Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski: eerste 100 burgers weggehaald van complex Azovstal

Zelenski: eerste 100 burgers weggehaald van complex Azovstal

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondagmiddag gezegd dat de evacuatie van burgers die al weken zitten opgesloten in de door de Russen belegerde havenstad Marioepol op gang is gekomen. Een eerste groep van ongeveer honderd personen is volgens hem weggehaald van het enorme industriecomplex van Azovstal. Ze zullen naar de door Oekraïne gecontroleerde stad Zaporizja worden gebracht.

De reddingsactie wordt zoals afgesproken door de Russische en Oekraïense autoriteiten gecoördineerd door hulpverleners van de Verenigde Naties en het internationale comité van het Rode Kruis. "Met dank aan ons team! Ze werken nu, samen met de VN, aan de evacuatie van de andere burgers uit de staalfabriek", aldus een tweet van Zelenski.

Het Russische ministerie van Defensie sprak van tachtig evacués van het fabrieksterrein. De betrokkenen die in Oekraïne willen blijven, zijn overgedragen aan medewerkers van de VN en het Rode Kruis. Het gemeentebestuur van Marioepol liet weten dat mensen die elders in de havenstad vastzitten geduld moeten hebben. Hun vertrek via een humanitaire corridor is uitgesteld tot maandagmorgen 08.00 uur lokale tijd.

Meer uit Buitenland

CPJ: dodental journalisten Gazaoorlog opgelopen tot 97

NEW YORK (ANP) - Volgens de laatste telling van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn sinds het begin van de Gazaoorlog 97 journalisten gedood. Onder hen bevinden zich 92 Palestijnen, 3 Libanezen en 2 Israëliërs, meldt het CPJ woensdag.

2 uur geleden
Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

ANKARA (ANP/AFP) - De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, is komend weekend de gast van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit heeft Erdogan aangekondigd. Volgens een Turkse functionaris spreken de twee elkaar zaterdag in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus in Istanbul.

2 uur geleden
President Macron roept op tot meer sancties tegen Iran na aanval

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron wil meer sancties van de Europese Unie tegen Iran na de grote Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Er moeten met name hardere maatregelen komen tegen Iraanse organisaties of personen die betrokken zijn bij de productie van drones en raketten, aldus Macron voorafgaand aan een Europese top in Brussel.

3 uur geleden
België en Tsjechië willen meer EU-opsporing bij Russische invloed

BRUSSEL (ANP) - België en Tsjechië willen dringend op Europees niveau de Russische inmenging in de Europese verkiezingen aanpakken. In een gezamenlijke brief vragen deze twee landen aan alle EU-leiders om de opsporingsbevoegdheden van enkele Europese instellingen uit te breiden. "Die schieten nu tekort", zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

4 uur geleden
Amerikaanse hulp voor Oekraïne stap dichterbij

WASHINGTON (ANP/DPA) - Na een maandenlange blokkade van Amerikaanse hulp aan Oekraïne, wordt zaterdagavond een stemming in het parlement over nieuwe steun voor Kyiv verwacht. De Republikeinse leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, liet inmiddels het wetsvoorstel publiceren.

4 uur geleden
VN-Veiligheidsraad stemt over Palestina als volwaardig lid

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens de planning vrijdag om 21.00 uur (onze tijd) over het Palestijnse verzoek Palestina als volwaardig lid van de volkerenorganisatie te erkennen. De staat Palestina wordt door een grote meerderheid van de leden van de VN erkend, maar officieel is het sinds 2012 een waarnemer bij de VN, geen lidstaat.

5 uur geleden
Gewonden door aanval Hezbollah op Israël

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hezbollah heeft vanuit Libanon een drone- en raketaanval uitgevoerd op het noorden van Israël. Daarbij zijn zeker veertien militairen gewond geraakt, meldde het Israëlische leger. Zes zijn er ernstig aan toe.

6 uur geleden