Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski: Oekraïense troepen boeken vooruitgang in het oosten

Zelenski: Oekraïense troepen boeken vooruitgang in het oosten

KIEV (ANP/RTR) - Het Oekraïense leger heeft volgens president Volodimir Zelenski "aanzienlijke resultaten" geboekt in het oosten van het land. Het Oekraïense staatshoofd benoemde daarbij de successen in Lyman, een door Rusland bezet bolwerk waar pro-Moskou-troepen grote moeite hebben de controle te behouden.

Het Oekraïense ministerie van Defensie meldde eerder al de verovering van het dorp Dobrysheve, dat op ongeveer tien kilometer ten noordwesten van Lyman in de oostelijke regio Donetsk ligt. Lyman is een belangrijk spoorknooppunt en vormt de inzet van nieuwe gevechten sinds de Oekraïners Russische troepen in de nabijgelegen regio Charkov wisten te verslaan.

"We hebben significante resultaten in het oosten van ons land geboekt. Iedereen heeft gehoord wat er in Lyman gebeurt", zei Zelenski in een videotoespraak. "Dit zijn stappen die veel voor ons betekenen", voegde hij eraan toe, zonder verdere details te geven.

De pro-Russische separatistenleider Denis Poesjilin zei eerder vrijdag dat de situatie in Lyman "zorgelijk" is geworden. Hij is bang de stad te verliezen aan de Oekraïense troepen, die de stad "gedeeltelijk omcirkeld" hebben. Hij gaf toe de dorpen Dobrysheve en Jampil "niet meer volledig" in handen te hebben.

De Russische president Vladimir Poetin maakte vrijdag bekend vier Oekraïense provincies tot Russisch gebied te verklaren en te annexeren. Het gaat om Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. De annexaties zijn door Oekraïne en zijn westerse bondgenoten verworpen en als illegaal bestempeld.

Meer uit Buitenland

Gouverneur meldt massale Russische aanvallen op Cherson

CHERSON (ANP/DPA) - Het Russische leger heeft sinds zaterdag meer dan vijftig keer beschietingen uitgevoerd op doelen in de regio Cherson, meldt het militaire bestuur van de regio. De gouverneur beschuldigde Rusland zondag van terreur en gerichte aanvallen op burgers. Er vielen een dode en twee gewonden, meldde hij via Telegram.

23 minuten geleden
Bijna alle huishoudens in Kiev hebben weer stroom

KIEV (ANP/DPA) - Het elektriciteitsnetwerk is in bijna heel Kiev weer hersteld. Het stadsbestuur meldt dat de werkzaamheden bijna voltooid zijn, vier dagen na de grote Russische aanval op de energievoorzieningen van de Oekraïense hoofdstad.

1 uur geleden
Italianen zoeken verder naar vermisten na aardverschuiving

CASAMICCIOLA (ANP) - De zoektocht naar vermisten op het Italiaanse eiland Ischia na de aardverschuiving van zaterdag gaat door. De hulpdiensten zoeken nog elf mensen in het rampgebied. Tot nu toe hebben de autoriteiten één dode bevestigd; dertien mensen zijn gewond geraakt.

3 uur geleden
Protesten tegen coronabeleid verspreiden zich over Chinese steden

SHANGHAI (ANP/RTR) - In meerdere Chinese steden zijn mensen zondag de straat op gegaan in een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Onder meer in Shanghai, Beijing en Wuhan protesteren mensen tegen het coronabeleid en roepen ze zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping.

5 uur geleden
Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

10 uur geleden
Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

13 uur geleden
President Taiwan stopt als partijleider na verkiezingsnederlaag

TAIPEI (ANP/RTR) - De president van Taiwan, Tsai Ing-wen, stapt op als partijleider van de Democratische Progressieve Partij DPP na een grote verkiezingsnederlaag bij lokale verkiezingen. Oppositiepartij Kuomintang (KMT) lijkt in 13 van de 21 districten te winnen.

22 uur geleden