Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Zeker zestig nieuwkomers in de Tweede Kamer'

'Zeker zestig nieuwkomers in de Tweede Kamer'

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer verwelkomt waarschijnlijk 64 nieuwkomers, zo berekende het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) op basis van de voorlopige uitslag. Onder de nieuwelingen zitten zeven (oud-)ministers en vier (oud-)staatssecretarissen.

Zo komen de zittende demissionair ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) voor het eerst in de Kamer. Ministers en staatssecretarissen hoeven niet eerst in de Tweede Kamer te hebben gezeten om in het kabinet te komen. Sommigen worden speciaal voor die functie gevraagd. Gedurende de periode dat er nog geen nieuw kabinet is gevormd, zijn enkele demissionaire ministers officieel ook Tweede Kamerlid. In die periode behandelt de Kamer geen controversiële zaken.

Volgens de huidige exitpoll van Ipsos nemen ook vier Eerste Kamerleden in de nieuwe Tweede Kamer plaats: Marjolein Faber van de PVV, Christine Teunissen van de PvdD, Mirjam Bikker van de ChristenUnie en Nicki Pouw van JA21. Kati Piri (PvdA) en Derk-Jan Eppink (JA21) stappen over vanuit het Europees Parlement.

Meeste ervaring

Onder de nieuwelingen zitten ook flink wat lijsttrekkers: Laurens Dassen (Volt), Sylvana Simons (BIJ1) en Caroline van der Plas (BBB) komen waarschijnlijk met hun partijen voor het eerst in de Kamer. Liane den Haan (50PLUS) leidt een partij die al langer bestaat, maar zijzelf is wel een nieuweling. Voor JA21 geldt het omgekeerde: hoewel de partij voor het eerst in de Kamer komt, zat Joost Eerdmans er namens de LPF al een aantal jaar in.

Van de nieuwelingen kunnen er ook weer een paar plaatsnemen in het kabinet, waarmee zij hun zetel in de Kamer beschikbaar stellen aan een partijgenoot.

Het Kamerlid met de meeste ervaring is Kees van der Staaij. Hij zit al sinds 1998 in de Kamer en is op basis van de exitpolls nu voor de achtste keer gekozen.

Meer uit Politiek

Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

5 uur geleden
Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

6 uur geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

7 uur geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

8 uur geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

9 uur geleden
Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".

9 uur geleden
De Vries: aanpak toeslagenfraude kan niet zonder risicoselectie

DEN HAAG (ANP) - Om fraude met toeslagen te kunnen aanpakken is "toch een soort risicoselectie nodig". Dat zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een debat met de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van haar weten of de Dienst Toeslagen wel over de juiste instrumenten beschikt om misbruik en fraude op te sporen.

10 uur geleden