Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski: Europa is meer dan een uitgaanscentrum voor Russen

Zelenski: Europa is meer dan een uitgaanscentrum voor Russen

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski is blij met de beslissing van de Europese Unie om het lastiger te maken voor Russische toeristen om een visum te krijgen. "Het is vernederend als Europa gezien wordt als een grote boetiek of restaurant", zei hij woensdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap.

Volgens Zelenski gaat het tegen alles in waar de EU voor staat als burgers van een land dat "de Europese waarden wil vernietigen" voor hun plezier door de unie kunnen reizen. "Europa is in de eerste plaats een gebied van waarden, niet van primitieve consumptie", aldus de president, die spreekt van "bloed op de bankbiljetten".

De EU besloot woensdag een overeenkomst uit 2007 die de visumaanvraag voor Russen vergemakkelijkte volledig op te zeggen. Voor een deel van de Russen, bijvoorbeeld leden van officiële delegaties en belangrijke zakenmensen, was de versoepeling al ongedaan gemaakt na de Russische invasie van Oekraïne.

Sinds de Russische inval zijn meer dan een miljoen Russen de landgrens overgestoken naar Finland en de Baltische staten. Ze gebruiken die EU-lidstaten vaak als tussenstation op doorreis naar de Rivièra of de winkelstraten van Milaan, omdat vliegtuigen uit Rusland niet meer welkom zijn in de EU.

Meer uit Buitenland

VN halverwege klimaattop: goed begonnen, maar nog veel meer nodig

DUBAI (ANP) - De klimaattop is goed begonnen, maar "we nemen onszelf in de maling als we denken" dat daarmee het belangrijkste behaald is op de COP28. Dat benadrukt Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC, woensdag op de top in Dubai.

21 minuten geleden
Politie Nepal arresteert ronselaars jongeren voor Russisch leger

KATHMANDU (ANP/RTR) - De Nepalese politie heeft tien mensen aangehouden die ervan worden verdacht werkloze jongeren te werven voor de Russische strijdkrachten. De jongeren zouden voor veel geld visa krijgen en dan kunnen vertrekken en dienst nemen in het Russische leger.

1 uur geleden
VN-gezant ziet geen rechtvaardiging voor Israëls bloedbad in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, vindt dat niets "behalve pure waanzin" Israëls "bloedbad onder burgers" in Gaza kan rechtvaardigen.

6 uur geleden
Sanders pleit tegen VS-financiering 'inhumane strategie' Israël

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft in een open brief aan zijn Democratische collega's in de senaat gepleit tegen de 10,1 miljard dollar hulp die de Verenigde Staten op het punt staan aan Israël te geven. Woensdag neemt de senaat een wetsvoorstel voor 110 miljard dollar aan buitenlandse hulp, deels bestemd voor Israël, in behandeling.

7 uur geleden
Opnieuw minder treinen in België door staking

BRUSSEL (ANP) - Net als een maand geleden rijden veel treinen in België woensdag en donderdag niet door een spoorstaking. Op de intercity's tussen Amsterdam en Brussel kunnen reizigers wel rekenen, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Voor de internationale Eurostar-treinen, die Nederland via België met Londen en Parijs verbinden, wordt ook niet of nauwelijks hinder verwacht.

7 uur geleden
AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

8 uur geleden
Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

10 uur geleden