Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski: met hun rug laten Russen zich van hun beste kant zien

Zelenski: met hun rug laten Russen zich van hun beste kant zien

KIEV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft sinds begin september "zo'n 2000 kilometer" van zijn grondgebied terugveroverd op het Russische leger. Dit zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een videoboodschap op Telegram, die zaterdagavond kwam na een dag vol berichten over Russische terugtrekkingen. "Het Russische leger toont zich dezer dagen van zijn beste kant: zijn rug", zei de president.

Het Oekraïense opperbevel maakte donderdag bekend dat sinds september 1000 vierkante kilometer is teruggewonnen. Het is onduidelijk of Zelenski ook vierkante kilometers bedoelde, wat ongeveer neer zou komen op een gebied ter grootte van de provincie Limburg.

Rusland kondigde zaterdag aan zijn troepen terug te trekken uit de plaatsen Izjoem en Balaklia, in de regio Charkov. Volgens de Russen gaat het om een tactische terugtrekking en gaan de troepen naar de nabije regio Donetsk, waar zwaar wordt gevochten. Eerder op de dag meldde Oekraïne de strategisch belangrijke plaats Koepjansk te hebben heroverd, eveneens in de regio Charkov.

Zelenski noemde het "een verstandige beslissing" van de Russen om zich terug te trekken. "Voor bezetters is in Oekraïne geen plaats en zal er nooit plaats zijn", aldus de president.

Meer uit Buitenland

Onrust flakkert weer op in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP) - In de nacht van zondag op maandag is het opnieuw onrustig geweest in Nieuw-Caledonië. Er waren confrontaties tussen de ordediensten en separatisten, hebben de plaatselijke autoriteiten maandag bekend gemaakt. Zondag werden zeven opgepakte activisten uit het Franse overzeese gebied voor vervolging naar Frankrijk gestuurd, onder wie protestleider Christian Tein.

1 uur geleden
China heeft het recht niet om Taiwan te straffen, zegt president

TAIPEI (ANP/AFP) - China "heeft niet het recht" om Taiwanezen te straffen voor hun opvattingen of activisme, zei de Taiwanese president Lai Ching-te maandag. Beijing waarschuwde eerder dat "halsstarrige" voorstanders van de onafhankelijkheid van het eiland de doodstraf zouden kunnen krijgen.

1 uur geleden
Dodental aanslagen Dagestan loopt op

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Bij de reeks aanslagen van zondag in de Russische deelrepubliek Dagestan kwamen al zeker vijftien politieagenten om, meldt de plaatselijke regering. Daarnaast waren er ook burgerslachtoffers, onder wie een priester. Onduidelijk is nog hoeveel.

2 uur geleden
Emir van Qatar laatste buitenlandse bezoek voor premier Rutte

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte ontvangt maandag voor het laatst in zijn functie als minister-president een buitenlandse leider. De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, komt langs op het Binnenhof.

4 uur geleden
Aanklagers VS willen Boeing voor de rechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse aanklagers adviseren het ministerie van Justitie dat het Boeing aanklaagt. De vliegtuigbouwer zou de voorwaarden hebben geschonden van een schikking rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

6 uur geleden
Doden bij aanvallen op Russische gebedshuizen in Dagestan

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Er zijn nagenoeg gelijktijdig twee aanvallen geweest op verschillende plaatsten in Dagestan, in het uiterste zuiden van Rusland, melden Russische media. Bij de aanvallen kwamen zes politieagenten, een lid van de nationale garde en een priester om, melden het Nationaal Antiterrorismecomité en de politie.

10 uur geleden
Netanyahu: einde van intense fase van oorlog tegen Hamas nabij

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat de zware gevechten van het Israëlische leger tegen Hamas in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, bijna voorbij zijn. Dat betekent niet dat de oorlog in Gaza bijna afgelopen is, aldus de premier.

11 uur geleden