Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuw die schoonvader doodstak wilde zeven slachtoffers maken

Zeeuw die schoonvader doodstak wilde zeven slachtoffers maken

MIDDELBURG (ANP) - De 36-jarige Zeeuw die in september zijn schoonvader met 42 messteken doodstak in Biggekerke, had het plan om zeven slachtoffers te maken. In de rechtbank van Middelburg vertelde Arie van den D. maandagochtend dat hij behalve zijn schoonvader aanvankelijk ook zijn schoonmoeder, zijn eigen vrouw, haar zus en diens drie kinderen om het leven wilde brengen. Hij noemde dat vanwege een naderende scheiding een "militaire missie voor God".

Van den D. trouwde in februari 2021 met een van de dochters van het 67-jarige slachtoffer Henk Cijsouw. Twee maanden ervoor hadden de geliefden elkaar ontmoet op een datingsite; beiden waren lid van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

Volgens de verdachte zag zijn nieuwe schoonfamilie hem "niet zitten". De nabestaanden stelden dat Van den D. hun dochter en zus "isoleerde" en "lichamelijk en seksueel mishandelde".

Scheiding

Na zeven maanden huwelijk zei zijn vrouw te willen scheiden, omdat "ze in een kooi zat". Een gesprek in hun echtelijke woning in Middelburg op 8 september, in bijzijn van zijn schoonouders, liep uit de hand. "Het escaleerde, werd grimmig en onaangenaam", aldus Van den D. Voor de deur ontstond een duw- en trekpartij.

Later die avond haalde zijn vrouw onder begeleiding van de politie spullen op. Zijn schoonmoeder zou hem "een fijne avond" hebben gewenst. Van den D.: "Die woorden voelde ik goed. Een soort tarten, uitdagen."

Kerkdienst

Bij het beluisteren van een onlinekerkdienst op zondag 12 september was Van den D. naar eigen zeggen geprikkeld door een preek met de tekst 'wie door het zwaard sterft is beter af' en een psalm met het getal zeven. Die woorden zou hij hebben betrokken op zijn eigen situatie, omdat scheiden voor de kerk ongepast was. "Het waren de bouwstenen voor mijn plan dat een concreet doel kreeg. Ik ging naar Biggekerke om zeven slachtoffers te maken. Mijn emoties kregen een godsdienstig jasje."

Met het gevoel van een "militaire missie voor God" ging Van den D. - in het verleden gameverslaafd aan het schietspel Call of Duty- wandelend naar het huis van zijn schoonouders waar zijn vrouw verbleef. Toen hij zijn schoonmoeder zag wegfietsen, rende hij op Cijsouw af en stak hem dood.

Daarna drong Van den D. het huis binnen waar zijn vrouw zat. Die sloot zich op in de badkamer, alarmeerde 112 en voorkwam dat haar man de kamer binnen kon komen. Van den D. gaf zich over aan agenten.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van moord op Cijsouw en poging tot moord op zijn vrouw. Maandagmiddag wordt de strafeis bekendgemaakt.

Meer uit Binnenland

Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

46 minuten geleden
Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

1 uur geleden
XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

1 uur geleden
Ombudsman: mensen in Participatiewet ervaren onvoldoende invloed

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.

4 uur geleden
Giro555: bijna 125 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is de afgelopen maanden 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Door de aardbevingen in februari kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.

6 uur geleden
XR wil verbod op inzet van waterkanon bij A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) vecht dinsdag in een kort geding tegen de Staat uit of er waterkanonnen ingezet mogen worden bij de klimaatdemonstraties op de A12. De klimaatactiegroep wil dat er een verbod komt.

9 uur geleden
Nederlandse regering geeft Curaçaose held Tula eerherstel

DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose nationale held Tula krijgt, 228 jaar nadat hij de slavenopstand op zijn eiland leidde, eerherstel van de Nederlandse regering. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) zal namens het kabinet haar decreet van rehabilitatie uitspreken. Dat gebeurt op een symbolische datum: op deze dag in 1795 werd de verzetsleider op gruwelijke wijze geëxecuteerd door de Nederlandse machthebbers.

9 uur geleden