Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski bedankt Londen: zege zal andere agressors afschrikken

Zelenski bedankt Londen: zege zal andere agressors afschrikken

LONDEN (ANP) - De overwinning van Oekraïne op Rusland zal de wereld veranderen en toekomstige agressors afschrikken, zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een toespraak in het Britse parlement. Hij bedankte de politici in Londen en het hele Britse volk voor hun steun vanaf het begin van de oorlog bijna een jaar geleden. "Het Verenigd Koninkrijk marcheert met ons mee naar de belangrijkste overwinning van ons leven."

Zelenski vroeg opnieuw om gevechtsvliegtuigen om de Russen te kunnen verslaan en bedankte op voorhand voor "krachtige Engelse vliegtuigen". Hij gaf de parlementsvoorzitter een pilotenhelm met de tekst ‘Wij hebben vrijheid, geef ons vleugels om die te beschermen'.

Premier Rishi Sunak had eerder aangekondigd dat zijn land Oekraïense straaljagerpiloten en mariniers gaat trainen. "Dank voor jullie dapperheid, de wereld heeft jullie leiderschap nodig", zei Zelenski tegen de parlementariërs, die hij ook bedankte voor het besluit Challenger-tanks te leveren. Ook oud-premier Boris Johnson kreeg een speciaal bedankje omdat hij voorop liep in het bieden van steun.

Dappere strijders

"Ik ben hier gekomen namens onze dappere strijders en oorlogshelden die in de loopgraven onder vuur liggen", aldus Zelenski. "De vrijheid zal winnen, we weten dat Rusland zal verliezen. Elke agressor die zijn dictatorschap opdringt aan anderen, zoals het Kremlin doet, zal verliezen." Zelenski benadrukte verder de noodzaak om "door te gaan met sancties tot Rusland zijn oorlog niet meer kan financieren" en de schuldigen te straffen.

Nadat hij zijn dank had uitgesproken voor de "heerlijke thee" en zijn toespraak afsloot kreeg Zelenski een daverend applaus.

Meer uit Buitenland

Leraren Tennessee mogen voortaan vuurwapens dragen op school

NASHVILLE (ANP) - Leraren en schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan bewapend zijn. Het door Republikeinen gedomineerde parlement van de staat nam dinsdag een wet aan waardoor pistolen en revolvers onzichtbaar gedragen mogen worden op school. De hoop is dat het afschrikt en dus de veiligheid vergroot.

1 uur geleden
Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De door Iran gesteunde Hezbollah-groep in Libanon meldt tientallen raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël. Het zou een reactie zijn op de dood van meerdere burgers bij een aanval in het zuiden van Libanon.

2 uur geleden
EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

5 uur geleden
Internationaal politiecentrum monitort veiligheid EK voetbal

NEUSS (ANP/DPA) - De Duitse autoriteiten hebben een speciaal coördinatiecentrum opgetuigd in Neuss om de veiligheidssituatie te monitoren tijdens het EK voetbal van dit jaar. In het zogeheten International Police Cooperation Centre (IPCC) werken dan honderden Duitse en buitenlandse medewerkers.

7 uur geleden
Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

9 uur geleden
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

12 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

13 uur geleden