Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeer zware verliezen beurzen Europa door viruszorgen

Zeer zware verliezen beurzen Europa door viruszorgen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met zeer zware verliezen gesloten door zorgen over de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus buiten China. Met name in Italië, waar inmiddels zes mensen zijn overleden aan het virus, ging de beurs hard onderuit. De Europese luchtvaartmaatschappijen gingen in de uitverkoop door de vrees dat mensen steeds minder gaan reizen door de virusuitbraak.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 3,9 procent lager op 593,30 punten. De hoofdindex zakte daarmee voor het eerst sinds 4 februari onder de 600 puntengrens. De MidKap raakte 4,5 procent kwijt tot 920,03 punten. Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 4 procent in.

De hoofdindex in Milaan kelderde 5,4 procent. Italië is van alle Europese landen het hardst getroffen door het virus. De Italiaanse regering kondigde speciale maatregelen aan, die verspreiding van het virus moeten voorkomen. In elf gemeenten, vooral in Lombardije en het aangrenzende Veneto, blijven scholen en bedrijven dicht. Intesa Sanpaolo daalde 5,8 procent. De Italiaanse bank sluit zijn kantoren in het noorden van Italië vanwege de virusuitbraak.

Budgetmaatschappijen verliezen flink

De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet, die vooral binnen Europa vliegen, zagen 13 en 16,7 procent aan waarde verdampen. In Amsterdam leverde Air France-KLM 8,7 procent in. Lufthansa verloor 8,8 procent in Frankfurt en IAG, de eigenaar van British Airways en Iberia, zakte 9,2 procent in Londen. Reisorganisatie TUI ging bijna 10 procent onderuit.

Alle 25 AEX-fondsen stonden in het rood. Hekkensluiter was biotechnoloog Galapagos met een verlies van 8,8 procent na een adviesverlaging door Bank of America. Uitzender Randstad zakte 6,2 procent na een adviesverlaging door HSBC. PostNL verloor 4,1 procent in de MidKap. Het postbedrijf zag de jaarwinst dalen. Analisten van KBC Securities verlaagden hun advies voor het aandeel.

De euro was 1,0856 dollar waard tegen 1,0850 dollar op vrijdag. De olieprijzen gingen ook hard omlaag door de viruszorgen. Een vat Amerikaanse olie werd 5 procent goedkoper op 50,74 dollar. Brentolie kostte 5,3 procent minder op 55,42 dollar per vat. Goud werd 1,8 procent duurder op ruim 1673 dollar per

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Damrak op winst richting paasweekeinde

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging donderdag verder vooruit. Ook de andere Europese beurzen wonnen terrein op de laatste handelsdag voor het lange paasweekeinde. Beleggers keken vooral uit naar de wekelijkse Amerikaanse werkloosheidsaanvragen, die in de afgelopen twee weken een historische toename lieten zien door de coronacrisis. Ook werd gehoopt op een afvlakking van de coronapandemie en een einde aan de prijzenoorlog in de oliesector.

2 uur geleden
Rabobank: economie krimpt met 5 procent door coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie zal dit jaar naar verwachting met 5 procent krimpen als gevolg van de coronacrisis, schrijft Rabobank in een rapport. Daarbij wordt aangenomen dat de coronabeperkende maatregelen pas vanaf 1 juni worden versoepeld.

3 uur geleden
Nikkei staakt winstreeks in hogere regio

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Japan staakte donderdag een vierdaagse winstreeks. De andere beurzen in de Aziatische regio gingen vooruit. De hoop dat de coronapandemie de piek nadert en dat overheden meer steunmaatregelen zullen nemen zorgden voor enig optimisme. Positieve geluiden over een mogelijke deal van de OPEC en andere olielanden om de productie te verlagen bood eveneens steun aan de handel. Daarnaast werd uitgekeken naar de Amerikaanse wekelijkse werkloosheidsaanvragen, die in de afgelopen twee weken al een historische toename lieten zien vanwege de coronacrisis.

3 uur geleden
Passagiersstroom KLM droogt op door coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - De coronacrisis laat duidelijk zijn sporen na in de vervoerstatistieken van luchtvaartmaatschappij KLM. De onderneming zag het aantal reizigers in maart met 54 procent dalen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Door het rondwarende virus werd een groot deel van de vloot van KLM aan de grond gehouden. Verder zijn mensen minder bereid om te reizen en gelden in veel regio's reisrestricties. Bij moederbedrijf Air France-KLM, inclusief prijsvechter Transavia ging het in totaal om een daling van het aantal passagiers met 56,6 procent.

3 uur geleden
Moeder Thuisbezorgd.nl ziet meer bestellingen dankzij coronavirus

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway lijkt te profiteren van de coronacrisis, nu steeds meer mensen besluiten om eten te laten bezorgen. Het moederbedrijf achter onder meer Thuisbezorgd.nl zag in het eerste kwartaal dit jaar het aantal bestellingen met de helft oplopen. Mensen bestelden niet alleen vaker maar ook meer eten bij Just Eat Takeaway. In Duitsland was in de periode zelfs sprake van een verdubbeling vergeleken met een jaar geleden.

3 uur geleden
'Huiseigenaren wachten door crisis met verduurzamen woning'

AMSTERDAM (ANP) - Door de coronacrisis wachten huiseigenaren met het verduurzamen van hun woning. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) was voor de crisis in alle hevigheid losbarstte ruim een kwart van de huizenbezitters van plan te vergroenen. Nu is dat nog maar 16 procent. Dit blijkt uit een peiling van de vereniging onder 1145 huiseigenaren.

4 uur geleden
'Nederlanders verwachten dalende huizenprijzen door crisis'

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Iets meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat de huizenprijzen door de coronacrisis gaan dalen. Dat stelt De Hypotheker op basis van eigen onderzoek. Door die verwachtingen worden potentiële kopers ook wat voorzichtiger, terwijl ook de onzekere gevolgen van de crisis op baan en inkomen meespelen. Alles bij elkaar kijken zes op de tien huizenzoekers even de kat uit de boom.

5 uur geleden