Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeland wil verhogen heuvel betalen uit pot voor natuurherstel

Zeeland wil verhogen heuvel betalen uit pot voor natuurherstel

MIDDELBURG (ANP) - Gedeputeerde Staten van Zeeland willen voor het ophogen van de Panoramaheuvel in de voormalige Hedwigepolder geld gebruiken dat beschikbaar is via het Natuurpakket Westerschelde. In die pot zit ruim 160 miljoen euro voor natuurontwikkeling. Ook de Vlaamse overheid betaalt een deel van de kosten.

Afgelopen zomer was aan het licht gekomen dat de Panoramaheuvel niet de gewenste hoogte van 29,7 meter had, maar ruim 10 meter minder. Dat kwam vooral doordat het aangevoerde materiaal veel meer was ingezakt dan de aannemer had verwacht. De heuvel moet ongeveer 30 meter hoog worden om een uitkijktoren met horeca en een radarinstallatie voor de scheepvaart te kunnen inrichten. De top van de radartoren dient daarvoor op 63 meter boven NAP te komen.

Tijdens een commissievergadering begin december vroegen meerdere Statenfracties waarom de rekening van ongeveer 400.000 euro voor het ophogen van de Panoramaheuvel niet wordt neergelegd bij Rijkswaterstaat, omdat die zo'n radartoren wil neerzetten. In een reactie daarop schrijven Gedeputeerde Staten dat de provincie na overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en met Rijkswaterstaat tot de conclusie is gekomen dat voor de Nederlandse financiering het best kan worden geput uit het budget dat beschikbaar is voor natuurherstel Westerschelde. GS benadrukken dat dit geld van het Rijk is en niet van de provincie.

Uitkijktoren

De provincie Zeeland verwacht dat de Panoramaheuvel in de tweede helft van volgend jaar op de juiste hoogte is. De uitkijktoren met radarinstallatie is vermoedelijk in de eerste helft van 2026 gereed.

De Hedwigepolder was in 1907 ingepolderd en werd vooral voor de landbouw gebruikt. Ruim een jaar geleden stroomde voor het eerst water uit de Westerschelde het gebied van de Hedwigepolder en aangrenzende Prosperpolder binnen.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

2 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

2 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden