Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski hekelt Russische 'pseudo-referenda'

Zelenski hekelt Russische 'pseudo-referenda'

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Russen gewaarschuwd af te zien van het houden van "pseudo-referenda" om "pseudo-republieken" te creëren in de bezette gebieden. Doen ze dat niet dan is hij geneigd de besprekingen met Moskou te staken. Dat dreigt ook als de invasietroepen niet stoppen met het over de kling jagen van de inwoners van de zuidelijke havenstad Marioepol die geen veilig heenkomen konden zoeken.

Zelenski deed die uitspraken tijdens een persconferentie in Kiev. Hij vertelde ook dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en diens Defensie-collega Lloyd Austin zondag op bezoek komen in de Oekraïense hoofdstad. Het overleg zal onder meer gaan over het soort wapens dat Oekraïne denkt nodig te hebben om de Russen te bestrijden. Het leger is momenteel niet klaar om te proberen een eind te maken aan de belegering van Marioepol.

Kiev wil bovendien graag horen dat de VS een van de landen zullen zijn die garant willen staan voor de veiligheid van Oekraïne in de toekomst.

Zelenski zei ook dat het van primair belang is dat hij een ontmoeting krijgt met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin wanneer Oekraïne plannen maakt om de oorlog door diplomatie te beëindigen. Die vredesbesprekingen zouden kunnen plaatshebben in Turkije, maar moeten wel over wezenlijke dingen gaan. Het hangt van Poetin af of het ervan komt.

Meer uit Buitenland

Frankrijk houdt Israël verantwoordelijk voor blokkade hulp Gaza

PARIS (ANP/AFP) - Israël is "overduidelijk" verantwoordelijk voor de blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook en "de onrechtvaardige toestand" daar, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné. De bewindsman vaart uit tegen Israël in een vraaggesprek met de krant Le Monde.

2 uur geleden
Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

6 uur geleden
Biden hoopt op staakt-het-vuren in Gaza als ramadan begint

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden hoopt op een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas tegen de tijd dat de vastenmaand ramadan begint. "We werken er echt hard aan. We zijn er nog niet", zei hij vrijdag tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet. Afhankelijk van de islamitische maankalender begint de ramadan op 10 of 11 maart.

9 uur geleden
VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

14 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

15 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

16 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

17 uur geleden