
Zeeman verkoopt voortaan ook tweedehands kleding
AMSTERDAM (ANP) - Textielsuper Zeeman gaat ook tweedehands kleding verkopen. Door gedragen baby- kinder- en dameskleding een tweede leven te geven wil de winkelketen zich inzetten voor het hergebruiken van kleding, en zo op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen een stap verder gaan dan alleen het recyclen van materialen. Klanten krijgen ook de mogelijkheid om hun gebruikte kleding in te leveren.
In eerste instantie is dit in een beperkt aantal filialen mogelijk. Maar volgens topman Erik-Jan Mares moet tweedehands kleding voor het einde van het jaar in vijftig Zeeman-winkels in de schappen liggen. Het inleveren van kleding moet dan bij alle winkels kunnen. Bij het initiatief, dat Zeeman RESALE noemt, wordt samengewerkt met Het Goed, een sociale onderneming met 28 kringloopwarenhuizen en vijf textielsorteercentra in Nederland.
"We doen het echt lokaal, in de winkels wordt ingezameld, wij doneren de ingezamelde kleding aan Het Goed, en na het sorteren kopen we de door hen gemaakte selectie in", aldus Mares. Hij denkt dat vooral jongeren geïnteresseerd zullen zijn in de tweedehands kleding. Zeeman probeerde het plan al uit in zijn filiaal in Osdorp en daar was de gebruikte kleding vooral bij jongeren populair.
Duurzaam katoen
Zeeman probeert zich al langer in te zetten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is het aandeel duurzaam katoen afgelopen jaar bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar hiervoor. Ook heeft Zeeman een deel van de toeleveranciers van de fabrieken waar de keten mee werkt in kaart gebracht en openbaar gemaakt, zo komt naar voren uit een nieuw jaarverslag.
Over de fabrieken waar kledingketens hun kleding laten maken, is al langer veel te doen. Onlangs verscheen er nog een kritisch rapport hierover van onderzoeksorganisaties SOMO en Arisa, waarin een link werd gelegd met gedwongen arbeid in Indiase spinnerijen. Zeeman bevestigde later dat er in zo'n spinnerij vorig jaar door een tussenpersoon katoen is ingekocht voor een van de Indiase leveranciers die voor Zeeman produceert. De keten zegt vervolgens de dialoog te zijn aangegaan met het bedrijf in kwestie. Omdat de spinnerij niet bereid was om te praten heeft Zeeman de samenwerking uiteindelijk stopgezet.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Vattenfall verzet zich bij de Hoge Raad tegen het oordeel dat eenzijdig opgelegde wijzigingen aan de gas- en elektriciteitstarieven in variabele energiecontracten oneerlijk zijn. Eerder dit jaar stelde het gerechtshof in Amsterdam dat de energieleverancier onterecht tussentijds de prijzen veranderde in deze contracten.
39 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Google-moederconcern Alphabet was vrijdag een winnaar op de aandelenbeurzen in New York. Alphabet kwam donderdag nabeurs met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook chipproducent Intel meldde resultaten, maar beleggers op Wall Street ontvingen die juist slecht.
1 uur geledenWAALWIJK (ANP) - Autodealerconcern Van Mossel Automotive Group neemt zijn Duitse branchegenoot LöhrGruppe, over. Daarmee komt volgens het bedrijf een van de tien grootste autodealerconcerns in Duitsland in Nederlandse handen.
1 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De bandenfabriek van Apollo in Enschede sluit volgend jaar zomer. De dochteronderneming van het Indiase Apollo Tyres wijt de sluiting aan "macro-economische verstoringen, sterke stijgingen van energie- en arbeidskosten en een afname van de vraag naar Spacemaster- en Agri-banden". Ongeveer vijfhonderd medewerkers van de fabriek, voorheen bekend als Apollo Vredestein, verliezen hun baan.
2 uur geledenHEERLEN (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft de afgelopen vijf jaar zeker 500 miljoen euro uitgekeerd om te zorgen dat mensen alsnog het pensioen kregen waar ze recht op hadden. Tot 1995 bouwden tweeverdieners te weinig op en vervolgens maakten zij maar in beperkte mate gebruik van een aanvullingsregeling, bevestigt een woordvoerder van het grootste fonds van Nederland in aanloop naar een uitzending van het MAX-programma Meldpunt vrijdagavond.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - A-merkfabrikanten stellen dat in Nederlandse supermarkten veel promoties en aanbiedingen zijn, waardoor consumenten aan de kassa ongeveer net zoveel betalen voor hun boodschappen als in omringende landen. Ze reageren daarmee op een uitzending van het programma LUBACH. Daarin zei presentator Arjen Lubach dat A-merkfabrikanten allemaal "keihard misbruik maken" van de Nederlandse consument.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Noodfonds Energie verwacht op zeer korte termijn te moeten sluiten, omdat er veel meer vraag is naar de steun dan er geld in de pot zit. Sinds de heropening dinsdag zijn er al meer dan 120.000 aanvragen binnengekomen. "Als dit tempo aanhoudt, raakt het beschikbare budget van 56,3 miljoen euro, afkomstig van de Rijksoverheid, binnen enkele dagen uitgeput", waarschuwt het fonds.
4 uur geleden