Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeker zeven kandidaten voor Oostenrijks presidentschap

Zeker zeven kandidaten voor Oostenrijks presidentschap

WENEN (ANP/DPA) - Ten minste zeven personen hebben de ambitie president van Oostenrijk te worden. Onder hen het zittende staatshoofd Alexander Van der Bellen. De inschrijftermijn voor de verkiezing liep vrijdag af. Tot dusverre hebben zeven kandidaten de eerste horde genomen. Zij kunnen naar eigen zeggen meer dan de vereiste 6000 steunbetuigingen overleggen. Nooit eerder waren het er zoveel.

Mogelijk komen er zelfs nog vier gegadigden bij. Zij kregen uitstel tot dinsdag om de benodigde handtekeningen te verzamelen. De kiesraad moet de officiële kandidatenlijst uiterlijk 8 september bevestigen. Op 9 oktober mogen ongeveer 6,4 miljoen Oostenrijkers van 16 jaar en ouder hun stem uitbrengen.

Keus hebben de kiesgerechtigden volop. Naast Van der Bellen (78), namens de Groenen, doen onder anderen een blogger mee, een vertegenwoordiger van de Bierpartij, een schoenenfabrikant en een kandidaat van de partij Mensen Vrijheid Grondrechten (MFP), die zich volledig wijdt aan de strijd tegen coronamaatregelen.

De kansrijkste uitdager van Van der Bellen is vermoedelijk Walter Rosenkranz (60) van de rechtspopulistische FPÖ, die enige andere partij in het parlement die een kandidaat heeft gepresenteerd. De andere fracties steunen de huidige president. De jongste peilingen betwijfelen of Van der Bellen ook ditmaal in de eerste ronde al de beslissende 50 procent van de stemmen vergaart.

Meer uit Buitenland

Israël treft doelwitten Hezbollah in Libanon

JERUZALEM/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft in de nacht van maandag op dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten in Libanon. In een bericht op X en Telegram zegt het leger dat het Hezbollah onder vuur heeft genomen. Dat zou zijn gebeurd in reactie op raketten die eerder op de dag vanuit Libanon naar Israël waren afgeschoten.

34 minuten geleden
Britse minister naar Rwanda om nieuwe migrantendeal te tekenen

LONDEN (ANP) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zal dinsdag in Rwanda een nieuw verdrag met dat Afrikaanse land tekenen over de deportatie van illegale immigranten, meldt het Britse persbureau PA. Het Verenigd Koninkrijk is al enige tijd van plan om bootvluchtelingen die illegaal het land binnenkomen naar Rwanda te sturen. Dat plan moet een afschrikwekkende werking hebben op potentiële nieuwe migranten.

1 uur geleden
Recordaantal massaschietpartijen in VS in 2023

WASHINGTON (ANP) - Niet eerder telden de Verenigde Staten in één jaar tijd zoveel massaschietpartijen als in 2023, meldt de krant The Washington Post maandag. Het gaat daarbij om schietpartijen met vier of meer dodelijke slachtoffers. Zondag kreeg zowel de politie in de stad Dallas (Texas) als agenten in de plaats Vancouver (Washington) een melding binnen van zo'n schietpartij. Het ging om nummer 37 en 38 van het jaar.

2 uur geleden
Kritische zus van Fidel en Raúl Castro overleden

MIAMI (ANP) - Juanita Castro, de jongere zus van de vroegere Cubaanse leiders Fidel en Raúl Castro, is maandag overleden in Miami. Zij woonde al tientallen jaren in ballingschap in de Amerikaanse staat Florida door haar verzet tegen haar communistische broers. De co-auteur van haar autobiografie maakte het nieuws bekend op Instagram. Juanita Castro is 90 jaar geworden.

2 uur geleden
Israël: elke gedode Hamasstrijder kost twee burgers het leven

TEL AVIV (ANP/AFP) - Voor elke dode Hamasstrijder in de Gazastrook zijn ongeveer twee burgers gedood, erkennen Israëlische militaire topfunctionarissen. Ze zeggen dat het Israëlische leger hoogtechnologische software inzet om te proberen het aantal doden onder niet-strijders te verminderen.

4 uur geleden
Rode Kruis bezorgd over hulp Gaza na uitval telefoon en internet

GAZA-STAD (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de hulpverlening in de door Israël belegerde Gazastrook na de uitval van telefoon en internet. De collega's van de Palestijnse Rode Halve Maan melden opnieuw dat ze het contact met de collega's in Gaza compleet zijn verloren, aldus het Rode Kruis.

5 uur geleden
Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

7 uur geleden