Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski hekelt Russische 'pseudo-referenda'

Zelenski hekelt Russische 'pseudo-referenda'

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Russen gewaarschuwd af te zien van het houden van "pseudo-referenda" om "pseudo-republieken" te creëren in de bezette gebieden. Doen ze dat niet dan is hij geneigd de besprekingen met Moskou te staken. Dat dreigt ook als de invasietroepen niet stoppen met het over de kling jagen van de inwoners van de zuidelijke havenstad Marioepol die geen veilig heenkomen konden zoeken.

Zelenski deed die uitspraken tijdens een persconferentie in Kiev. Hij vertelde ook dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en diens Defensie-collega Lloyd Austin zondag op bezoek komen in de Oekraïense hoofdstad. Het overleg zal onder meer gaan over het soort wapens dat Oekraïne denkt nodig te hebben om de Russen te bestrijden. Het leger is momenteel niet klaar om te proberen een eind te maken aan de belegering van Marioepol.

Kiev wil bovendien graag horen dat de VS een van de landen zullen zijn die garant willen staan voor de veiligheid van Oekraïne in de toekomst.

Zelenski zei ook dat het van primair belang is dat hij een ontmoeting krijgt met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin wanneer Oekraïne plannen maakt om de oorlog door diplomatie te beëindigen. Die vredesbesprekingen zouden kunnen plaatshebben in Turkije, maar moeten wel over wezenlijke dingen gaan. Het hangt van Poetin af of het ervan komt.

Meer uit Buitenland

VN-chef roept op tot staakt-het-vuren bij kerncentrale Zaporizja

GENÈVE (ANP/RTR) - VN-chef António Guterres roept op tot het staken van alle militaire activiteiten in de omgeving van de kerncentrale Zaporizja. Daarmee reageert hij op recente beschietingen bij de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.

2 uur geleden
Brussel: EU-visa weigeren aan alle Russen niet zomaar mogelijk

BRUSSEL (ANP) - EU-lidstaten zijn internationaal gebonden aan regels bij het toekennen van visa aan Russische burgers. De Europese Commissie waarschuwt dat er humanitaire redenen kunnen zijn waardoor Russen niet zomaar de toegang tot de EU mag worden geweigerd, inclusief voor bepaalde categorieën mensen, waaronder naaste familieleden, journalisten of Russische dissidenten.

3 uur geleden
Meer Britse wapens en Deens geld voor Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken gaan Oekraïne meer geld en wapens geven om de strijd tegen Rusland vol te houden. De landen maakten dat donderdag bekend tijdens een donorconferentie voor Oekraïne in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

5 uur geleden
Rusland wil niet dat Zwitserland Oekraïne vertegenwoordigt

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - Moskou wil niet dat Zwitserland de Oekraïense belangen in Rusland gaat vertegenwoordigen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is Zwitserland geen neutraal land meer, en kan het daardoor ook niet de Russische belangen in Oekraïne behartigen. Moskou wijst erop dat de Zwitsers meedoen aan de "anti-Russische sancties", die volgden op de Russische invasie in Oekraïne.

5 uur geleden
Londen: Rusland kan mogelijk niet aan alle wapenexporten voldoen

LONDEN (ANP/DPA) - De export van Russisch wapentuig kan met problemen te maken krijgen door de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. Volgens een rapport van de Britse geheime dienst is Rusland mogelijk niet in staat om aan alle exportorders voor pantservoertuigen te voldoen.

5 uur geleden
Letland verklaart Rusland tot staatssponsor van terrorisme

RIGA (ANP/AFP) - Letland heeft Rusland verklaard tot staatssponsor van terrorisme. Het Letse parlement noemde de Russische oorlog in Oekraïne een "gerichte genocide tegen het Oekraïense volk".

5 uur geleden
Twee grote bosbranden in Frankrijk bedwongen

PARIJS (ANP) - In Frankrijk, dat deze droge en hete zomer aanhoudend met bosbranden kampt, zijn enkele grote branden bedwongen. In het westelijke departement Maine-et-Loire kon de brandweer twee branden onder controle brengen die maandag waren uitgebroken. Waakzaamheid blijft geboden: door hitte, wind en zeer droge lucht kunnen de branden makkelijk oplaaien, benadrukken de autoriteiten.

6 uur geleden