Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski: nog altijd stroomuitval voor zes miljoen Oekraïners

Zelenski: nog altijd stroomuitval voor zes miljoen Oekraïners

KIEV (ANP/AFP) - Zes miljoen Oekraïense huishoudens hadden vrijdag nog te maken met stroomuitval, zei president Volodimir Zelenski twee dagen na grootschalige raketaanvallen van Rusland op vooral Oekraïense energievoorzieningen. Woensdag waren dat er nog bijna twee keer zo veel. De autoriteiten hopen dit weekend veel herstelwerk af te ronden.

Zelenski riep zijn landgenoten op zuinig om te springen met energie in gebieden waar er weer stroom is. In de hoofdstad Kiev en onder meer Odessa en Lviv zijn er nog ‘black-outs’, zei Zelenski in zijn dagelijkse videotoespraak. In de regio Charkov zou de stroomvoorziening volgens het lokale bestuur bijna weer op peil zijn.

Het Russische leger is al weken bezig de Oekraïense energie-infrastructuur onder vuur te nemen. Terwijl de temperatuur daalt komen initiatieven op gang. De VS en de Europese Unie hebben hulp aangekondigd. Frankrijk bijvoorbeeld stuurt honderd zware generatoren naar Oekraïne. Minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna merkte daarbij op dat "aanvallen op civiele infrastructuur oorlogsmisdaden zijn".

Meer uit Buitenland

Oud-Labourleider Corbyn onafhankelijke kandidaat bij verkiezingen

LONDEN (ANP) - Voormalig Labourleider Jeremy Corbyn doet als onafhankelijke kandidaat mee aan de komende parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Hij vertegenwoordigt zijn kiesdistrict Islington North al sinds 1983, maar werd in 2020 door die partij geschorst. Sindsdien is hij onafhankelijk parlementariër.

18 minuten geleden
Rusland wijt aanslag concertzaal Moskou aan tak van IS

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische regering heeft voor het eerst onomwonden verklaard dat de bloedige aanslag op een concertzaal in maart in Moskou het werk was van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP), een vanuit Afghanistan en Pakistan opererende jihadistische terreurbeweging.

1 uur geleden
Dodental na instorting restaurant Mallorca loopt mogelijk op

PALMA DE MALLORCA (ANP) - Het dodental na het instorten van een deel van een restaurant aan het strand van El Arenal bij Palma de Mallorca loopt volgens plaatselijke media mogelijk verder op. Donderdagavond stortte een vol terras op de eerste verdieping in en viel op het volle terras op de begane grond. Daarbij vielen zeker vier doden. Zeven van de 27 gewonden zouden in levensgevaar verkeren en negen zijn zwaargewond, meldt de Diario de Mallorca. Volgens de brandweer zijn de meeste gewonden buitenlanders.

1 uur geleden
Opnieuw zware regenval en overstromingen in zuiden van Brazilië

PORTO ALEGRE (ANP/RTR) - De zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul in Brazilië is donderdag opnieuw getroffen door zeer zware regenval. Delen van hoofdstad Porto Alegre kregen in twaalf uur evenveel regen te verduren als er normaal in een maand valt, maakte het Braziliaanse meteorologische instituut bekend.

4 uur geleden
Doden door ingestort restaurant in Playa de Palma op Mallorca

PALMA DE MALLORCA (ANP) - Zeker vier mensen zijn overleden en zestien mensen zijn gewond geraakt doordat een restaurant is ingestort op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca, melden plaatselijke media. Het ongeluk gebeurde in de badplaats Playa de Palma, bij het vliegveld.

7 uur geleden
Verongelukte Iraanse president begraven bij mausoleum

MASHHAD (ANP/DPA/AFP) - De verongelukte Iraanse president Ebrahim Raisi is in de stad Mashhad bijgezet naast het mausoleum van imam Reza, het belangrijkste sjiitische heiligdom van Iran. Massa's mensen waren afgekomen op de ceremonie in de geboortestad van Raisi.

15 uur geleden
Von der Leyen krijgt kritiek over ontbreken sancties Israël

BRUSSEL (ANP) - Walter Baier van de uiterst linkse fractie Europees Links verweet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een EU-verkiezingsdebat met de vijf Europese lijsttrekkers in Brussel dat de Europese Unie nog steeds geen sancties heeft opgelegd aan Israël. Von der Leyen, ook lijsttrekker van de EVP, vond dat verwijt niet terecht. Ze vindt dat de EU zich moet blijven inspannen voor een tweestatenoplossing.

15 uur geleden