Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski roept Oekraïners op tot saamhorigheid

Zelenski roept Oekraïners op tot saamhorigheid

KIEV (ANP/DPA) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn landgenoten na bijna zes maanden oorlog opgeroepen tot saamhorigheid. "Voor de overwinning van Oekraïne moeten we blijven strijden. Er is nog veel te doen. We moeten standhouden en nog veel verdragen, helaas ook veel leed", aldus de regeringsleider in een zaterdagavond verspreide videoboodschap. Oekraïne viert 24 augustus, precies een half jaar na het begin van de Russische invasie, zijn onafhankelijkheidsdag.

Zelenski waarschuwde dat Rusland de Oekraïense festiviteiten woensdag kan aangrijpen voor speciale gewelddadigheden. "Zo is onze vijand. Ook in elke andere week van dit half jaar heeft Rusland zoiets weerzinwekkends en onmenselijks gedaan". Hij verwees onder meer naar de "Russische terreur" in de regio Charkov en de Donbas, waar dagelijks raketten inslaan en artillerieaanvallen zijn te verduren.

President Zelenski zei ook dat hij komende week in Kiev bezoek van bondgenoten verwacht. "De oorlog heeft alles veranderd voor Oekraïne, voor Europa en voor de wereld". Volgens hem is het doel van Rusland zijn land te vernederen en angst en tweespalt te verspreiden. Daarom mag niemand buigen voor de druk en zwakheden tonen. "Daarom houden we samen stand, helpen we elkaar, herbouwen we wat vernield is en strijden we voor onze mensen".

Meer uit Buitenland

Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

2 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

2 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

3 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

3 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

4 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

5 uur geleden
Trump wil shutdown om geldkraan aanklagers dicht te draaien

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft Republikeinen in het Congres opgeroepen aan te sturen op een shutdown, het platleggen van de landelijke overheid. "Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten", schreef de Republikein op zijn berichtenplatform Truth Social.

6 uur geleden