Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski kapittelt westers zwijgen na dreiging aanval Moskou

Zelenski kapittelt westers zwijgen na dreiging aanval Moskou

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft kritiek geuit over het uitbleven van reacties van westerse leiders op de Russische aankondiging de Oekraïense wapenindustrie aan te vallen. "Denk aan het gevoel van straffeloosheid van de indringers", zei Zelenski in een video op Telegram. "Ik heb vandaag van geen enkele wereldleider een reactie gehoord... geen woord, alsof de westerse leiders vanavond zijn opgelost."

Rusland wil zijn militaire activiteiten in Oekraïne uitbreiden met aanvallen op de Oekraïense wapenindustrie, zei de Russische minister van Defensie Igor Konasjenkov zondag. "Als onderdeel van de opdracht om Oekraïne te demilitariseren, zullen de troepen de Oekraïense defensie-industrie met precisiewapens bestoken."

Zelenski wijst op de duizenden mensen die in de fabrieken werken, in steden met honderdduizenden mensen in de buurt. "De brutaliteit van de agressor is een duidelijk signaal aan het westen dat de sancties die aan Rusland zijn opgelegd niet voldoende zijn", aldus de president.

Moskou zei Oekraïne vooraf te waarschuwen voor de aanvallen om werknemers in Oekraïense defensiebedrijven de kans te geven zichzelf in veiligheid te brengen. Wanneer de aanval precies zal plaatsvinden, is onduidelijk.

Meer uit Buitenland

Kremlin ontkent inzet chemische wapens in Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin ontkent donderdag dat Russische militairen in Oekraïne chemische wapens gebruiken. De Verenigde Staten hadden die beschuldiging een dag eerder geuit en zeiden dat Rusland daarmee het Verdrag Chemische Wapens (CWC) had geschonden.

54 minuten geleden
Japan bevestigt botsing tussen neergestorte legerhelikopters

TOKIO (ANP/AFP) - De twee Japanse legerhelikopters die vorige maand neerstortten, kwamen met elkaar in botsing. De Japanse autoriteiten bevestigen dit donderdag na analyse van de vluchtgegevens.

1 uur geleden
EU sluit migratiedeal met Libanon

BEIROET (ANP) - De Europese Unie heeft een migratiedeal met Libanon gesloten en zal het land de komende drie jaar ondersteunen met een hulppakket van 1 miljard euro.

2 uur geleden
Zuid-Koreaans parlement wil alsnog onderzoek dodelijke stormloop

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft opnieuw een onderzoek gevraagd naar de dodelijke stormloop in Seoul waarbij anderhalf jaar geleden 159 doden vielen. Een eerdere poging om de zaak te onderzoeken werd door president Yoon Suk-yeol geblokkeerd.

4 uur geleden
Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

BEIJING (ANP/AFP) - Het dodental na het instorten van een stuk weg in de Chinese provincie Guangdong is opgelopen tot 48, melden Chinese staatsmedia. Dertig mensen raakten gewond, maar verkeren niet in levensgevaar.

8 uur geleden
Partij Sunak hoopt schade te beperken in lokale verkiezingen VK

LONDEN (ANP) - Dat de Conservatieve Partij gaat verliezen bij de lokale Britse verkiezingen lijkt zeker; de vraag is hoe groot dat verlies wordt. Premier Rishi Sunak hoopt de schade voor zijn partij enigszins beperkt te kunnen houden, vooral omdat een grote nederlaag ook zijn eigen positie kan doen wankelen.

8 uur geleden
VS beschuldigen Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan dat het "het chemische wapen chloorpicrine tegen Oekraïense strijdkrachten" heeft gebruikt, in strijd met het Verdrag Chemische Wapens (CWC).

9 uur geleden