
'Zeker zestig nieuwkomers in de Tweede Kamer'
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer verwelkomt waarschijnlijk 64 nieuwkomers, zo berekende het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) op basis van de voorlopige uitslag. Onder de nieuwelingen zitten zeven (oud-)ministers en vier (oud-)staatssecretarissen.
Zo komen de zittende demissionair ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) voor het eerst in de Kamer. Ministers en staatssecretarissen hoeven niet eerst in de Tweede Kamer te hebben gezeten om in het kabinet te komen. Sommigen worden speciaal voor die functie gevraagd. Gedurende de periode dat er nog geen nieuw kabinet is gevormd, zijn enkele demissionaire ministers officieel ook Tweede Kamerlid. In die periode behandelt de Kamer geen controversiële zaken.
Volgens de huidige exitpoll van Ipsos nemen ook vier Eerste Kamerleden in de nieuwe Tweede Kamer plaats: Marjolein Faber van de PVV, Christine Teunissen van de PvdD, Mirjam Bikker van de ChristenUnie en Nicki Pouw van JA21. Kati Piri (PvdA) en Derk-Jan Eppink (JA21) stappen over vanuit het Europees Parlement.
Meeste ervaring
Onder de nieuwelingen zitten ook flink wat lijsttrekkers: Laurens Dassen (Volt), Sylvana Simons (BIJ1) en Caroline van der Plas (BBB) komen waarschijnlijk met hun partijen voor het eerst in de Kamer. Liane den Haan (50PLUS) leidt een partij die al langer bestaat, maar zijzelf is wel een nieuweling. Voor JA21 geldt het omgekeerde: hoewel de partij voor het eerst in de Kamer komt, zat Joost Eerdmans er namens de LPF al een aantal jaar in.
Van de nieuwelingen kunnen er ook weer een paar plaatsnemen in het kabinet, waarmee zij hun zetel in de Kamer beschikbaar stellen aan een partijgenoot.
Het Kamerlid met de meeste ervaring is Kees van der Staaij. Hij zit al sinds 1998 in de Kamer en is op basis van de exitpolls nu voor de achtste keer gekozen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC was bereid om het kabinet te laten vallen op de voorjaarsnota, zei duo-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. Haar partij wilde meer geld om de problemen met de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WIA) bij het UWV op te lossen. Als dat niet lukte, was NSC bereid om uit de coalitie te stappen, erkende Van Vroonhoven. "We hebben hoog spel gespeeld."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil zeven posten sluiten, schrijft minister Caspar Veldkamp (NSC) donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om de ambassades in Burundi, Cuba, Zuid-Soedan, Libië en Myanmar. Verder gaan de consulaten-generaal in Antwerpen en Rio de Janeiro dicht.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft in de nacht van dinsdag op woensdag, tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota, meermaals gevreesd dat de coalitie er nu niet uit zou komen. "Ik heb af en toe weleens gedacht, in de nacht en in de ochtend: dit wordt heel ingewikkeld."
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) is niet blij dat de huren in de sociale sector worden bevroren. "Had ik dit liever anders gezien? Ja natuurlijk, maar dat is de vraag die niet voorligt." Woningcorporaties hebben door de huurbevriezing minder geld om in nieuwe huizen te investeren, en daar baalt Keijzer van. Zij wijst naar de partijleiders, die verantwoordelijk zijn geweest voor het besluit.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben zorgen over de afspraken die coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB in de voorjaarsnota hebben gemaakt, omdat er volgens de eerste berichten niet snel voldoende geld vrijkomt voor de aanpak van de stikstofcrisis. "Wij willen tempo. Want voor provincies is het van het grootste belang dat de vergunningverlening voor de zomer weer op gang komt en dat er stevige stappen worden gezet in stikstofreductie en natuurherstel", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen willen in totaal 600 miljoen euro uit het klimaatfonds halen om voor de komende drie jaar de energiebelasting voor huishoudens te verlagen. Dat bevestigen Haagse bronnen. Dat fonds is eigenlijk bedoeld voor investeringen in verduurzaming.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zoekt naar een manier om bijstandsgerechtigden die door een chronische ziekte of beperking niet meer kunnen werken, onder een andere regeling te brengen buiten de Participatiewet. Dat heeft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie, VVD) gezegd tijdens een debat over de versoepeling van een flink aantal bijstandsregels.
12 uur geleden