Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski roept gas- en olielanden op meer te produceren

Zelenski roept gas- en olielanden op meer te produceren

DOHA (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenksi heeft olie- en gasrijke landen opgeroepen hun productie op te voeren zodat Rusland andere staten niet kan "chanteren". Hij vindt dat onder andere Qatar meer moet doen om Europa minder afhankelijk te maken van Russische olie en gas.

Zelenski sprak via een videoverbinding op een internationale conferentie in de Qatarese hoofdstad Doha. "Ze kunnen veel doen om de gerechtigheid te herstellen. De toekomst van Europa hangt daar vanaf", zei hij over landen met olie- en gasvelden. "Ik vraag jullie de productie van energie te verhogen zodat Rusland begrijpt dat geen enkel land energie kan gebruiken om de wereld te chanteren."

De Europese Unie is voor circa 40 procent van zijn aardgas afhankelijk van Rusland. De oorlog in Oekraïne wakkert grote zorgen aan dat die toevoer ineens stopt als Rusland de gaskraan dichtdraait of de EU zelf besluit Russisch gas te boycotten. Qatar is een van 's werelds belangrijkste producenten van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en kreeg na het begin van de oorlog in Oekraïne het verzoek om meer te leveren aan Europa.

Lng-contracten

De Golfstaat kreeg eerder deze maand bezoek van de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck. Nederlandse bewindslieden grepen een al gepland bezoek aan Abu Dhabi en Dubai aan voor gesprekken over mogelijke leveranties van lng.

Qatar waarschuwde in februari, vlak voor de grootschalige Russische inval in Oekraïne, niet in staat te zijn om alle Russische gasleveringen te vervangen. Zo zijn er al veel langlopende lng-contracten met Aziatische klanten, waardoor volgens Energieminister Saad al-Kaabi slechts een klein deel van de Qatarese lng omgeleid zou kunnen worden naar Europa.

Meer uit Financieel

FNV: vaste banen en hoger loon nodig tegen criminaliteit Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

1 uur geleden
Minister wil actie van banken om discriminatie tegen te gaan

DEN HAAG (ANP) - Een op de tien mensen in Nederland ervaart discriminatie in het contact met banken en betaalinstellingen. Vooral jongeren en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond vinden dat zij met "overmatige" controle te maken krijgen. Dat is de uitkomst van onderzoek van KPMG en Ipsos I&O in opdracht van het ministerie van Financiën.

2 uur geleden
Rusland wil Taliban uitnodigen op economisch topforum, aldus TASS

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is van plan de Taliban uit Afghanistan uit te nodigen voor een belangrijk economische forum in Sint-Petersburg in juni. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

2 uur geleden
Banken moeten van DNB klantendiscriminatie gerichter tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse banken moeten meer doen om het discrimineren van klanten tegen te gaan. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Veel banken hebben al maatregelen genomen, maar deze zijn veelal gericht op de eigen werkvloer en niet op het klantcontact.

3 uur geleden
ACM akkoord met overname smeerkaasproducent ERU

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft toestemming voor de overname van Koninklijke ERU, bekend van Goudkuipje-smeerkaas, door de Belgische kaasproducent St. Paul. Die overname werd in april aangekondigd. Volgens de ACM wordt de concurrentie door de overname niet verstoord.

4 uur geleden
Duits ondernemersvertrouwen stagneert na recente stijging

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Het ondernemersklimaat in de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland lijkt daarmee te stagneren na een verbetering in de voorgaande drie maanden.

4 uur geleden
AEX-index begint afwachtend aan belangrijke inflatieweek

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht lager begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het nieuwe inflatiecijfer van de eurozone, dat op vrijdag verschijnt. Op die dag wordt ook het favoriete inflatiecijfer van de Amerikaanse Federal Reserve bekendgemaakt.

6 uur geleden