Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeer hoge strafeisen liquidatieproces Eris, 5 keer levenslang

Zeer hoge strafeisen liquidatieproces Eris, 5 keer levenslang

SCHIPHOL (ANP) - In het omvangrijke liquidatieproces Eris rond motorclub Caloh Wagoh zijn vrijdag zeer forse straffen geëist, waaronder vijf keer levenslang. Onder hen Delano 'Keylow' R., de absolute leider van de bende die moord op bestelling leverde, aldus het OM, de "spil in het liquidatienetwerk, de oprichter en leider van moordcommando’s". Het OM acht onder meer bewezen dat R. vijf moordopdrachten heeft gegeven.

Ook medeverdachten Feno D., Jermaine B., Willem B. en Greg R. hoorden levenslang tegen zich eisen. Tegen de andere verdachten zijn tussen de twintig en dertig jaar celstraf geëist. Kroongetuige Tony de G. hoorde tien jaar cel eisen. Die is fors lager, in ruil voor zijn bekentenissen. Volgens het OM hebben alle verdachten, op De G. na "geen verantwoordelijkheid genomen of berouw getoond".

"Handel in de dood van mensenlevens als verdienmodel. Woorden schieten hiervoor tekort", zei de officier van justitie bij de onderbouwing van de strafeisen. Het OM zei "een tendens" te constateren "van steeds gewelddadiger optreden in het criminele milieu". De roep uit de samenleving om vergelding wordt steeds luider, aldus justitie. De misdaden van bendes als die van R. zijn "maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar". De samenleving moet worden beschermd, het "excessieve geweld in de onderwereld" bestreden.

Moordmakelaar

Caloh Wagoh-oprichter R. zou hebben gefungeerd als moordmakelaar en heeft naar verluidt opdrachten aangenomen van onder anderen Ridouan Taghi en deze binnen de inmiddels verboden motorclub uitgezet. Taghi staat niet terecht in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo.

In totaal staan negentien mannen terecht in deze zaak.

Meer uit Binnenland

Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

4 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

4 uur geleden
Rutte ziet brede steun EU-leiders voor extra luchtafweer Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn het grotendeels eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, zegt premier Mark Rutte. Hij proefde op de EU-top in Brussel "een grote mate van overeenstemming". Hoewel concrete toezeggingen uitbleven, heeft Rutte wel de hoop geput "op een paar doorbraken de komende dagen, weken".

5 uur geleden
UWV-baas: nieuw kabinet, wacht niet met repareren sociale wetten

DEN HAAG (ANP) - De nodige hervormingen van sociale regelingen zullen langer dan een kabinetsperiode duren, denkt Maarten Camps, bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Zijn oproep aan een nieuw kabinet is om die grote aanpassingen vooral door te voeren, maar ook op korte termijn verbeteringen aan te brengen: "Wacht niet met wat je nu al kunt doen."

7 uur geleden
Zuid-Holland wil antisemitisme 'op volle kracht' bestrijden

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft een plan gemaakt om antisemitisme aan te pakken. "We hebben nu de handvatten om aan de slag te gaan, met als doel om antisemitisme op volle kracht te bestrijden", zei gedeputeerde Meindert Stolk (cultuur, CDA) tijdens een commissievergadering. Daarin werd de uitwerking besproken van het verzoek dat de leden van Provinciale Staten begin vorig jaar deden aan het college.

7 uur geleden
Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos

HILVERSUM (ANP) - Het programma Spoorloos krijgt na dertig jaar een nieuwe presentator. KRO-NCRV gaat de opzet van het programma veranderen en daarin is geen ruimte meer voor Derk Bolt, heeft de omroep bekendgemaakt. Of presentatrice Jetske van den Elsen, die sinds 2017 medepresentator is, wel mag blijven is nog niet bekend.

10 uur geleden
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

11 uur geleden