Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeker 100.000 mensen extra krijgen met voorrang AstraZeneca

Zeker 100.000 mensen extra krijgen met voorrang AstraZeneca

DEN HAAG (ANP) - Ten minste 100.000 mensen extra krijgen voorrang bij de inenting met coronavaccin AstraZeneca. Het ministerie van Volksgezondheid weet echter nog niet wat dat betekent voor het vaccinatietempo.

Het gaat om thuiswonende mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas en mensen die door een neurologische aandoening moeite hebben met ademhalen. Zij komen bovenop de 60 tot en met 64-jarigen en medewerkers uit de langdurige zorg, waarvan minister Hugo de Jonge vorige week al meldde dat ze voorrang krijgen bij de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat zeker 100.000 Nederlanders lijden aan morbide obesitas. Volgens de Stichting Downsyndroom telt Nederland in totaal zo'n 12.000 tot 13.000 mensen met het syndroom van Down, van wie een deel zelfstandig woont. Hoeveel mensen moeite hebben met ademhalen door een neurologische aandoening is niet makkelijk te achterhalen. Ook het ministerie kan niet zeggen hoe groot de totale nieuwe voorrangsgroep is.

In het eerste kwartaal komen zo'n 1,5 miljoen doses van het vaccin naar Nederland, genoeg voor iets minder dan 500.000 medewerkers in de langdurige zorg en de ruim één miljoen Nederlanders van 60 tot en met 64 jaar. Deze groepen "parallel" inenten gaat februari en maart in beslag nemen, aldus de minister, met mogelijk een kleine uitloop in april. Wat de minimaal 100.000 extra mensen betekent voor dit tijdspad kan het ministerie desgevraagd nog niet zeggen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) meldde maandag al dat de drie hoogrisicogroepen voorrang krijgen, maar het ministerie communiceerde daar tot dusver niet over. In zijn laatste brief over de vaccinatiestrategie schreef De Jonge dat hij met onder meer de LHV in gesprek was over het geven van voorrang voor deze groepen en dat hij daar "zo spoedig mogelijk" op zou terugkomen.

Meer uit Gezond

Verdachte verpleger ontkent, werkt mee aan onderzoek

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.

1 dag geleden
Alpe d'HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek

ALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".

2 dagen geleden
Kuipers steekt 32 miljoen euro in onderzoek langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.

2 dagen geleden
Staatssecretaris: overgewichtcijfers jongeren zijn heel zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".

2 dagen geleden
Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

ASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

2 dagen geleden
GGD'en: gelijke kansen nodig om overgewicht tegen te gaan

UTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."

2 dagen geleden
Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

2 dagen geleden