
Zeeman verkoopt voortaan ook tweedehands kleding
AMSTERDAM (ANP) - Textielsuper Zeeman gaat ook tweedehands kleding verkopen. Door gedragen baby- kinder- en dameskleding een tweede leven te geven wil de winkelketen zich inzetten voor het hergebruiken van kleding, en zo op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen een stap verder gaan dan alleen het recyclen van materialen. Klanten krijgen ook de mogelijkheid om hun gebruikte kleding in te leveren.
In eerste instantie is dit in een beperkt aantal filialen mogelijk. Maar volgens topman Erik-Jan Mares moet tweedehands kleding voor het einde van het jaar in vijftig Zeeman-winkels in de schappen liggen. Het inleveren van kleding moet dan bij alle winkels kunnen. Bij het initiatief, dat Zeeman RESALE noemt, wordt samengewerkt met Het Goed, een sociale onderneming met 28 kringloopwarenhuizen en vijf textielsorteercentra in Nederland.
"We doen het echt lokaal, in de winkels wordt ingezameld, wij doneren de ingezamelde kleding aan Het Goed, en na het sorteren kopen we de door hen gemaakte selectie in", aldus Mares. Hij denkt dat vooral jongeren geïnteresseerd zullen zijn in de tweedehands kleding. Zeeman probeerde het plan al uit in zijn filiaal in Osdorp en daar was de gebruikte kleding vooral bij jongeren populair.
Duurzaam katoen
Zeeman probeert zich al langer in te zetten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is het aandeel duurzaam katoen afgelopen jaar bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar hiervoor. Ook heeft Zeeman een deel van de toeleveranciers van de fabrieken waar de keten mee werkt in kaart gebracht en openbaar gemaakt, zo komt naar voren uit een nieuw jaarverslag.
Over de fabrieken waar kledingketens hun kleding laten maken, is al langer veel te doen. Onlangs verscheen er nog een kritisch rapport hierover van onderzoeksorganisaties SOMO en Arisa, waarin een link werd gelegd met gedwongen arbeid in Indiase spinnerijen. Zeeman bevestigde later dat er in zo'n spinnerij vorig jaar door een tussenpersoon katoen is ingekocht voor een van de Indiase leveranciers die voor Zeeman produceert. De keten zegt vervolgens de dialoog te zijn aangegaan met het bedrijf in kwestie. Omdat de spinnerij niet bereid was om te praten heeft Zeeman de samenwerking uiteindelijk stopgezet.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
25 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
25 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
29 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
35 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden