Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeker 100.000 mensen extra krijgen met voorrang AstraZeneca

Zeker 100.000 mensen extra krijgen met voorrang AstraZeneca

DEN HAAG (ANP) - Ten minste 100.000 mensen extra krijgen voorrang bij de inenting met coronavaccin AstraZeneca. Het ministerie van Volksgezondheid weet echter nog niet wat dat betekent voor het vaccinatietempo.

Het gaat om thuiswonende mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas en mensen die door een neurologische aandoening moeite hebben met ademhalen. Zij komen bovenop de 60 tot en met 64-jarigen en medewerkers uit de langdurige zorg, waarvan minister Hugo de Jonge vorige week al meldde dat ze voorrang krijgen bij de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat zeker 100.000 Nederlanders lijden aan morbide obesitas. Volgens de Stichting Downsyndroom telt Nederland in totaal zo'n 12.000 tot 13.000 mensen met het syndroom van Down, van wie een deel zelfstandig woont. Hoeveel mensen moeite hebben met ademhalen door een neurologische aandoening is niet makkelijk te achterhalen. Ook het ministerie kan niet zeggen hoe groot de totale nieuwe voorrangsgroep is.

In het eerste kwartaal komen zo'n 1,5 miljoen doses van het vaccin naar Nederland, genoeg voor iets minder dan 500.000 medewerkers in de langdurige zorg en de ruim één miljoen Nederlanders van 60 tot en met 64 jaar. Deze groepen "parallel" inenten gaat februari en maart in beslag nemen, aldus de minister, met mogelijk een kleine uitloop in april. Wat de minimaal 100.000 extra mensen betekent voor dit tijdspad kan het ministerie desgevraagd nog niet zeggen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) meldde maandag al dat de drie hoogrisicogroepen voorrang krijgen, maar het ministerie communiceerde daar tot dusver niet over. In zijn laatste brief over de vaccinatiestrategie schreef De Jonge dat hij met onder meer de LHV in gesprek was over het geven van voorrang voor deze groepen en dat hij daar "zo spoedig mogelijk" op zou terugkomen.

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

20 uur geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

1 dag geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

1 dag geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

1 dag geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

1 dag geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

2 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

2 dagen geleden