Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zelenski: 20 procent van Oekraïne bezet door Rusland

Zelenski: 20 procent van Oekraïne bezet door Rusland

LUXEMBURG (ANP/RTR/DPA) - Rusland heeft ongeveer 20 procent van het Oekraïense grondgebied bezet. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft dat gezegd in een videoboodschap aan het parlement in Luxemburg.

"We moeten ons verdedigen tegen bijna het hele Russische leger. Alle gevechtsklare Russische militaire formaties zijn betrokken bij deze agressie", vertelde Zelenski. Hij voegde eraan toe dat de frontlinies zich uitstrekken over meer dan 1000 kilometer en zei ook dat in Oost-Oekraïne dagelijks tot honderd mensen sterven en ook nog een 450 tot 500 mensen gewond raken.

Zelenski riep op tot meer EU-sancties tegen Rusland en meer wapens voor Oekraïne. Hij zei ook dat Oekraïne zichzelf al ziet als onderdeel van de Europese Unie, waar het land graag lid van wil worden. "Ik geloof dat Oekraïne door zijn acties al laat zien dat het voldoet aan de Europese criteria." Over de Russische president Vladimir Poetin zei hij, zonder een naam te noemen, dat "een individu gestopt moet worden bij het vernietigen van Europese waarden".

Het is vrijdag de honderdste dag van de Russische invasie in Oekraïne en een einde is nog niet in zicht. De vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne zijn weken geleden stukgelopen. De landen geven daar elkaar de schuld van. Voor zover bekend kwamen de Oekraïense en Russische onderhandelaars op 29 maart voor het laatst fysiek bijeen.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

4 uur geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

4 uur geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij heeft Israël naar eigen zeggen drie doelen geraakt van Hamas, de groep die het gebied controleert. Twee van de doelen werden met een drone beschoten en een derde met een tank. Volgens Palestijnse media gaat het om checkpoints die zijn geraakt. Bij de operatie zouden 28 Palestijnen gewond zijn geraakt.

6 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

6 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

7 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

9 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

9 uur geleden