Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski: nog altijd stroomuitval voor zes miljoen Oekraïners

Zelenski: nog altijd stroomuitval voor zes miljoen Oekraïners

KIEV (ANP/AFP) - Zes miljoen Oekraïense huishoudens hadden vrijdag nog te maken met stroomuitval, zei president Volodimir Zelenski twee dagen na grootschalige raketaanvallen van Rusland op vooral Oekraïense energievoorzieningen. Woensdag waren dat er nog bijna twee keer zo veel. De autoriteiten hopen dit weekend veel herstelwerk af te ronden.

Zelenski riep zijn landgenoten op zuinig om te springen met energie in gebieden waar er weer stroom is. In de hoofdstad Kiev en onder meer Odessa en Lviv zijn er nog ‘black-outs’, zei Zelenski in zijn dagelijkse videotoespraak. In de regio Charkov zou de stroomvoorziening volgens het lokale bestuur bijna weer op peil zijn.

Het Russische leger is al weken bezig de Oekraïense energie-infrastructuur onder vuur te nemen. Terwijl de temperatuur daalt komen initiatieven op gang. De VS en de Europese Unie hebben hulp aangekondigd. Frankrijk bijvoorbeeld stuurt honderd zware generatoren naar Oekraïne. Minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna merkte daarbij op dat "aanvallen op civiele infrastructuur oorlogsmisdaden zijn".

Meer uit Buitenland

Honderden mensen naar kerk voor uitvaart Navalny

MOSKOU (ANP/RTR/AFP/DPA) - Er verzamelen zich steeds meer mensen bij de kerk in Moskou waar een uitvaartplechtigheid wordt gehouden voor oppositieleider Aleksej Navalny. Er staan volgens een aanwezige journalist honderden sympathisanten te wachten. Volgens een bekende bondgenoot van Navalny, Leonid Volkov, zijn het er meer dan duizend.

6 minuten geleden
Aanhoudingen bij verrassingsprotest boeren bij Arc de Triomphe

PARIJS (ANP) - Bij een onaangekondigd boerenprotest bij de Arc de Triomphe in Parijs heeft de politie ingegrepen en 66 betogers aangehouden. Een van de arrestanten is volgens Franse media een voorman van een boerenactiegroep, Patrick Legras. Hij keerde zich vlak voor zijn aanhouding fel tegen het beleid van de Europese Unie. De politie heeft betogers met hun tractors de stad uit geëscorteerd en de protestactie was volgens media relatief snel voorbij.

1 uur geleden
Iran naar de stembus voor parlementsverkiezingen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iraniërs gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Grootayatollah Ali Khamenei ging zelf vroeg stemmen en riep landgenoten op zijn voorbeeld te volgen.

3 uur geleden
Biden en Trump allebei naar grens in aanloop naar verkiezing

DALLAS (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden en oud-president Donald Trump hebben een bezoek gebracht aan het grensgebied met Mexico. Dat onderstreept dat immigratie een belangrijk onderwerp is in aanloop naar de komende presidentsverkiezingen, waarin de mannen het waarschijnlijk weer tegen elkaar opnemen.

3 uur geleden
Enorme natuurbrand in Texas is zichtbaar vanuit de ruimte

AUSTIN (ANP) - Een enorme natuurbrand die sinds deze week in Texas en delen van Oklahoma raast, bestrijkt meer dan 400.000 hectare en is daarmee de grootste brand in de geschiedenis van Texas. De brand is zo groot dat deze vanuit de ruimte zichtbaar is.

7 uur geleden
Oppositieleider Navalny wordt begraven in Rusland

MOSKOU (ANP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt begraven in Moskou. Er staat een uitvaartplechtigheid gepland in een kerk in stadsdeel Marjino, waar de politicus vroeger woonde. Daarna wordt hij begraven op een nabijgelegen begraafplaats.

8 uur geleden
Amerikaanse Senaat keurt wet goed, shutdown voorkomen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de wetgeving waardoor de federale overheid geld kan blijven uitgeven. Het Huis van Afgevaardigden had eerder op donderdag al voor gestemd. Het wetsvoorstel gaat nu naar president Joe Biden die het moet ondertekenen.

8 uur geleden