Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski maant tot spoed bij hulp Oekraïne want tirannie rukt op

Zelenski maant tot spoed bij hulp Oekraïne want tirannie rukt op

DAVOS (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft bondgenoten gemaand met meer spoed zijn land te helpen. Hij waarschuwde dat "tirannie sneller oprukt dan democratieën".

Zelenski deed zijn oproep tijdens een videotoespraak op een internationale bijeenkomst in het Zwitserse Davos. "De tijd die de vrije wereld gebruikt om te denken, wordt door de terroristische staat gebruikt om te doden", zei hij tegen de deelnemers van het World Economic Forum over de agressie van Rusland.

Met de toespraak verhoogde hij de druk op Duitsland om groen licht te geven voor de export van zware Leopard-tanks naar Oekraïne. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die enkele uren eerder in Davos een speech hield, liet daar niets over los. Wel zei hij Oekraïne te zullen steunen zolang als dat nodig is.

NAVO-baas Jens Stoltenberg maakte kort daarop in Davos duidelijk dat de regering in Kiev zwaardere en modernere wapens kan verwachten, zodat Oekraïne de Russen het hoofd kan bieden. De chef van de westerse militaire alliantie verwees naar een bijeenkomst van westerse bondgenoten vrijdag in Duitsland. "De belangrijkste boodschap daar zal zijn dat er meer en geavanceerdere steun komt, zwaardere wapens en modernere wapens, want dit is een strijd voor onze waarden", zei Stoltenberg.

Meer uit Buitenland

Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

NEW YORK (ANP/RTR) - Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten. Trump staat terecht omdat hij documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen, zou hebben vervalst.

43 minuten geleden
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN toonden een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief was. Volgens The New York Times gaat het om een jongeman en gooide hij pamfletten in de lucht voordat hij zichzelf in brand stak.

58 minuten geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

1 uur geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

2 uur geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

3 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

3 uur geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

4 uur geleden