Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski in Veiligheidsraad: doden door raketten op treinstation

Zelenski in Veiligheidsraad: doden door raketten op treinstation

KIEV/NEW YORK (ANP/RTR/AFP/DPA) - Rusland heeft met raketten een treinstation in Chaplyne in de centrale regio Dnipropetrovsk beschoten waarbij zeker vijftien doden en ongeveer vijftig gewonden zijn gevallen, zei president Volodimir Zelenski per videoverbinding tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over Oekraïne. Moskou had tevergeefs geprobeerd te voorkomen dat Zelenski het machtige orgaan zou toespreken.

Laat op de avond liet hij weten dat het dodental was afgelopen tot 22. Onder hen vijf mensen die zijn verbrand in een auto en een kind van 11 jaar van wie het huis werd verwoest door een raket, zei Zelenski in zijn dagelijkse videotoespraak.

Oekraïne viert woensdag onafhankelijkheidsdag om te gedenken dat het land zich in 1991 afscheidde van de Sovjet-Unie, maar feestelijkheden zijn afgelast uit vrees voor Russische beschietingen. Zelenski had deze week gewaarschuwd dat Rusland de dag mogelijk zou aangrijpen voor een grootscheepse aanval op Oekraïense steden. In meerdere delen van het land loeiden de sirenes om te waarschuwen voor inkomende raketten, aldus de Oekraïense legerstaf.

Geen snel einde

"Dit is ons leven elke dag. Zo bereidt Rusland zich voor op deze VN-sessie", aldus Zelenski. De Veiligheidsraad spreekt vooral over de door Russen bezette kerncentrale Zaporizja, waar internationaal veel zorgen over bestaan. Zelenski betoogde dat Rusland "onvoorwaardelijk moet stoppen met nucleaire chantage" en zich "volledig moet terugtrekken" uit de centrale nu het risico bestaat dat er nucleaire straling vrijkomt.

VN-topman António Guterres riep opnieuw op tot een internationale expertmissie, waarvoor ondanks officiële steun van de strijdende partijen nog steeds geen groen licht is. "De waarschuwingslichten knipperen."

De secretaris-generaal ziet geen tekenen dat de oorlog in Oekraïne snel zal eindigen. "Vandaag markeert een trieste en tragische mijlpaal", zei hij over de "verwoestende" oorlog die precies zes maanden geleden begon. Guterres bracht de duizenden doden en gewonden in herinnering en de ernstige schendingen van mensenrechten en internationaal humanitair recht. Maar het akkoord dat Moskou en Kiev vorige maand sloten om graan uit Oekraïne te exporteren geeft hoop, zei hij.

Meer uit Buitenland

Israël treft doelwitten Hezbollah in Libanon

JERUZALEM/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft in de nacht van maandag op dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten in Libanon. In een bericht op X en Telegram zegt het leger dat het Hezbollah onder vuur heeft genomen. Dat zou zijn gebeurd in reactie op raketten die eerder op de dag vanuit Libanon naar Israël waren afgeschoten.

34 minuten geleden
Britse minister naar Rwanda om nieuwe migrantendeal te tekenen

LONDEN (ANP) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zal dinsdag in Rwanda een nieuw verdrag met dat Afrikaanse land tekenen over de deportatie van illegale immigranten, meldt het Britse persbureau PA. Het Verenigd Koninkrijk is al enige tijd van plan om bootvluchtelingen die illegaal het land binnenkomen naar Rwanda te sturen. Dat plan moet een afschrikwekkende werking hebben op potentiële nieuwe migranten.

1 uur geleden
Recordaantal massaschietpartijen in VS in 2023

WASHINGTON (ANP) - Niet eerder telden de Verenigde Staten in één jaar tijd zoveel massaschietpartijen als in 2023, meldt de krant The Washington Post maandag. Het gaat daarbij om schietpartijen met vier of meer dodelijke slachtoffers. Zondag kreeg zowel de politie in de stad Dallas (Texas) als agenten in de plaats Vancouver (Washington) een melding binnen van zo'n schietpartij. Het ging om nummer 37 en 38 van het jaar.

2 uur geleden
Kritische zus van Fidel en Raúl Castro overleden

MIAMI (ANP) - Juanita Castro, de jongere zus van de vroegere Cubaanse leiders Fidel en Raúl Castro, is maandag overleden in Miami. Zij woonde al tientallen jaren in ballingschap in de Amerikaanse staat Florida door haar verzet tegen haar communistische broers. De co-auteur van haar autobiografie maakte het nieuws bekend op Instagram. Juanita Castro is 90 jaar geworden.

2 uur geleden
Israël: elke gedode Hamasstrijder kost twee burgers het leven

TEL AVIV (ANP/AFP) - Voor elke dode Hamasstrijder in de Gazastrook zijn ongeveer twee burgers gedood, erkennen Israëlische militaire topfunctionarissen. Ze zeggen dat het Israëlische leger hoogtechnologische software inzet om te proberen het aantal doden onder niet-strijders te verminderen.

4 uur geleden
Rode Kruis bezorgd over hulp Gaza na uitval telefoon en internet

GAZA-STAD (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de hulpverlening in de door Israël belegerde Gazastrook na de uitval van telefoon en internet. De collega's van de Palestijnse Rode Halve Maan melden opnieuw dat ze het contact met de collega's in Gaza compleet zijn verloren, aldus het Rode Kruis.

5 uur geleden
Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

7 uur geleden