Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski prijst nieuw sanctiepakket van EU tegen Rusland

Zelenski prijst nieuw sanctiepakket van EU tegen Rusland

KIEV (ANP/DPA) - Volodimir Zelenski heeft het tiende sanctiepakket van de Europese Unie tegen agressor Rusland zaterdagavond geprezen als een belangrijke stap. "Het is krachtig, tegen de militaire industrie en de financiële sector van de terreurstaat en gericht tegen de propagandisten die de Russische samenleving hebben verdronken in leugens en die proberen hun leugens over de hele wereld te verspreiden", zei de Oekraïense president in zijn dagelijkse videoboodschap.

Hij voegde er nog aan toe dat die opzet van het Kremlin gedoemd is te mislukken. Zelenski drong tevens aan op nog meer strafmaatregelen, bijvoorbeeld tegen de nucleaire activiteiten van Moskou. Eerder op de dag had hij via Twitter al laten weten te wachten op concrete "resolute stappen" tegen het staatsconcern Rosatom en de Russische atoomindustrie in het algemeen.

De EU besloot vrijdagavond, na lang onderhandelen, sancties te treffen tegen nog eens 87 personen en 34 organisaties die op de een of andere manier bijdragen aan de Russische oorlog tegen Oekraïne. Daaronder is de Alfa-bank, die geldt als de grootste Russische financiële instelling in privébezit.

Onder anderen regeringsfunctionarissen en hoge ambtenaren zijn op de zwarte lijst gezet wegens betrokkenheid bij de deportatie en gedwongen adoptie van Oekraïense kinderen. Alle gestraften mogen de EU-landen niet meer in en hun eventuele vermogens daar worden bevroren.

Meer uit Buitenland

Media: VS overwegen Gaza vanuit de lucht hulp te leveren

WASHINGTON (ANP) - Nu Israël de leveringen over land van humanitaire hulp aan Gaza vertraagt en dikwijls simpelweg verhindert, overwegen de Verenigde Staten rechtstreeks hulp te bieden aan de Palestijnen in Gaza via de lucht. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios.

58 minuten geleden
Trump ook van stembiljet geweerd voor voorverkiezingen Illinois

CHICAGO (ANP) - Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft voormalig president Donald Trump uitgesloten van deelname aan de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in die staat. Ze deed die uitspraak vanwege Trumps rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Daarmee zou Trump de anti-opstandclausule van het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet hebben overtreden.

1 uur geleden
Leiders Congres VS voorkomen overheidssluiting met tijdelijke deal

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de twee kamers van het Amerikaanse congres hebben een overeenkomst bereikt die tijdelijke financiering garandeert van de overheidsuitgaven in 2024, waardoor een mogelijke sluiting van de overheid op zaterdag wordt vermeden. Dat melden de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Chuck Schumer, en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson.

1 uur geleden
Hooggerechtshof VS behandelt Trumps claim presidentiële immuniteit

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft ingestemd de bewering van Donald Trump dat hij als voormalig president immuniteit geniet tegen strafrechtelijke vervolging in behandeling te nemen. Dat melden Amerikaanse media.

1 uur geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om granaat

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is woensdag ontruimd, nadat er een granaat in haar appartement was gevonden. Die is op een veilige plek onschadelijk gemaakt, meldt de politie. Een aantal andere voorwerpen worden nog onderzocht.

4 uur geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om gevaarlijk voorwerp

BERLIJN (ANP/DPA) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is ontruimd. De politie meldt dat bij een doorzoeking van het gebouw in het Berlijnse stadsdeel Kreuzberg "iets gevaarlijks" is gevonden.

6 uur geleden
McConnell stopt in november als leider Republikeinen in Senaat

WASHINGTON (ANP) - Mitch McConnell stopt in november als leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat. Hij is wel van plan om lid te blijven, zo heeft hij gezegd in de Senaat: "voorlopig ga ik nergens naartoe". McConnell is een van de invloedrijkste figuren binnen zijn partij.

7 uur geleden