoning in Downing Street in Londen.

6 uur geleden
Premier Netanyahu noemt erkenning Palestina prijs voor terrorisme

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de erkenning van Palestina als staat door drie Europese landen "een prijs voor terrorisme" genoemd.

6 uur geleden
Krant: Verenigd Koninkrijk houdt in juli parlementsverkiezingen

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak kondigt later woensdag aan dat in juli vervroegd parlementsverkiezingen worden gehouden. Dat zeggen ingewijden tegen de Britse krant The Guardian.

7 uur geleden