Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski: eerste 100 burgers weggehaald van complex Azovstal

Zelenski: eerste 100 burgers weggehaald van complex Azovstal

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondagmiddag gezegd dat de evacuatie van burgers die al weken zitten opgesloten in de door de Russen belegerde havenstad Marioepol op gang is gekomen. Een eerste groep van ongeveer honderd personen is volgens hem weggehaald van het enorme industriecomplex van Azovstal. Ze zullen naar de door Oekraïne gecontroleerde stad Zaporizja worden gebracht.

De reddingsactie wordt zoals afgesproken door de Russische en Oekraïense autoriteiten gecoördineerd door hulpverleners van de Verenigde Naties en het internationale comité van het Rode Kruis. "Met dank aan ons team! Ze werken nu, samen met de VN, aan de evacuatie van de andere burgers uit de staalfabriek", aldus een tweet van Zelenski.

Het Russische ministerie van Defensie sprak van tachtig evacués van het fabrieksterrein. De betrokkenen die in Oekraïne willen blijven, zijn overgedragen aan medewerkers van de VN en het Rode Kruis. Het gemeentebestuur van Marioepol liet weten dat mensen die elders in de havenstad vastzitten geduld moeten hebben. Hun vertrek via een humanitaire corridor is uitgesteld tot maandagmorgen 08.00 uur lokale tijd.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea wil niets weten van Zuid-Koreaans aanbod

PYONGYANG (ANP/AFP/RTR) - Noord-Korea heeft geen oren naar het voorstel van Seoul om de ontwikkeling van kernwapens stil te leggen in ruil voor economische steun. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, heeft het voorstel van de zuiderburen vrijdag "absurd" genoemd.

13 minuten geleden
Verdachten vast voor moord in 2018 op bejaarde crimineel Bulger

HAZELTON (ANP/RTR) - De politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger, die in 2018 op 89-jarige leeftijd in een zwaarbeveiligde gevangenis werd vermoord. Twee van de mannen zitten momenteel vast, één voormalige gevangene is opnieuw gearresteerd vanwege de moord op de voormalige FBI-informant.

1 uur geleden
Rechter staat open voor delen document rond huiszoeking Trump

PALM BEACH (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter.

5 uur geleden
Vrees voor veiligheid centrale Zaporizja bij topoverleg in Lviv

LVIV (ANP/DPA/RTR/AFP) - De deelnemers aan het topoverleg in de Oekraïense stad Lviv vrezen voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en VN-chef António Guterres spraken hun zorgen uit in gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

7 uur geleden
EU weet ruzie Servië en Kosovo nog niet te bezweren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie slaagt er nog niet in het hoogopgelopen conflict tussen Servië en Kosovo te sussen. Crisisoverleg in Brussel met de premiers van de beide Balkanlanden heeft geen overeenstemming gebracht, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na afloop.

8 uur geleden
Paus sluit onderzoek naar 'aanrandende' kardinaal uit

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus heeft een formeel kerkelijk onderzoek naar een aanklacht tegen de Canadese kardinaal Marc Ouellet wegens aanranding uitgesloten. De paus verklaarde dat er onvoldoende basis is voor zo'n onderzoek, meldt het Vaticaan.

9 uur geleden
Zelenski ziet bezoek van Erdogan als krachtige steunbetuiging

LVIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski omschrijft het bezoek van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan aan zijn land als een "krachtige steunbetuiging van zo'n machtig land". Het is de eerste keer dat Erdogan in Oekraïne is sinds de Russische invasie.

10 uur geleden