Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeker zes migranten verdronken bij oversteek Kanaal

Zeker zes migranten verdronken bij oversteek Kanaal

CALAIS (ANP/AFP/RTR/BELGA) - Zeker zes mensen zijn om het leven gekomen na het kapseizen van een migrantenboot in het Kanaal. Bijna vijftig mensen werden gered. Er zijn twee vermisten en de zoek- en reddingsoperatie is nog bezig, melden de Franse autoriteiten.

Tientallen boten probeerden zaterdag tegelijkertijd vanuit Frankrijk de oversteek naar Engeland te maken. Verscheidene vaartuigen kwamen in moeilijkheden. Zowel vanuit Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk werd een reddingsoperatie opgezet met meerdere schepen en ook een helikopter. Die begon om 06.00 uur.

De overledenen waren mannen uit Afghanistan, vermoedelijk in de dertig. Tientallen migranten werden meegenomen naar de Franse en Engelse kust. Zij komen volgens de Franse autoriteiten met name uit Afghanistan, maar er is ook een deel Soedanees.

Sinds 2018 zijn meer dan 100.000 migranten het Kanaal illegaal overgestoken in kleine bootjes, maar de route is niet zonder gevaar. Vorig jaar stierven zeker vijf migranten tijdens de oversteek. In november 2021 kwamen 27 migranten om het leven toen hun boot zonk. Donderdag werden nog 755 migranten ontdekt toen ze met veertien bootjes onderweg naar Engeland waren. Dat was dit jaar het grootste aantal op een dag.

De Britse regering probeert de illegale migratie over het Kanaal al jaren terug te dringen, maar dat is vooralsnog zonder succes. In maart werd bekend dat het VK Frankrijk jaarlijks honderden miljoenen euro's zal sturen voor patrouilles aan de kust en andere maatregelen om migranten af te schrikken. Onenigheid over dit onderwerp zorgde eerder voor spanningen tussen de twee landen.

Meer uit Buitenland

Poetin en Macron hebben na jaren weer met elkaar gebeld

MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.

51 minuten geleden
Russische oud-onderminister Defensie veroordeeld voor corruptie

MOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.

1 uur geleden
Trump wint slag om belastingverlaging en hogere staatsschuld

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.

1 uur geleden
Rock Werchter neemt maatregelen voor verwachte hitte

WERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.

2 uur geleden
Trump zinspeelt op deportatie Tesla-baas Musk

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.

3 uur geleden
Recordaantal migranten steekt Kanaal over in eerste helft 2025

LONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.

3 uur geleden
Hulporganisaties eisen einde aan Israëlisch hulpsysteem in Gaza

DEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".

3 uur geleden