Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski beschuldigt Rusland van vernietiging cultureel erfgoed

Zelenski beschuldigt Rusland van vernietiging cultureel erfgoed

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt Rusland van massale vernietiging van culturele monumenten, kerken en andere religieuze plekken tijdens de oorlog in Oekraïne. Reden genoeg om de Russen uit te sluiten van VN-cultuurorganisatie UNESCO, zei de president zaterdag tijdens zijn videotoespraak. Volgens hem zijn 113 kerken verwoest of beschadigd.

Sinds de oorlog op 24 februari begon, heeft Rusland volgens Zelenski al meer dan 2500 raketten op Oekraïne afgevuurd. "Onze helden houden het fort en doen er alles aan om de vijand zoveel mogelijk schade toe te brengen." Zelenski zei dat de dag zal komen dat Rusland de Donbas, in het oosten van Oekraïne, met rust zal laten. Het bevel van slechts een persoon is hiervoor bepalend, zonder de Russische president Vladimir Poetin bij naam te noemen. De Oekraïense president noemt Rusland een "terreurstaat" die met artillerie historisch erfgoed vernietigt. "UNESCO is geen plek voor barbaren."

Zelenski beschuldigde Russische troepen van het beschieten en in brand steken van een grote houten kerk in Svjatohirsk. Het Russische ministerie van Defensie ontkende de aantijgingen en zei dat de Oekraïense strijdkrachten ervoor verantwoordelijk waren.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

3 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

3 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

3 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

3 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

5 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

6 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

7 uur geleden